Beamajo

Bjud på Beamajo - en Bearnaise-majonnäs. En sås som funkar till allt som Bearnaisesås passar till. Beamajo är en Bearnaisesås gjord som en majonnäs.

Den är enklare att laga då den rörs ihop kall med olja istället för smält smör. Ingen lök en dragon som är det som ger den karakteristiska smaken åt Bearnaise är såklart med. Vidare persilja och syra från vinäger - här med mild fin risvinäger eller citronsaft. Sedan är den ihoprörd med äggula och olja till en krämig sås likt majonnäs.

Garnera gärna med lite mer hackad persilja och färsk dragon om du har. På bilden är det ätliga blomblad från ringblomma med också som är fint.

Vill du variera såsen så passar det att ha i några krm chiliflakes för en chilibeamajo eller någon msk tomatpuré för en choronmajo.

Mitt tips är att använda en netral olja som solrosolja eller majsolja. Man kan även använda rapsolja eller olivolja men då kommer såsen att få smak av dessa oljor - om du gillar det så är det fint.

Vidare kan man använda smörolja (klarerat smör) istället för olja. Smält smör som du sedan häller av så du inte får med mjölkproteinerna i botten och låter svalna till något över rumstemperatur. Låt ej smöroljan stelna innan du använder den som oljan i receptet och rör ihop med äggulorna - då får du en kallslagen bearnaisesås och smörsmaken många uppskattar.

4 port Beamajo

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 2,5 dl neutral olja som solrosolja eller majsolja
  • 2 msk färsk finhackad dragon eller 1 tsk torkad dragon
  • 2 msk färsk finhackad persilja eller fryst hackad persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk risvinäger eller citronsaft

Tillagning

  1. Hacka persilja och dragon fint.
  2. Kläck ägg och lägg äggulor i en bunke. Spara ev. äggvitorna i kylen till annat - kanske en omelett eller pannkakor. Ställ bunken med äggulor stadigt på en fuktig kökshandduk, wettex eller bit hushållspapper.
  3. Vispa upp äggulorna fluffiga med en elvisp i 30 sekunder. Eller vispa för hand.
  4. Tillsätt och rör i salt, peppar samt vinäger eller citronsaft.
  5. Tillsätt olja under vispning - först droppvis sedan i en smal stråle. Vispa kraftigt under tiden tills du tillsatt all olja. Efterhand så tjocknar det till en sås och majonnäsliknande konsistens.
  6. Tillsätt och rör i persilja och dragon. Smaka av med salt, peppar och vinäger eller citronsaft.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept