Oxfilétoast med Bearnaisesås

Introduktion och förberedelse

Oxfilétoast med Bearnaisesås eller Seglartoast är en grillad eller stekt oxfilé på Levain-bröd eller surdegsbröd med babyspenat, tomat, rödlök och hackad persilja serverad med hemgjord Bearnaisesås och knapriga klyftpotatis. Du kan grilla i grillpanna eller på utegrill.

En variant på denna toast åt jag när jag jobbade på en segelbåt som kock och vi la till i Sandhamn. Då bjöd våra italienska gäster oss på båten på Seglartoast på restaurangen.

Kolla in min film hur du lagar oxfilétoast.

Stektemperaturer:

Använd en stektermometer och mät mitt i köttet: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Vintips till toasten:

Till oxfilétoasten är ett lagrat fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz eller Merlot gott.

4 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitart x140 gram oxfilé
  • 800 gram delikatesspotatisar som Amandine
  • 1 krm salt
  • 2 tsk rapsolja
  • 30 gram babyspenat
  • 12 cocktailtomater
  • 1 tsk fin lagrad vinäger
  • 1/2 rödlök
  • Bearnaise: 2 normala äggulor
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 2 tsk torkad dragon
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • 150 gram smör
  • 1 krm salt
  • 8 msk finhackad persilja till sås och garnering
  • 4 skivor levain-bröd eller surdegsbröd
  • 4 msk olivolja att grilla brödet med
  • 8 msk majonnäs

Tillagning

  1. Ta fram oxfilén så att den får rumstemperatur.
  2. Sätt på ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  3. Skölj och rensa potatis samt dela i klyftor. Lägg i en ugnsfast form eller panna och blanda med någon tsk olja samt salt. Rosta i 20-25 minuter i mitten av ugnen medan du lagar resten.
  4. Skölj och halvera tomaterna. Skölj och skär spenat grovt. Skala och strimla rödlök. Lägg i en bunke och blanda med lite vinäger.
  5. Förbered ingredienser till såsen. Skala och finhacka schalottenlöken.
  6. Koka ihop vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök i en kastrull tills det kokat ner till hälften.
  7. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan. Låt svalna till runt 50 grader.
  8. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad att laga såsen med.
  9. Värm en grillpanna eller använd en utegrill.
  10. Salta och peppra köttet runt om.
  11. Sås: Sila av vinägerblandningen i en liten tjockbottnad såskastrull eller rostfri bunke. Tillsätt äggulorna under vispning till vinägerblandningen. I början är det lättast om det ej är för varmt runt 40-50 grader så att inte äggulorna koagulerar direkt och såsen spricker. Så börja på låg värme och höj värme senare när du vispat ihop såsen och den ska tjockna.
  12. Tillsätt dragon samt salt och sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut.
  13. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
  14. Vispa och värm såsen försiktigt i det över det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonnäsliknande konsistens. Akta så den ej spricker om den blir för varm. Då blir den grynig och du får börja om med nya ingredienser.
  15. Tillsätt och rör i 2 msk hackad persilja till såsen. Smaka av med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon.
  16. Grilla oxfilén några minuter på varje sida och stek till önskad stekgrad - se ovan. Lägg på en tallrik att vila övertäckt med lite folie medan du grillar brödet.
  17. Pensla brödskivorna med olivolja och grilla dem gyllenbruna på båda sidor.
  18. Lägg upp bröden på tallrik eller ett stort fat. Bred på lite majonnäs på varje bröd.
  19. Fördela spenat-, tomat- och rödlöken på bröden. Toppa med oxfilé samt hackad persilja. Strö över lite flingsalt och lite nymalen svartpeppar. Servera bearnaisesåsen och klyftpotatisen till vid sidan.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 793 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-27