Fransk tomatsallad

Fransk tomatsallad med dressing av olivolja och fin röd lagrad vinäger eller äppelcidervinäger samt smaksatt med Dijonsenap samt hackad eller strimlad lök. Passar till grillat, buffé eller pasta.

Välj gärna mogna, goda sorter som kvisttomater och helst kravmärkta. Gärna svenska.

Välj en fin fransk kallpressad olivolja men svensk kallpressad rapsolja funkar också.

Godast blir det med en fin, mjuk och len vinäger. Du kan ta lagrad röd vinäger, vit vinäger eller äppelcidervinäger eller valfri sort.

Istället för vanligt salt kan du strö över flingsalt eller gourmetsalt.

Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över salladen.

Du kan ta gul lök, schalottenlök, rödlök eller silverlök eller valfri lök.

Gott i är även färsk hackad dragon samt att blanda i blad av machésallad.

4 portioner fransk tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 stora mogna tomater, 6 medelstora eller 20 cocktailtomater
  • 1 halv gul lök, rödlök eller silverlök eller 1-2 schalottenlök
  • 0,5 pressad vitlöksklyfta
  • 4 msk fin smakrik olivolja
  • 2 tsk dijonsenap, stark senap (valfritt)
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk fin lagrad röd vinäger eller äppelcidervinäger eller valfri sort

Tillagning

  1. Skölj och skiva tomaterna.
  2. Skala och dela lök samt hacka den fint.
  3. Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
  4. Fördela löken över tomaterna.
  5. Blanda pressa vitlök, olivolja, dijonsenap, salt, svartpeppar samt vinäger till en dressing i ett glas eller skål och ringla över tomaterna.
  6. Fransk tomatsallad är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.