Grillad ryggbiff

Introduktion och förberedelse

Grillad ryggbiff med förslag på tillbehör, stekgrader och vintips.

Serveringsförslag

Som tillbehör till ryggbiffen passar valfria tillbehör. Några förslag är med:

Val av ryggbiff

  • Jag kan rekommendera svensk ekologisk hängmörad ryggbiff. Köp gärna ryggbiff med kappa - fettranden - kvar.
  • Man kan också välja billigare alternativ om man önskar men välj gärna svenskt kött. 

Tips tillagning

  • Tillagningstiderna nedan är ungefärliga. När köttsaft börjar tränga upp efter att du vänt köttet en gång så är köttet medium.
  • Ta gärna fram köttet några minuter innan tillagning så att det håller rumstemperatur när du steker det.
  • Tjockare bitar kött blir goda om de får vila några minuter och värmen sprida sig i köttet efter du grillat eller stekt det.
  • Istället för att grilla ryggbiffen kan den stekas i grillpanna eller stekpanna.

Stekgrader och tillagningstider för ryggbiff med eller utan kappa

Obs tillagningstiderna är ungefärliga. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad när köttet får vila några minuter vilket jag rekommenderar. 

Stekgrad 1 cm tjock 2 cm tjock
Röd, blodig, rosa 55 °C, Medium rare 57,5 °C 1 minut per sida 2 minuter per sida
Medium, rosa 60 °C 1,5 minuter per sida 3 minuter per sida
Well done, välstekt 65-70 °C 3 minuter per sida 4 minuter per sida

Att dricka till

Till grillad ryggbiff skulle jag välja ett rött, fylligt och väl lagrat vin ex. från Rioja i Spanien, Shiraz från Australien, fransk Syrah eller liknande. 

4 portioner grillad ryggbiff

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600-800 gram ryggbiff utan kappa, 800-1000 gram ryggbiff med kappa
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja (valfritt)
  • ROSTADE ROTFRUKTER: 300 gram fast delikatesspotatis
  • 300 gram morot
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram gulbeta
  • 2 msk olivolja
  • 2 kvistar färsk timjan eller 0,5 tsk torkad
  • 4 st vitlöksklyftor med skal
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • RÖDVINSREDUKTION: 2 msk tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl fylligt rödvin som ex. Rioja
  • 2 msk ljus japansk soja ex. Kikkoman
  • 2 msk mörk maizenaredning
  • 1 msk smör
  • PAPRIKARÖRA: 2 st röda paprikor
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. TILLBEHÖR: Sätt ugnen på grill 250 grader och undervärme.
  2. Dela paprikor i fyra kinder vardera blanda med olivolja, salt och peppar i en skål.
  3. Lägg på en plåt med skinnet uppåt. Grilla dem i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. De ska bli nästan svarta på översidan.
  4. Skala alla rotfrukter och skär i grova bitar ca 2x2 cm. Blanda med vitlöksklyftor (med skal), olivolja, salt, timjan och peppar på en ugnsplåt.
  5. Sätt in under paprikorna. Rosta rotfrukterna i ca 30 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  6. Ta ut paprikorna och lägg dem i en skål övertäckt med plastfolie. Låt stå 5 minuter.
  7. Sänk värmen till 150 grader, plocka ut vitlökarna och låt rotfrukterna steka klart på den lägre värmen ca 10 minuter till. De ska vara mjuka och ha fin färg.
  8. Pilla bort skalet av paprikan och mixa i mixer eller med stavmixer till en röra. Salta och peppra.
  9. RÖDVINSREDUKTION: Fräs tomatpurén med socker i olivolja tills det nästan fastnar i botten utan att bli svart.
  10. Tillsätt vin och soja. Låt såsen koka ihop till 2/3.
  11. Vispa i ljus maizenaredning tills såsen är lagom tjock. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt till servering. Vispa i kallt smör precis innan servering.
  12. RYGGBIFFAR: Gnid in ryggbiffarna med olivolja (valfritt), salt och peppar. Tänd grillen om du ska grilla dem ute. De går också bra att grilla i grillpanna på spisen. Låt köttet stå framme övertäckt att bli rumsvarmt.
  13. Grilla biffarna 1-4 minuter på varje sida till önskad stekgrad - se ovan. Lägg över dem på en tallrik och täck över dem med lite folie och låt dem vila i några minuter.
  14. Servera ryggbiffarna med de rostade rotfrukterna och vitlöken på fat eller tallrik. Servera paprikaröran i en stor skål, små portionsskålar eller direkt på tallriken. Vidare rödvinsreduktionen i en skål eller snipa eller små portionsskålar - skeda gärna över lite över biffen till servering. Gott till är också lite grönsallad som ex. mangoldblad och färsk bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 697 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-30

Tillbehör och liknande recept: