Helstekt entrecote med bearnaisesås

Introduktion och förberedelse

Helstekt entrecote med rostade rotfrukter, Bearnaisesås och grillad marinerad röd paprika- samt ruccolasallad.

Istället för rostade rotfrukter och paprika kan du ha andra tillbehör efter eget tycke ex. klyftpotatis, tomatsallad, grönsallad, kokta eller wokade grönsaker.

Välj gärna svenskt kravmärkt kött och riktigt gott är det om det är hängmörat.

Att dricka till

Gott med en fyllig öl typ IPA eller rött smakrikt vin ex. av Cabernet Sauvignon från Frankrike, Australien eller Chile. Strö gärna lite flingsalt och nymalen svartpeppar över köttet vid servering.

4 portioner helstekt entrecote

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 700 gram hel entrecote
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Rostade rotfrukter: 300 gram delikatesspotatis
  • 250 gram morot
  • 250 gram persiljerot eller palsternacka
  • 250 gram kålrot
  • 250 gram gulbeta
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Bearnaise: 2 ägg ekologiska
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 schalottenlök
  • 4 msk vatten
  • 1 tsk torkad dragon
  • 175 gram smör
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 msk hackad kruspersilja
  • Marinerad paprika: 2 st röda paprikor
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 gram ruccola
  • 0,5 dl balsamvinäger

Tillagning

  1. Dela paprikor på hälften lägg på en plåt och vänd i olivolja, salt och peppar.
  2. Skala alla rotfrukter, och skär i grova bitar ca 2*2 cm.
  3. Sätt ugnen på max värme 250 grader.
  4. Ställ in paprikan i ugnen under grillen och grilla paprikan i ca. 10 minuter eller tills ytan ser lite bränd ut.
  5. Gnid in entrecoten i salt, peppar och lite olivolja. Bryn den runt om och lägg upp på en plåt. Sätt i stektermometer. Sänk värmen i ugnen till 175 grader. Stek i ca 45 minuter tills den har en innertemperatur på 55 grader.
  6. Blanda rotsakerna på en stor ugnsplåt med olivolja, salt och peppar.
  7. Ställ in i ugnen (över köttet) i ca 30 minuter på 175 grader. Rör om efter halva tiden. Rotsakerna skall få en brynt färg och ha lite tuggmotstånd kvar.
  8. Bearnaisesås: skala och hacka löken. Koka upp lök, vinäger, 2 msk vatten samt vitpeppar i en kastrull och koka tills det nästan kokat torrt. Knäck äggen och spara gulorna i ett glas. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan att svalna till ca 55 grader. Rör i 2 msk kallt vatten i lökblandningen. Sänk till lägsta värme. Tillsätt en äggula i taget under kraftig vispning. Vispa sedan i några droppar smör och sedan mer smör under kraftig vispning. När allt smöret är ivispat så höjer du värmen till hälften och vispar tills bearnaisen tjocknar. Tillsätt dragon och hackad persilja. Smaka av med salt, vinäger, dragon och peppar. Ta då av från värmen och häll upp i serveringsskål.
  9. Marinerad paprika: dra av så mycket skal du kan på paprikan och strimla dem i tunna strimlor. Lägg i en skål. Salta, peppra samt blanda med balsamvinäger och olivolja. Skölj ruccolan och blanda ner den.
  10. Ta ut köttet och låt det vila inslaget i folie i 10 minuter.
  11. Skär upp ca 1 cm tjocka skivor av entrecoten och servera på tallrik eller fat med bearnaisesåsen, paprika- och ruccolasalladen samt de rostade rotfrukterna till.
E-mail
Medel: 3.8 (52 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 793 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-27