Fransk tomatsallad

Introduktion och förberedelse

Gillar du fransk Dijonsenap? Här är min variant på fransk tomatsallad med en senapsvinägrett eller dressing av olivolja, mild lagrad äppelcidervinäger, Dijonsenap, gul lök, salt, svartpeppar samt lite touch av vitlök.

Passar till det mesta - både vardag och fest - som grillat, buffé eller pasta - middag, lunch eller matlåda.

Val av ingredienser

Välj gärna mogna, goda sorter som kvisttomater och helst kravmärkta. Gärna svenska.

Välj en fin fransk kallpressad olivolja men även en svensk kallpressad rapsolja funkar.

Godast blir det med en fin, mjuk och len vinäger. Jag tog fransk äppelcidervinäger från Normandie.

Varianter

  • Garnera gärna med färsk hackad persilja eller annat grönt.
  • Du kan ta lagrad röd vinäger, vit vinäger eller äppelcidervinäger eller valfri sort.
  • Istället för vanligt salt kan du strö över flingsalt eller gourmetsalt.
  • Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över salladen.
  • Du kan ta gul lök, schalottenlök, rödlök eller silverlök eller valfri lök.
  • Gott i är även färsk hackad dragon samt att blanda i blad av machésallad.

Fransk tomatsallad med senap på fat
Det franska med denna sallad är Dijonsenapen, fransk olivolja och cidervinäger från Normandie. Sedan kan du gärna ta svenska tomater, lök och vitlök samt garnera med färsk persilja.

4 portioner fransk tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400-500 gram tomater, ca 4 stora mogna tomater, 6-8 medelstora eller 20 cocktailtomater
  • 1 halv gul lök, rödlök eller silverlök eller 1 schalottenlök
  • 0,5 pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk fin smakrik olivolja
  • 2 tsk Dijonsenap, stark fransk senap
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk äppelcidervinäger eller valfri sort
  • 1/2 dl hackad färsk bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skiva tomaterna. Lägg upp på fat eller skål. Eller fördela portionsvis i små salladskålar.
  2. Skala och dela lök samt hacka den fint. Lägg i en bunke.
  3. Skala och pressa i vitlöken.
  4. Tillsätt saltet till lök och vitlök samt blanda runt.
  5. Tillsätt olivolja, Dijonsenap, salt, svartpeppar samt vinäger. Rör ihop till en dressing.
  6. Hit kan du förbereda och ha tomater och dressing i kylen.
  7. Ringla eller skeda över dressingen över tomaterna.
  8. Garnera eventuellt med hackad färsk bladpersilja.
  9. Klart att servera.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.