Chilibearnaise

Introduktion och förberedelse för tillagning

Het bearnaisesås med chili. Chilibearnaise är även smaksatt med dragon och persilja vanlig klassisk i Bearnaisesås.

God till allt som vanlig Bearnaise passar till ex. grillad entrecote, ryggbiff, oxfilé, fläskfilé, kycklingfilé, grillspett osv.

4 portioner chilibearnaise

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 krm chiliflakes eller 2 msk hackad färsk röd chilifrukt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad dragon

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  2. Skala och finhacka löken. Lägg i en såskastrull. Tillsätt vinäger, 2 msk vatten samt vitpeppar. Koka på medelvärme tills nästan all vätska kokat bort.
  3. Hacka under tiden persilja och dragon.
  4. Separera äggulorna från äggvitorna och spara ev. äggvitorna till annat samt äggulorna i ett glas eller dl mått till bearnaisesåsen.
  5. När vätskan nästan helt kokat bort i kastrullen med löken så tillsätter du ytterligare 2 msk vatten och rör runt.
  6. Ta av från värmen och rör i ett ägg i taget.
  7. Sätt kastrullen på låg värme på plattan och vispa kraftigt i några droppar smör åt gången i äggblandningen.
  8. Fortsätt vispa i smält smör lite i taget. När allt smör är i såsen och blandningen börjar bli varmare så tjocknar den. Rör hela tiden och höj ev. värmen något om såsen ej tjocknar. Var dock försiktig så det ej blir för varmt för då blir det äggröra.
  9. Ta av från värmen och tillsätt hackad persilja och dragon samt smaka av med någon nypa salt.
  10. Servera chilibearnaisen direkt. Lägg ev. upp i en skål och garnera med några flakes chili eller finstrimlad färsk chili.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 347 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.