Svarta Belugalinser med rödlök och vitlök

Introduktion och förberedelse

Svarta belugalinser kokta och frästa med rödlök och vitlök samt olivolja, vinäger, salt och peppar. Svarta linser är enkelt, gott, nyttigt och billigt tillbehör till det mesta.

De kokta svarta belugalinserna har fått namn efter Belugakaviar (rysk kaviar) då de ser ut som svarta kaviarkorn.

Annat gott i är någon tsk honung och balsamvinäger istället för röd eller vit vinäger.

Belugalinserna passar både till vardags som fest eller till buffé. Ett gott tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnsstekt fisk.

Servera förslagsvis med ugnstekt potatis eller potatispuré samt en sås av kall yoghurt med hackad fetaost i. En tomat- och grönsallad är också gott till.

8 portioner svarta Belugalinser

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 dl svarta belugalinser
  • 8 dl vatten
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk vinäger eller citronsaft

Tillagning

  1. Koka linserna i vatten i 20 minuter. Räkna 1 del linser till 2 delar vatten.
  2. Låt de gärna svalna i vattnet.
  3. Häll av i durkslag.
  4. Skala och hacka eller pressa vitlöken.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Fräs vitlök och rödlök i en stor stekpanna i olivoljan i 2-3 minuter.
  7. Tillsätt linserna och rör om.
  8. Smaksätt linserna med salt, vitpeppar samt vinäger eller citron.
  9. Belugalinserna kan serveras varma, ljumma eller kalla. Överblivna linser kan du ha i kylen och servera igen. De blir nästan godare när de fått dra lite.
E-mail
Medel: 4 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 170 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.