Oxfilé Black and White

Introduktion och förberedelse

Min variant på oxfilé Black and White med grillad oxfilé samt fläskfilé serverade med två såser - mörk rödvinssås med trattkantareller och ljus bearnaisesås. 

Vidare förslag på tillbehör och varianter.

Du kan laga allt hemgjort från grunden eller förenkla med färdiga såser och tillbehör. 

Till bilderna lagade jag allt från grunden och det blev mycket gott. Som grund till rödvinssåsen kokade jag köttfond på märgben så därför är tiden för förberedelse ca 7 timmar. Så då får du ha lite framförhållning och förslagsvis förbereda en del tillbehör dagen innan. 

Serveringsförslag

Enklare variant

  • Vill du förenkla så kan du köpa valfri färdig bearnaisesås och rödvinssås; färdiga pommes frites, rotfruktsstrips, sötpotatispommes, rösti, klyftpotatis, potatiskroketter eller liknande. 
  • Som enkelt grönsakstillbehör kan du fräsa fryst wokblandning och smaksätta med lite soja och sweet chili. 

Varianter

Byt fläskfilé mot vildsvinsfilé och oxfilé mot älgfilé för viltfilé Black and White. 

Filé Black and White med oxfile med rödvinssås smaksatt med trattkantareller; fläskfilé med bearnaisesås; ugnsbakade tomater provencale; pommes frites, grönsallad och ett glas fruktigt rött vin av druvan Syrah från södra Frankrike. Filé Black and White med oxfile med rödvinssås smaksatt med trattkantareller; fläskfilé med bearnaisesås; ugnsbakade tomater provencale; pommes frites, grönsallad och ett glas fruktigt rött vin av druvan Syrah från södra Frankrike.

4 portioner oxfilé Black and White

  • Förberedelse: 7 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 7 tim 30 min

Ingredienser

  • 300 gram mittbit av oxfilé, ca 80 gram per portion
  • 300 gram mittbit av fläskfilé, ca 80 gram per portion
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 kvistar timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 portioner rödvinssås smaksatt med 1/2 dl torkade trattkantareller - se länk ovan
  • 4 portioner bearnaisesås - se länk ovan
  • 4 portioner sallad som förslagsvis 35 gram grönsallad, salladsblandning toppad med 2 msk hackad rödlök
  • 4 portioner pommes frites - se länk ovan
  • 4 portioner ugnsrostade tomater provencale - se länk ovan
  • 4 msk hackad kruspersilja till garnering

Tillagning

  1. Vill du laga allt från grunden så är mitt tips att förbereda tillbehören i god tid. Se länkar till recepten ovan.
  2. Dagen innan eller några timmar innan kan du förbereda och ha följande i kylen: förfriterad pommes frites - redo att friteras en andra gång till servering; rödvinssås utan monterat smör; fyllda tomater redo att sätta i ugnen; koka ner grunden till bearnaisesås av lök, vinäger och dragon och sila av samt förvara i kylen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  4. Tips är att sätta in fyllda tomater i god tid då de ska tillagas i 30-40 minuter.
  5. Hacka rödlök. Lägg upp grönsallad i en skål. Toppa med löken och några droppar olivolja samt vinäger.
  6. Skölj, plocka och finhacka kruspersilja till garnering.
  7. Putsa och stycka kött i skivor - platta till dem något. Lägg på en tallrik. Gör du detta dagen innan eller flera timmar innan så förvara övertäckta i kylen.
  8. Vänd köttet i lite rapsolja, salt och peppar. Låt stå framme och bli rumsvarmt.
  9. Laga klart såser - följ receptlänkar ovan. Du kan även förenkla och köpa färdigt från butid. Koka upp rödvinssås och håll varm. Slå bearnaisesåsen - vispa äggulor med nedkokt vinäger och dragon samt tillsätt smält smör droppvis i kastrull över vattenbad; smaksätt med dragon, salt och hackad persilja - se receptlänk ovan. Håll bearnaisen varm i vattenbadet.
  10. Sätt på fritösen så den blir varm om du tänkt fritera egna pommes.
  11. Bryn först fläskfilé på båda sidor så de får färg i en grillpanna eller stekpanna. De kan även grillas på utegrill.
  12. Lägg över fläskfilén i en ugnsform och ställ i ugnen ca 7 minuter.
  13. Bryn oxfilébitarna på båda sidor så de får färg i en grillpanna eller stekpanna. De kan även grillas på utegrill.
  14. Lägg med fläskfilén i ugnsformen.
  15. Stek klart köttet i ugnen ca 10 minuter. Förslagsvis oxfilén till medium 60 grader. Fläskfilén ska vara genomstekt och ca 70 grader innertemperatur. Kolla med stektermometer.
  16. Fritera pommes frites på hög värme så de får färg och blir knapriga - se receptlänk ovan.
  17. Servera köttet med såserna, pommes frites, tomater och grönsallad. Garnera med lite hackad persilja. Man kan även strö lite flingsalt och nymalen svartpeppar över köttet till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 1034 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-18

Tillbehör och liknande recept: