Grillad ryggbiff

Grillad ryggbiff med rostade rotfrukter, paprikaröra samt rödvinsreduktion. Paprikaröran är en som en hemgjord ajvar.

Jag kan rekommendera svensk ekologisk hängmörad ryggbiff. Man kan också välja billigare alternativ om man önskar men välj gärna svenskt.

Ryggbiffen kan stekas också i vanlig stekpanna eller grillpanna.

Andra goda tillbehör:

Gott är Bearnaisesås, Gorgonzolasås, kalla såser eller vanlig rödvinssås. Vidare passar Hasselbackspotatis, potatisgratäng eller råris till. Eller välj annat tillbehör eller sallad.

Att dricka till biffen:

Vintips till grillad biff blir Rioja eller ett smakrikt vin från Australien ex. Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon. Shiraz eller Syrah eller annat rött och fylligt samt väl lagrat vin passar också.

Grilltips

Tillagningstiderna nedan är ungefärliga. När köttsaft börjar tränga upp efter att du vänt köttet en gång så är köttet medium. Ta gärna fram köttet några minuter innan tillagning så att det håller rumstemperatur när du steker det. Tjockare bitar kött blir goda om de får vila några minuter och värmen sprida sig i köttet efter du grillat eller stekt det.

Stekgrad ryggbiff 1 cm tjock 2 cm tjock
Röd, blodig, rosa 58 °C 1 minut per sida 1-2 minuter per sida
Medium, rosa 62 °C 1,5 minuter per sida 2-3 minuter per sida
Well done, välstekt 65 °C 2-3 minuter per sida 3-4 minuter per sida

4 portioner grillad ryggbiff

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram ryggbiff
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Rostade rotfrukter: 300 gram fast delikatesspotatis
  • 300 gram morot
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram gulbeta
  • 2 msk olivolja
  • 2 kvistar färsk timjan eller 0,5 tsk torkad
  • 4 st vitlöksklyftor med skal
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Rödvinsreduktion: 2 msk tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl fylligt rödvin som ex. Rioja
  • 2 msk ljus japansk soja ex. Kikkoman
  • 2 msk mörk maizenaredning
  • 1 msk smör
  • Paprikaröra: 2 st röda paprikor
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill 250 grader och undervärme.
  2. Dela paprikor i fyra kinder vardera blanda med olivolja, salt och peppar i en skål.
  3. Lägg på en plåt med skinnet uppåt. Grilla dem i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. De ska bli nästan svarta på översidan.
  4. Rostade rotfrukter: skala alla rotfrukter och skär i grova bitar ca 2*2 cm. Blanda med vitlöksklyftor (med skal), olivolja, salt, timjan och peppar på en ugnsplåt.
  5. Sätt in under paprikorna. Rosta rotfrukterna i ca 30 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  6. Ryggbiffarna: blanda ryggbiffarna med olivolja, salt och peppar. Tänd grillen om du ska grilla dem ute. De går okcså bra att grilla i grillpanna på spisen.
  7. Ta ut paprikorna och lägg dem i en skål övertäckt med plastfolie.
  8. Sänk värmen till 150 grader, plocka ut vitlökarna och låt rotfrukterna steka klart på den lägre värmen ca 10 minuter till. De ska vara mjuka och ha fin färg.
  9. Rödvinsreduktion: fräs tomatpurén med socker i olivolja tills det nästan fastnar i botten utan att bli svart.
  10. Tillsätt vin och soja.
  11. Låt såsen koka ihop till 2/3.
  12. Rör i maizenaredning tills såsen är lagom tjock.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Rör i kallt smör precis innan servering.
  15. Paprikaröra: pilla bort skalet av paprikan och mixa i mixer eller med stavmixer till en röra. Salta och peppra.
  16. Grilla biffarna ca 3-4 minuter på varje sida. Lägg över dem på en tallrik och täck över dem med lite folie och låt dem vila i 5 minuter.
  17. Servera ryggbiffen med de rostade rotfrukterna och vitlöken på fat, paprikaröran (i skål) samt rödvinsreduktionen i såsskål. Gott till är också lite grönsallad som ex. mangoldblad och färsk bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer