Silverkaka
Silverkaka - en sockerkaka bakad med bara äggvitor.
Tillagning
- Ta fram smör.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa vitorna hårda några minuter i en annan bunke - gärna med elvisp.
- Är inte smöret mjukt så kan du mikra det lite försiktigt utan att smälta det i en bunke. Tillsätt socker till smöret och vispa några minuter i en stor bunke med elvisp och ställ åt sidan.
- Smörj en sockerkaksform med lite smör och bröa med några msk ströbröd.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
- Rör ner mjölblandningen i smöret och tillsätt mjölken och äggvitorna. Rör till en jämn sockerkakssmet.
- Häll smeten till silverkakan i sockerkaksformen och grädda i 30 - 40 minuter.
- Prova så att silverkakan är genombakt med en provsticka - den ska vara torr när du sticker i kakan - är det smet som fastnar får du grädda lite till.
- Ta silverkakan och låt svalna i formen (då blir kakans kanter mjuka) eller stjälp upp den och låt svalna på galler (då blir kakans kanter knaprigare).
Tips
- Silverkaka passar speciellt bra att baka om du har äggvitor över från ex. Bearnaisesås, Hollandaisesås, chokladmousse eller liknande.
- Silverkakan kan såklart bakas med hela ägg med men då blir det en vanlig sockerkaka och lite gulare istället för vitaktig.
Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal