Grillad njurtapp

Introduktion och förberedelse

Grillad njurtapp eller slaktarbiff är en jättegod bit nötkött som passar att grilla hastigt och servera blodig med valfria tillbehör. Ett förslag som på bilden är med potatiskaka med parmesan, trattkantarellsås, broccoli med ost samt en grönsallad med cocktailtomater.

Andra förslag på tillbehör:

Smakrikt och prisvärt

Njurtappen är uppskattad för att den har mycket smak och är relativt mör även om den steks blodig. Den är inte mör som oxfilé förstås utan har lite tuggmotstånd.

Njurtapp är alltså trots namnet ingen inälvsmat eller njure utan sitter strax under bröstkorgen. En bit väger vanligtvis runt 600-700 gram. Njurtappen består av en innerbit (som är något mörare) och en ytterbit vilka sitter ihop med en stor sena i mitten (som man kan skära bort när man äter).

På franska heter den Onglet och på engelska butchers cut eller skirt. Namnet slaktarbiff har den då många slaktare förr tog biten åt sig själva då de tyckte det var den godaste styckdetaljen (som ingen annan ville köpa).

Njurtappen är mycket prisvärd och i skrivande stund kostar den runt 160 kr per kg.

Alternativ till att grilla:

Istället för att grilla köttet kan man laga njurtapp på spisen. Bryn den först i en stekpanna - helst i klarerat smör eller smörolja - eller vanligt smör - någon minut på varje sida och låt den sedan steka klart i ugnen på 175 grader ca 10 minuter till önskad stekgrad. Använd en stektermometer och stek till 54 grader för blodigt, 60-65 grader för medium och 70 grader för välstekt. Tänk på att köttets temperatur fortsätter stiga någon grad efter att du tagit ut det.

    4 portioner grillad njurtapp

    • Förberedelse: 5 min
    • Tillagning: 25 min
    • Klart på: 30 min

    Ingredienser

    • 650 gram njurtapp
    • 2 krm salt
    • 2 krm svartpeppar
    • 2 msk olivolja eller matolja

    Tillagning

    1. Låt köttet ligga framme så att det blir rumstempererat medan du tänder grillen.
    2. Gnid in njurtappen med salt, peppar och olja.
    3. Grilla den 2-3 minuter på varje sida så att den får mörk fin färg utan att den bränns.
    4. Flytta köttet till sidan för lägre värme och lägg på lock om du har det. Grilla ca 10 minuter till och vänd köttet efter halva tiden. Använd en stektermometer och stek till 54 grader för blodigt, 60-65 grader för medium och 70 grader för välstekt.
    5. Ta av från värmen och låt vila i 5-10 minuter.
    6. Vid servering så skär du upp så tunna skivor du kan snett mot köttfibrerna. Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
    E-mail
    Medel: 4.1 (7 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

    Författare:

    Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

    Säsong för rabarber

    Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

    Läs mer

    Recept och tips till midsommar

    Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

    Läs mer