Grillad njurtapp

En jättegod bit nötkött som även kallas slaktarbiff. På franska Onglet och engelska butchers cut eller skirt.
Njurtapp är alltså trots namnet ingen inälvsmat eller njure utan sitter strax under bröstkorgen. En bit väger vanligtvis runt 600-700 gram. Njurtappen består av en innerbit (som är något mörare) och en ytterbit vilka sitter ihop med en stor sena i mitten (som man kan skära bort när man äter).
Namnet slaktarbiff har den då många slaktare förr tog biten åt sig själva då de tyckte det var den godaset styckdetaljen. I vilket fall som helst så är den prisvärd och i skrivande stund kostar den runt 160 kr per kg.
Njurtappen är uppskattad för att den har mycket smak och är relativt mör även om den steks blodig. Den är inte mör som oxfilé förstås utan har lite tuggmotstånd.
Till njurtapp passar tillbehör som klyftpotatis, potatiskaka, råstekt skivad potatis, bakad potatis, pommes frites, rostad potatis, potatisgratäng, grönsallad, nudelsallad, texmex-buffé, tomatsallad, bönsallad med mera. Valfri sås som svampsås, kantarellsås, bearnaisesås, rödvinssås, gräddsås, coleslaw, pepparsås, kalla yoghurt- eller creme fraiche-såser, vitlökssmör osv passar också till.

4 portioner grillad njurtapp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 650 gram njurtapp
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja eller matolja

Tillagning

  1. Låt köttet ligga framme så att det blir rumstempererat medan du tänder grillen.
  2. Gnid in njurtappen med salt, peppar och olja.
  3. Grilla den 2-3 minuter på varje sida så att den får mörk fin färg utan att den bränns.
  4. Flytta köttet till sidan för lägre värme och lägg på lock om du har det. Grilla ca 10 minuter till och vänd köttet efter halva tiden. Använd en stektermometer och stek till 54 grader för blodigt, 60-65 grader för medium och 70 grader för välstekt.
  5. Ta av från värmen och låt vila i 5-10 minuter.
  6. Vid servering så skär du upp så tunna skivor du kan snett mot köttfibrerna. Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer