Oxfilé Black and White
Min variant på oxfilé Black and White med grillad oxfilé samt fläskfilé serverade med två såser - mörk rödvinssås med trattkantareller och ljus bearnaisesås.
Vidare förslag på tillbehör och varianter.
Du kan laga allt hemgjort från grunden eller förenkla med färdiga såser och tillbehör.
Till bilderna lagade jag allt från grunden och det blev mycket gott. Som grund till rödvinssåsen kokade jag köttfond på märgben så därför är tiden för förberedelse ca 7 timmar. Så då får du ha lite framförhållning och förslagsvis förbereda en del tillbehör dagen innan.
Tillagning
- Vill du laga allt från grunden så är mitt tips att förbereda tillbehören i god tid. Se länkar till recepten ovan.
- Dagen innan eller några timmar innan kan du förbereda och ha följande i kylen: förfriterad pommes frites - redo att friteras en andra gång till servering; rödvinssås utan monterat smör; fyllda tomater redo att sätta i ugnen; koka ner grunden till bearnaisesås av lök, vinäger och dragon och sila av samt förvara i kylen.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Tips är att sätta in fyllda tomater i god tid då de ska tillagas i 30-40 minuter.
- Hacka rödlök. Lägg upp grönsallad i en skål. Toppa med löken och några droppar olivolja samt vinäger.
- Skölj, plocka och finhacka kruspersilja till garnering.
- Putsa och stycka kött i skivor - platta till dem något. Lägg på en tallrik. Gör du detta dagen innan eller flera timmar innan så förvara övertäckta i kylen.
- Vänd köttet i lite rapsolja, salt och peppar. Låt stå framme och bli rumsvarmt.
- Laga klart såser - följ receptlänkar ovan. Du kan även förenkla och köpa färdigt från butid. Koka upp rödvinssås och håll varm. Slå bearnaisesåsen - vispa äggulor med nedkokt vinäger och dragon samt tillsätt smält smör droppvis i kastrull över vattenbad; smaksätt med dragon, salt och hackad persilja - se receptlänk ovan. Håll bearnaisen varm i vattenbadet.
- Sätt på fritösen så den blir varm om du tänkt fritera egna pommes.
- Bryn först fläskfilé på båda sidor så de får färg i en grillpanna eller stekpanna. De kan även grillas på utegrill.
- Lägg över fläskfilén i en ugnsform och ställ i ugnen ca 7 minuter.
- Bryn oxfilébitarna på båda sidor så de får färg i en grillpanna eller stekpanna. De kan även grillas på utegrill.
- Lägg med fläskfilén i ugnsformen.
- Stek klart köttet i ugnen ca 10 minuter. Förslagsvis oxfilén till medium 60 grader. Fläskfilén ska vara genomstekt och ca 70 grader innertemperatur. Kolla med stektermometer.
- Fritera pommes frites på hög värme så de får färg och blir knapriga - se receptlänk ovan.
- Servera köttet med såserna, pommes frites, tomater och grönsallad. Garnera med lite hackad persilja. Man kan även strö lite flingsalt och nymalen svartpeppar över köttet till servering.
Serveringsförslag
- Till köttet lagade jag hemgjord rödvinssås och bearnaisesås. Alternativ är att köpa färdiga såser eller laga en av dem.
- Vidare friterade jag hemgjorda pommes frites till.
- Andra förslag som passar till är klyftpotatis, råstekt skivad potatis, sötpotatispommes, rostade rotfrukter med mera. Eller ta en genväg och värma färdiga pommes eller valfritt tillbehör - se förslag nedan.
- Som grönsakstillbehör gjorde jag ugnsbakade fyllda tomater provencale.
- Istället för tomater kan du ha baconlindade bönor, brysselkål i ugnen eller rostad spetskål, kokta grönsaker som vaxbönor, gröna bönor, skärbönor eller liknande.
- Som sallad hade jag en grönsallad av blandade späda blad med lite hackad rödlök och salladsdressing av olivolja och vinäger.
Enklare variant
- Vill du förenkla så kan du köpa valfri färdig bearnaisesås och rödvinssås; färdiga pommes frites, rotfruktsstrips, sötpotatispommes, rösti, klyftpotatis, potatiskroketter eller liknande.
- Som enkelt grönsakstillbehör kan du fräsa fryst wokblandning och smaksätta med lite soja och sweet chili.
Varianter
Byt fläskfilé mot vildsvinsfilé och oxfilé mot älgfilé för viltfilé Black and White.
Uppskattat näringsvärde per portion: 1034 kcal