Marinerade vita bönor

Introduktion och förberedelse

Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.

Bönsallad är ett gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.

Gott är även att toppa vanlig grönsallad - babyspenat, blandsallad eller valfri sallad - med bönorna. Lägg till lite tärnade tomater också så har de en fin god sallad till maten.

Även gott med andra bönor eller en blandning. Här hittar du koktider för att koka egna bönor. Då blir det ännu godare.

Smidigt är att koka ett helt paket bönor och sedan ha dem i små påsar eller burkar i frysen att plocka fram när man vill ha.

4 portioner marinerade vita bönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 1 burk små vita bönor (naturella - ej med tomatsås) eller 3 dl hemkokta vita bönor
  • 2 msk olivolja eller svensk kallpressad rapsolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk vit balsamvinäger eller lagrad röd vinäger
  • 1/2 msk citronsaft (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål.
  2. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i.
  3. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. De marinerade vita bönorna kan serveras direkt eller stå i övertäckta i kylen till servering.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer