Oxfilepizza
Oxfilépizza - baka en pizza med oxfilé, cocktailtomat och skivad rödlök.
Tillagning
- Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
- Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna förutom saltet till en deg.
- Knåda ihop degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet.
- Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 60 minuter under kökshandduk.
- Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
- Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan.
- Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
- Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
- Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
- I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten.
- RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm. Plåten blir snabbt varm men baksten eller pizzasten ska stå inne i minst en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 4 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla gärna bakplåtspappret med olivolja innan.
- PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizzA (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan.
- Pensla kanterna med olivolja.
- Baka pizzorna en och en efter hand om du inte har en stor ugn.
- Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
- Bred ut ett lager riven ost i botten.
- Lägg på pizzatopping efter önskemål - jämnt fördelat över hela pizzan.
- Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
- Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
- Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
- Ta ut pizzan och lägg upp på ugnsgaller samt servera direkt.
- Skär upp den om den är i långpanna.
- Smula över lite oregano och lägg ev. några blad färsk basilika innan servering.
Serveringsförslag
- Kan serveras med kall vitlökssås (blanda 2 dl matyoghurt med 0,5 pressad vitlöksklyfta) eller bearnaisesås om man önskar.
- En grönsallad med blandade gröna blad som ruccola, bladspenat samt halverad cocktailtomater och skivad paprika i lite olivolja samt vinäger passar också bra till pizzan.
- Ett annat förslag är med grönsallad med tomater, bönor samt röd paprika eller pizzasallad till.
Varianter
- Annat gott på är hackad pepperoni, pressad vitlök, torkad oregano och färsk basilika.
- En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
- Pizzan kan du baka i långpanna, baka ut till fyra tallriksstora runda pizzor eller till två panpizzor i stekpanna.
- Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Tips
- Välj gärna ett fint vetemjöl med hög proteinhalt (glutenhalt) som Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
- Det ska vara mycket värme underifrån och pizzan ska bakas från botten.
- Öppna och stäng ugnsluckan så fort du kan och lämna ej ugnen öppen i onödan.
- Man kan också grilla pizzan i grillen med lock - då kan man ha ett galler, pizzastål eller pizzasten under. Se till att det blir riktigt varmt med locket på och lyft hastigt och sätt in pizzan samt på med locket igen.
- Är man ute och campar kan man grilla eller steka pizza i robust stekpanna, gjutgärnspanna med lock, på pizzastål eller på pizzasten.
- Avslutningsvis finns det små pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa.
- Vidare kan man mura en stenugn, bakugn eller skaffa en vedeldad pizzaugn för hemmabruk.
Baksten och pizzastål
Baksten, pizzastål eller bakstål är bra för att behålla värmen när pizzan ska gräddas. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar pizzan och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller pizzastålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och pizzastål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal