Bearnaisesås med kallt smör

Denna bearnaise lagas med smör i kuber istället för smält smör som är det annars klassiska sättet att laga bearnaise. Vissa tycker att det är lättare och den blir minst lika god.

4 portioner bearnaisesås med kallt smör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad dragon

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken. Lägg i en såskastrull. Tillsätt vinäger, 2 msk vatten samt vitpeppar. Koka på medelvärme tills nästan all vätska kokat bort.
  2. Hacka under tiden persilja och dragon.
  3. Tärna smöret i ca 1x1 cm bitar och lägg på en tallrik.
  4. Separera äggulorna från äggvitorna och spara ev. äggvitorna till annat samt äggulorna i ett glas eller dl mått till bearnaisesåsen.
  5. När vätskan nästan helt kokat bort i kastrullen med löken så tillsätter du ytterligare 2 msk vatten och rör runt.
  6. Ta av från värmen och rör i ett ägg i taget.
  7. Sätt kastrullen på låg värme på plattan och rör i någon tärning smör åt gången att smälta i äggblandningen.
  8. Fortsätt röra i smör lite i taget. När allt smör är i såsen och blandningen börjar bli varmare så tjocknar den. Rör hela tiden och höj ev. värmen något om såsen ej tjocknar. Var dock försiktig så det ej blir för varmt för då blir det äggröra.
  9. Ta av från värmen och tillsätt hackad persilja och dragon samt smaka av med någon nypa salt.
  10. Servera bearnaisesåsen direkt. Lägg ev. upp i en skål.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer