Chilibearnaise

Het bearnaisesås med chili. Även smaksatt med dragon och persilja som är klassiskt i bearnaise.
God till allt som vanlig bearnaise passar till ex. grillad entrecote, ryggbiff, oxfilé, fläskfilé, kycklingfilé, grillspett osv.

4 portioner chilibearnaise

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 krm chiliflakes eller 2 msk hackad färsk röd chilifrukt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad dragon

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  2. Skala och finhacka löken. Lägg i en såskastrull. Tillsätt vinäger, 2 msk vatten samt vitpeppar. Koka på medelvärme tills nästan all vätska kokat bort.
  3. Hacka under tiden persilja och dragon.
  4. Separera äggulorna från äggvitorna och spara ev. äggvitorna till annat samt äggulorna i ett glas eller dl mått till bearnaisesåsen.
  5. När vätskan nästan helt kokat bort i kastrullen med löken så tillsätter du ytterligare 2 msk vatten och rör runt.
  6. Ta av från värmen och rör i ett ägg i taget.
  7. Sätt kastrullen på låg värme på plattan och vispa kraftigt i några droppar smör åt gången i äggblandningen.
  8. Fortsätt vispa i smält smör lite i taget. När allt smör är i såsen och blandningen börjar bli varmare så tjocknar den. Rör hela tiden och höj ev. värmen något om såsen ej tjocknar. Var dock försiktig så det ej blir för varmt för då blir det äggröra.
  9. Ta av från värmen och tillsätt hackad persilja och dragon samt smaka av med någon nypa salt.
  10. Servera chilibearnaisen direkt. Lägg ev. upp i en skål och garnera med några flakes chili eller finstrimlad färsk chili.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer