Äggröra

Introduktion och förberedelse

Äggröra är gott till frukost med exempelvis stekt bacon (ägg och bacon) eller till lunch med rökt kött som fårfiol. Röran kan såklart dubbleras efter så många portioner du vill laga.

Vill du ha en riktigt krämig äggröra så värmer du äggröran på medelvärme under omrörning tills den är krämig och runt 65-70 grader. Desto hårdare och högre du värmer äggröran desto hårdare och torrare blir den.

Lättast är det att laga äggröran i en nonstick-teflon panna. Då fastnar inte röran så mycket i pannan.

Vidare kan man garnera med hackad gräslök eller persilja. Lite rostad lök är gott att toppa äggröra med.

Varianter:

Om du vill kan du smaksätta äggröran.

Gott i är förslagsvis:

  • En nypa curry; paprikapulver; gurkmeja; riven ost; riven parmesan; brynt lök, champinjoner och tärnad paprika - snart blir det en omelett...
Portioner Ägg Vätska i msk Salt krm Peppar krm
1 3 2 0,5 0,25
2 5-6 4 1 0,5
3 8-9 6 1,5 0,75
4 10-12 8 2 1

1 portion äggröra

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 3 normalstora ägg eller 2 stora ägg
  • 2 msk vatten, mjölk eller grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,25 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk smör eller olivolja att steka i

Tillagning

  1. Vispa sönder äggen i en bunke.
  2. Tillsätt vatten, mjölk eller grädde.
  3. Salta och peppra. Rör om.
  4. Värm en msk smör eller olivolja i en panna.
  5. Tillsätt äggröran samt värm på lite över medelvärme under omrörning tills äggen blir en fast men krämig röra.
  6. Servera äggröran direkt.
  7. Garnera gärna med hackad gräslök eller persilja.
E-mail
Medel: 3.9 (75 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 234 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.