Silverkaka

Silverkaka - en sockerkaka bakad med bara äggvitor.

1 silverkaka, 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 äggvitor, ca 1 dl
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Tillagning

  1. Ta fram smör.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa vitorna hårda några minuter i en annan bunke - gärna med elvisp.
  4. Är inte smöret mjukt så kan du mikra det lite försiktigt utan att smälta det i en bunke. Tillsätt socker till smöret och vispa några minuter i en stor bunke med elvisp och ställ åt sidan.
  5. Smörj en sockerkaksform med lite smör och bröa med några msk ströbröd.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  7. Rör ner mjölblandningen i smöret och tillsätt mjölken och äggvitorna. Rör till en jämn sockerkakssmet.
  8. Häll smeten till silverkakan i sockerkaksformen och grädda i 30 - 40 minuter.
  9. Prova så att silverkakan är genombakt med en provsticka - den ska vara torr när du sticker i kakan - är det smet som fastnar får du grädda lite till.
  10. Ta silverkakan och låt svalna i formen (då blir kakans kanter mjuka) eller stjälp upp den och låt svalna på galler (då blir kakans kanter knaprigare).

Tips

  • Silverkaka passar speciellt bra att baka om du har äggvitor över från ex. Bearnaisesås, Hollandaisesås, chokladmousse eller liknande.
  • Silverkakan kan såklart bakas med hela ägg med men då blir det en vanlig sockerkaka och lite gulare istället för vitaktig.
E-mail
Medel: 3.5 (122 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-27

Plocka nässlor

Plocka nässlor och laga soppa, paj, pasta eller förväll och spara till annat tillfälle.

Läs mer

Recept

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer