Silverkaka

Silverkaka - en sockerkaka bakad med bara äggvitor. Perfekt sätt om du har äggvitor över från ex. Bearnaisesås eller liknande. Silverkakan kan såklart bakas med hela ägg med men då blir det en vanlig sockerkaka (och lite gulare istället för vit).

1 silverkaka, 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 äggvitor, ca 1 dl
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Tillagning

  1. Ta fram smör.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa vitorna hårda några minuter i en annan bunke - gärna med elvisp.
  4. Är inte smöret mjukt så kan du mikra det lite försiktigt utan att smälta det i en bunke. Tillsätt socker till smöret och vispa några minuter i en stor bunke med elvisp och ställ åt sidan.
  5. Smörj en sockerkaksform med lite smör och bröa med några msk ströbröd.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  7. Rör ner mjölblandningen i smöret och tillsätt mjölken och äggvitorna. Rör till en jämn sockerkakssmet.
  8. Häll smeten till silverkakan i sockerkaksformen och grädda i 30 - 40 minuter.
  9. Prova så att silverkakan är genombakt med en provsticka - den ska vara torr när du sticker i kakan - är det smet som fastnar får du grädda lite till.
  10. Ta silverkakan och låt svalna i formen (då blir kakans kanter mjuka) eller stjälp upp den och låt svalna på galler (då blir kakans kanter knaprigare).
E-mail
Medel: 3.4 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer