Grillad njurtapp
Grillad njurtapp eller slaktarbiff är en jättegod bit nötkött som passar att grilla hastigt och servera blodig med valfria tillbehör.
Tillagning
- Låt köttet ligga framme så att det blir rumstempererat medan du tänder grillen.
- Gnid in njurtappen med salt, peppar och olja.
- Grilla den 2-3 minuter på varje sida så att den får mörk fin färg utan att den bränns.
- Flytta köttet till sidan för lägre värme och lägg på lock om du har det. Grilla ca 10 minuter till och vänd köttet efter halva tiden. Använd en stektermometer och stek till 54 grader för blodigt, 60-65 grader för medium och 70 grader för välstekt.
- Ta av från värmen och låt vila i 5-10 minuter.
- Vid servering så skär du upp så tunna skivor du kan snett mot köttfibrerna. Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
Serveringsförslag
- Jag serverade som på bilden med potatiskaka med parmesan, trattkantarellsås, broccoli med ost samt en grönsallad med cocktailtomater.
- Annat som passar är klyftpotatis, råstekt potatis, Hasselbackspotatis, pommes frites eller potatisgratäng.
- Tomatsallad, bönsallad med mera.
- Såser som passar till njurtapp är Bearnaisesås, rödvinssås, coleslaw, pepparsås, kalla såser som yoghurt- eller creme fraiche-såser, kryddsmör som vitlökssmör med mera.
Smakrikt och prisvärt
Njurtappen är prisvärt och uppskattat för att den har mycket smak och är relativt mör även om den steks blodig. Den är inte mör som oxfilé förstås utan har lite tuggmotstånd.
Njurtapp är alltså trots namnet ingen inälvsmat eller njure utan sitter strax under bröstkorgen. En bit väger vanligtvis runt 600-700 gram. Njurtappen består av en innerbit (som är något mörare) och en ytterbit vilka sitter ihop med en stor sena i mitten (som man kan skära bort när man äter).
På franska heter den Onglet och på engelska butchers cut eller skirt. Namnet slaktarbiff har den då många slaktare förr tog biten åt sig själva då de tyckte det var den godaste styckdetaljen (som ingen annan ville köpa).
På spisen
Istället för att grilla köttet kan man laga njurtapp på spisen. Bryn den först i en stekpanna - helst i klarifierat smör eller smörolja - eller vanligt smör - någon minut på varje sida och låt den sedan steka klart i ugnen på 175 grader ca 10 minuter till önskad stekgrad.
Använd en stektermometer och stek till 54 grader för blodigt, 60-65 grader för medium och 70 grader för välstekt. Tänk på att köttets temperatur fortsätter stiga någon grad efter att du tagit ut det.
Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal