Tomatsallad

Tomatsallad kan du variera med olika ingredienser som här med rödlök, färsk basilika och mozzarella. En tomatsallad kan du laga med enbart tomater eller lägga det du gillar. En tomatsallad passar till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till pasta.

Fina råvaror - god tomatsallad

Desto finare råvaror desto godare tomatsallad. Det är såklart en prisfråga. Till fest och fint kan du välja så fina råvaror du hittar. Mogna tomater med mycket söt smak - helst ekologiska och kravmärkta.

Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger - du kan ta vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller fin lyxig balsamvinäger.

Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald svartpeppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.

Val av tomater:

Du kan ta vilka tomater du vill. Mina tips är ekologiska baby plommontomater, cocktailtomater, vildmix-tomater, kumato, bifftomater, kvisttomater, San Mazzo och gula tomater.

Varianter:

  • Några blad grovt hackad färsk basilika - förslagsvis åtta blad.
  • Blanda i salladsblad som ruccola, machésallad eller babyspenat; eller en påse mix-sallad av valfri sort.
  • Hacka och tillsätt 8 sardeller i olja.
  • Tillsätt två msk kapris.
  • Tillsätt 1 dl svarta kalamata oliver.
  • Skiva eller riv sönder en mozzarellaost. Kan då också kallas Caprese.
  • Smula över en bit fetaost på 100 gram.
  • Lägg till bondbönor eller andra kokta bönor, linser eller kikärtor.
  • Lägg till avokado.
  • Lägg till rostad paprika.

4 portioner tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 stora mogna tomater, 6 medelstora eller 20 cocktailtomater
  • 2 msk fin smakrik olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk balsamvinäger - vit eller mörk, lagrad rödvinsvinäger eller citronsaft
  • 0,5 pkt ruccola sallad, ca 30 blad (valfritt)
  • 1 halv rödlök (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skiva tomaterna.
  2. Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
  3. Ringla över olivolja och vinäger över tomaterna.
  4. Salta och peppra över tomatsalladen.
  5. Tomatsalladen är klar att servera.
  6. EXTRA: Skölj ruccola och lägg med tomaterna. Skala och dela lök samt skiva den tunt och lägg med tomaterna. Skiva mozzarella eller riv sönder osten och fördela över tomaterna. Lägg på andra toppings efter tycke.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept