Grillad ryggbiff
Introduktion och förberedelse
Grillad ryggbiff med rostade rotfrukter, paprikaröra samt rödvinsreduktion. Paprikaröran är en som en hemgjord ajvar.
Jag kan rekommendera svensk ekologisk hängmörad ryggbiff. Man kan också välja billigare alternativ om man önskar men välj gärna svenskt.
Istället för att grilla ryggbiffen kan den stekas i vanlig stekpanna eller grillpanna.
Serveringsförslag
- I receptet har jag förslag på tillbehör som rostade rotfrukter och en enkel rödvinsreduktion - rödvinssås samt en paprikaröra till.
- Gott till ryggbiff är även Bearnaisesås, Gorgonzolasås, kalla såser eller rödvinssås.
- Vidare passar Hasselbackspotatis, potatisgratäng eller råris till.
- Eller välj annat tillbehör eller ha gärna en sallad till.
Att dricka till
Vintips till grillad biff blir Rioja eller ett smakrikt vin från Australien ex. Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon.
Shiraz eller Syrah eller annat rött och fylligt samt väl lagrat vin passar också.
Tips tillagning
- Tillagningstiderna nedan är ungefärliga. När köttsaft börjar tränga upp efter att du vänt köttet en gång så är köttet medium.
- Ta gärna fram köttet några minuter innan tillagning så att det håller rumstemperatur när du steker det.
- Tjockare bitar kött blir goda om de får vila några minuter och värmen sprida sig i köttet efter du grillat eller stekt det.
Stekgrad ryggbiff | 1 cm tjock | 2 cm tjock |
Röd, blodig, rosa 58 °C | 1 minut per sida | 1-2 minuter per sida |
Medium, rosa 62 °C | 1,5 minuter per sida | 2-3 minuter per sida |
Well done, välstekt 65 °C | 2-3 minuter per sida | 3-4 minuter per sida |
Tillagning
- Sätt ugnen på grill 250 grader och undervärme.
- Dela paprikor i fyra kinder vardera blanda med olivolja, salt och peppar i en skål.
- Lägg på en plåt med skinnet uppåt. Grilla dem i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. De ska bli nästan svarta på översidan.
- Rostade rotfrukter: skala alla rotfrukter och skär i grova bitar ca 2*2 cm. Blanda med vitlöksklyftor (med skal), olivolja, salt, timjan och peppar på en ugnsplåt.
- Sätt in under paprikorna. Rosta rotfrukterna i ca 30 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
- Ryggbiffarna: blanda ryggbiffarna med olivolja, salt och peppar. Tänd grillen om du ska grilla dem ute. De går okcså bra att grilla i grillpanna på spisen.
- Ta ut paprikorna och lägg dem i en skål övertäckt med plastfolie.
- Sänk värmen till 150 grader, plocka ut vitlökarna och låt rotfrukterna steka klart på den lägre värmen ca 10 minuter till. De ska vara mjuka och ha fin färg.
- Rödvinsreduktion: fräs tomatpurén med socker i olivolja tills det nästan fastnar i botten utan att bli svart.
- Tillsätt vin och soja.
- Låt såsen koka ihop till 2/3.
- Rör i maizenaredning tills såsen är lagom tjock.
- Smaka av med salt och peppar.
- Rör i kallt smör precis innan servering.
- Paprikaröra: pilla bort skalet av paprikan och mixa i mixer eller med stavmixer till en röra. Salta och peppra.
- Grilla biffarna ca 3-4 minuter på varje sida. Lägg över dem på en tallrik och täck över dem med lite folie och låt dem vila i 5 minuter.
- Servera ryggbiffen med de rostade rotfrukterna och vitlöken på fat, paprikaröran (i skål) samt rödvinsreduktionen i såsskål. Gott till är också lite grönsallad som ex. mangoldblad och färsk bladpersilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 697 kcal