Beamajo

Bjud på Beamajo - en Bearnaise-majonnäs. En sås som funkar till allt som Bearnaisesås passar till.

Beamajo är en Bearnaisesås gjord som en majonnäs. Den är enklare att laga då den rörs ihop kall med olja istället för smält smör.

Dragon ger den karakteristiska smaken. Vidare persilja och syra från vinäger - här med mild fin risvinäger eller citronsaft. Såsen vispas ihop av äggula och olja till en majonnäs.

4 port Beamajo

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 2,5 dl neutral olja som solrosolja eller majsolja
  • 2 msk färsk finhackad dragon eller 1 tsk torkad dragon
  • 2 msk färsk finhackad persilja eller fryst hackad persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk risvinäger eller citronsaft

Tillagning

  1. Hacka persilja och dragon fint.
  2. Kläck ägg och lägg äggulor i en bunke. Spara ev. äggvitorna i kylen till annat - kanske en omelett eller pannkakor. Ställ bunken med äggulor stadigt på en fuktig kökshandduk, wettex eller bit hushållspapper.
  3. Vispa upp äggulorna fluffiga med en elvisp i 30 sekunder. Eller vispa för hand.
  4. Tillsätt och rör i salt, peppar samt vinäger eller citronsaft.
  5. Tillsätt olja under vispning - först droppvis sedan i en smal stråle. Vispa kraftigt under tiden tills du tillsatt all olja. Efterhand så tjocknar det till en sås och majonnäsliknande konsistens.
  6. Tillsätt och rör i persilja och dragon. Smaka av med salt, peppar och vinäger eller citronsaft.
Beamajo är en blandning av Bearnaisesås (dragon, vinäger och ägg) och majonnäs (olja och kallrörd).
Beamajo är en blandning av Bearnaisesås (dragon, vinäger och ägg) och majonnäs (olja och kallrörd).

Garnering

Garnera gärna med lite mer hackad persilja och färsk dragon om du har. På bilden är det ätliga blomblad från ringblomma med också som är fint.

Varianter

Vill du variera såsen så passar det att ha i några krm chiliflakes för en chilibeamajo eller någon msk tomatpuré för en choronmajo.

Val av olja

  • Mitt tips är att använda en netral olja som solrosolja eller majsolja. Man kan även använda rapsolja eller olivolja men då kommer såsen att få smak av dessa oljor - om du gillar det så är det fint.
  • Vidare kan man använda smörolja (klarifierat smör) istället för olja. Smält smör som du sedan häller av så du inte får med mjölkproteinerna i botten och låter svalna till något över rumstemperatur. Låt ej smöroljan stelna helt. Använd den som oljan i receptet och rör ihop med äggulorna - då får du en kallslagen bearnaisesås med smörsmaken många uppskattar.
E-mail
Medel: 4.2 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 575 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-13