Tomatsallad
Tomatsallad kan du variera med olika ingredienser som här med rödlök, färsk basilika och mozzarella. En tomatsallad kan du laga med enbart tomater eller lägga det du gillar.
En tomatsallad passar till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till pasta.
Tillagning
- Skölj och skiva tomaterna.
- Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
- Ringla över olivolja och vinäger över tomaterna.
- Salta och peppra över tomatsalladen.
- Tomatsalladen är klar att servera.
- EXTRA TOPPING: Lägg på och strö över extra ingredienser efter tycke. Förslag är hackad färsk basilika. Sköljd ruccola, babyspenat eller machésallad. Skalad och strimlad rödlök. Skivad eller tärnad mozzarella eller fetaost.
Fina råvaror = god tomatsallad
- Desto finare råvaror desto godare tomatsallad. Det är såklart en prisfråga. Till fest och fint kan du välja så fina råvaror du hittar. Mogna tomater med mycket söt smak - helst ekologiska och kravmärkta.
- Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger - du kan ta vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller fin lyxig balsamvinäger.
- Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald svartpeppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.
Val av tomater
Du kan ta vilka tomater du vill. Mina tips är ekologiska baby plommontomater, cocktailtomater, vildmix-tomater, kumato, bifftomater, kvisttomater, San Mazzo och gula tomater.
Varianter
- Några blad grovt hackad färsk basilika - förslagsvis åtta blad.
- Blanda i salladsblad som ruccola, machésallad eller babyspenat; eller en påse mix-sallad av valfri sort.
- Hacka och tillsätt 8 sardeller i olja.
- Tillsätt två msk kapris.
- Tillsätt 1 dl svarta kalamata oliver.
- Skiva eller riv sönder en mozzarellaost. Kan då också kallas Caprese.
- Smula över en bit fetaost på 100 gram.
- Lägg till bondbönor eller andra kokta bönor, linser eller kikärtor.
- Lägg till avokado.
- Lägg till rostad paprika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal