Bearnaisesås med kallt smör
Bearnaisesås lagad med kallt smör blir som vanlig hemlagad Bearnaise.
Istället för smält smör så lagas dennas variant av Bea med kallt smör i kuber som rörs i såsen och sakta får smälta under omrörning.
Vissa tycker att det är lättare att laga och den blir minst lika god.
Tillagning
- Skala och finhacka löken. Lägg i en såskastrull. Tillsätt vinäger, 2 msk vatten samt vitpeppar. Koka på medelvärme tills nästan all vätska kokat bort.
- Hacka under tiden persilja och dragon.
- Tärna smöret i ca 1x1 cm bitar och lägg på en tallrik.
- Separera äggulorna från äggvitorna och spara ev. äggvitorna till annat samt äggulorna i ett glas eller dl mått till bearnaisesåsen.
- När vätskan nästan helt kokat bort i kastrullen med löken så tillsätter du ytterligare 2 msk vatten och rör runt.
- Ta av från värmen och rör i ett ägg i taget.
- Sätt kastrullen på låg värme på plattan och rör i någon tärning smör åt gången att smälta i äggblandningen.
- Fortsätt röra i smör lite i taget. När allt smör är i såsen och blandningen börjar bli varmare så tjocknar den. Rör hela tiden och höj ev. värmen något om såsen ej tjocknar. Var dock försiktig så det ej blir för varmt för då blir det äggröra.
- Ta av från värmen och tillsätt hackad persilja och dragon samt smaka av med någon nypa salt.
- Servera bearnaisesåsen direkt. Lägg ev. upp i en skål.
Uppskattat näringsvärde per portion: 347 kcal