Marinerade vita bönor

Introduktion och förberedelse

Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.

Bönsallad är ett gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.

Gott är även att toppa vanlig grönsallad - babyspenat, blandsallad eller valfri sallad - med bönorna. Lägg till lite tärnade tomater också så har de en fin god sallad till maten.

Även gott med andra bönor eller en blandning. Här hittar du koktider för att koka egna bönor. Då blir det ännu godare.

Smidigt är att koka ett helt paket bönor och sedan ha dem i små påsar eller burkar i frysen att plocka fram när man vill ha.

4 portioner marinerade vita bönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 1 burk små vita bönor (naturella - ej med tomatsås) eller 3 dl hemkokta vita bönor
  • 2 msk olivolja eller svensk kallpressad rapsolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk vit balsamvinäger eller lagrad röd vinäger
  • 1/2 msk citronsaft (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål.
  2. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i.
  3. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. De marinerade vita bönorna kan serveras direkt eller stå i övertäckta i kylen till servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.