Tomatsallad

Tomatsallad kan du laga med enbart tomater eller lägga till mozzarella, rödlök och basilika. Du kan också lägga till ruccola, sardeller och oliver om du vill men det är helt valfritt. Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta.

Desto finare råvaror desto godare tomatsallad. Välj gärna mogna tomater med smak ex. kvisttomater och helst kravmärkta. Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger - du kan ta vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller fin lyxig balsamvinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald svartpeppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.

4 portioner tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 stora mogna tomater, 6 medelstora eller 20 cocktailtomater
  • 1 halv rödlök
  • 0,5 pkt ruccola sallad, ca 30 blad (valfritt)
  • 1 mozzarella ost eller fetaost på 200 gram (valfritt)
  • 8 sardeller i olja (valfritt)
  • 15 svarta oliver, kalamata med kärnor (valfritt)
  • 8 blad färsk basilika
  • 4 msk fin smakrik olivolja
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk balsamvinäger eller citronsaft

Tillagning

  1. Skölj och skiva tomaterna.
  2. Skala och dela lök samt skiva den tunt.
  3. Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
  4. Skiva osten eller riv sönder osten och fördela över tomaterna.
  5. Tillsätt de övriga ingredienserna över tomaterna.
  6. Ringla över olivolja och vinäger över tomaterna.
  7. Salta och peppra över tomatsalladen.
  8. Tomatsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer