Silverkaka

Silverkaka - en sockerkaka bakad med bara äggvitor. Perfekt sätt om du har äggvitor över från ex. Bearnaisesås eller liknande. Silverkakan kan såklart bakas med hela ägg med men då blir det en vanlig sockerkaka (och lite gulare istället för vit).

1 silverkaka, 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 äggvitor, ca 1 dl
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Tillagning

  1. Ta fram smör.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa vitorna hårda några minuter i en annan bunke - gärna med elvisp.
  4. Är inte smöret mjukt så kan du mikra det lite försiktigt utan att smälta det i en bunke. Tillsätt socker till smöret och vispa några minuter i en stor bunke med elvisp och ställ åt sidan.
  5. Smörj en sockerkaksform med lite smör och bröa med några msk ströbröd.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  7. Rör ner mjölblandningen i smöret och tillsätt mjölken och äggvitorna. Rör till en jämn sockerkakssmet.
  8. Häll smeten till silverkakan i sockerkaksformen och grädda i 30 - 40 minuter.
  9. Prova så att silverkakan är genombakt med en provsticka - den ska vara torr när du sticker i kakan - är det smet som fastnar får du grädda lite till.
  10. Ta silverkakan och låt svalna i formen (då blir kakans kanter mjuka) eller stjälp upp den och låt svalna på galler (då blir kakans kanter knaprigare).
E-mail
Medel: 3.5 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer