Grillat majskycklingbröst med chilibearnaise

Introduktion och förberedelse

Grillat majskycklingbröst med chilibearnaise, ugnsrostad potatis samt knipplök och kokt broccoli.

På grillen

Iställer för att steka kycklingen som jag gjorde i nedan recept kan du grilla den på utegrill.

Penslakycklingfiléerna med smält smör, olja, salt, peppar och rosmarin och grilla båda sidor några minuter vardera och sänk sedan värmen och grilla vidare i ca 10 minuter - slå sedan in i folie så att de inte bränns och låt gå några minuter till. Låt svalna något innan du skär upp dem.

Även knipplöken kan då grillas eller lagas med potatisen i ugnen.

Val av kyckling

Köp svensk majskyckling som är en mycket god kyckling uppfödd på majs.

Krav-märkta fina svenska kycklingbröstfiléer med skinn funkar också såklart.

4 portioner grillat majskycklingbröst med chilibearnaise

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram majskycklingbröst
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm rosmarin
  • Chilibearnaise: 150 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm chiliflakes eller någon msk hackad färsk röd chilifrukt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad färsk dragon eller någon tsk torkad dragon
  • Tillbehör: 8 fasta potatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 6 knipplökar
  • 1 huvud broccoli

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tunna skivor. Lägg dem i en långpanna med olivolja och salt.
  3. Ugnstek potatisen i 20-25 minuter tills de är mjuka och har fin färg.
  4. Majskyckling: värm en stekpanna och tillsätt smör samt olivolja.
  5. Bryn kycklingbrösten med skinnet nedåt i ca 1 minut.
  6. Vänd kycklingbrösten så att skinnet är uppåt, salta och peppra samt tillsätt rosmarin. Lägg med knipplökar där du skurit bort blasten.
  7. Grilla i ugnen i ca 20 minuter.
  8. Ta ut och låt vila någon minut. Vid servering så skär du grova sneda bitar ev. halvor (som blir en portion).
  9. Förbered broccolin och skär den i buketter och lägg i en kastrull med lite vatten och ett krm salt. Koka den när du har 5 minuter kvar på potatisen.
  10. Laga under tiden chilibearnaise: Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  11. Skala och finhacka löken. Lägg i en såskastrull. Tillsätt vinäger, 2 msk vatten samt vitpeppar. Koka på medelvärme tills nästan all vätska kokat bort.
  12. Hacka under tiden persilja och dragon.
  13. Separera äggulorna från äggvitorna och spara ev. äggvitorna till annat samt äggulorna i ett glas eller dl mått till bearnaisesåsen.
  14. När vätskan nästan helt kokat bort i kastrullen med löken så tillsätter du ytterligare 2 msk vatten och rör runt.
  15. Ta av från värmen och rör i ett ägg i taget.
  16. Sätt kastrullen på låg värme på plattan och vispa kraftigt i några droppar smör åt gången i äggblandningen.
  17. Fortsätt vispa i smält smör lite i taget. När allt smör är i såsen och blandningen börjar bli varmare så tjocknar den. Rör hela tiden och höj ev. värmen något om såsen ej tjocknar. Var dock försiktig så det ej blir för varmt för då blir det äggröra.
  18. Ta av från värmen och tillsätt hackad persilja och dragon samt smaka av med någon nypa salt.
  19. Servera chilibearnaisen direkt. Lägg ev. upp i en skål och garnera med några flakes chili eller finstrimlad färsk chili.
  20. Servera majskycklingen med chilibearnaisen, den rostade potatisen, knipplöken och broccolin.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 921 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-26