Sauce Colbert bearnaisesås med köttglace

Sauce Colbert som är en bearnaisesås smaksatt med stark köttfond eller köttglace. Till Sauce Colbert är det godast med hemgjord riktig köttfond eller köttglace.
Köttglace är inte en glass utan en stelnad köttfond som är nedkokt och reducerad tills den så koncentrerad att när den svalnar så blir den till gelé eller sk glace på franska. I nödfall kan du ta flytande buljongkoncentrat eller buljongtärning men jag tycker de mest innehåller salt och smakförstärkare så skippa det hellre och servera vanlig bearnaise.

4 portioner sauce Colbert bearnaisesås med köttfond

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 0,7 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 4 msk färsk dragon, finhackad
  • Salt och nymalen vitpeppar
  • 175 g smör, smält
  • 4 msk finhackad persilja
  • 1 -1,5 msk köttglace eller stark köttfond (eller ta någon tsk flytande buljongkoncentrat eller en halv buljongtärning)

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull. Låt stå vid sidan.
  2. Koka vinäger, schalottenlöken, 2 msk av dragonen, salt och peppar i en kastrull tills det kokat ner till ca 1/3 - detta för att såsen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Sjud vatten i en stor kastrull till vattenbad.
  4. Förbered lite blött papper eller disktrasa där du kan ställa en bunke och vispa utan att hålla i bunken.
  5. Kläck äggen i en rostfri bunke och vispa kraftigt - de ska bli fluffiga och lite över fingervarma i vattenbadet men ej så varma att de blir äggröra såklart. Det tar omkring en minut. Orkar du inte vispa för hand så fungerar en elvisp mycket bra.
  6. Tillsätt vinägeressensen under vispning.
  7. Tillsätt sedan det smälta smöret droppvis under vispning över vattenbadet tills bearnaissåsen är tjock och slät samt allt smör är tillsatt. Nu ska bearnaisen bli lik en majonnäs i konsistens. Är den sprucken så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor).
  8. Rör i resten av dragonen och lite i taget av köttglacen, köttfond eller koncentrat och smaka av såsen med salt, peppar, fond samt ev. vinäger samt ev. mer dragon.
  9. Rör i hackad persilja.
  10. Servera din hemgjorda Sauce Colbert och njut.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer