Tomatsallad

Tomatsallad från medelhavet med mozarella och basilika. Du kan också lägga till ruccola, sardeller och oliver om du vill men det är helt valfritt. 

Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta.

Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt.

Vidare blir nymald svartpeppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.

4 portioner tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 stora mogna tomater, 6 medelstora eller 20 cocktailtomater
  • 1 halv rödlök
  • 0,5 pkt ruccola sallad, ca 30 blad (valfritt)
  • 1 mozzarella ost eller fetaost på 200 gram (valfritt)
  • 8 sardeller i olja (valfritt)
  • 15 svarta oliver, kalamata med kärnor (valfritt)
  • 8 blad färsk basilika
  • 4 msk fin smakrik olivolja
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk balsamvinäger eller citronsaft

Tillagning

  1. Skölj och skiva tomaterna.
  2. Skala och dela lök samt skiva den tunt.
  3. Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
  4. Skiva osten eller riv sönder osten och fördela över tomaterna.
  5. Tillsätt de övriga ingredienserna över tomaterna.
  6. Ringla över olivolja och vinäger över tomaterna.
  7. Salta och peppra över tomatsalladen.
  8. Tomatsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer