Silverkaka

Introduktion och förberedelse

Silverkaka - en sockerkaka bakad med bara äggvitor.

Perfekt sätt om du har äggvitor över från ex. Bearnaisesås, Hollandaisesås, chokladmousse eller liknande.

Silverkakan kan såklart bakas med hela ägg med men då blir det en vanlig sockerkaka och lite gulare istället för vitaktig.

1 silverkaka, 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 äggvitor, ca 1 dl
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Tillagning

  1. Ta fram smör.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa vitorna hårda några minuter i en annan bunke - gärna med elvisp.
  4. Är inte smöret mjukt så kan du mikra det lite försiktigt utan att smälta det i en bunke. Tillsätt socker till smöret och vispa några minuter i en stor bunke med elvisp och ställ åt sidan.
  5. Smörj en sockerkaksform med lite smör och bröa med några msk ströbröd.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  7. Rör ner mjölblandningen i smöret och tillsätt mjölken och äggvitorna. Rör till en jämn sockerkakssmet.
  8. Häll smeten till silverkakan i sockerkaksformen och grädda i 30 - 40 minuter.
  9. Prova så att silverkakan är genombakt med en provsticka - den ska vara torr när du sticker i kakan - är det smet som fastnar får du grädda lite till.
  10. Ta silverkakan och låt svalna i formen (då blir kakans kanter mjuka) eller stjälp upp den och låt svalna på galler (då blir kakans kanter knaprigare).
E-mail
Medel: 3.5 (119 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-07