Tomatsallad

Tomatsallad kan du variera med olika ingredienser som här med rödlök, färsk basilika och mozzarella. En tomatsallad kan du laga med enbart tomater eller lägga det du gillar. En tomatsallad passar till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till pasta.

Fina råvaror - god tomatsallad

Desto finare råvaror desto godare tomatsallad. Det är såklart en prisfråga. Till fest och fint kan du välja så fina råvaror du hittar. Mogna tomater med mycket söt smak - helst ekologiska och kravmärkta.

Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger - du kan ta vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller fin lyxig balsamvinäger.

Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald svartpeppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.

Val av tomater:

Du kan ta vilka tomater du vill. Mina tips är ekologiska baby plommontomater, cocktailtomater, vildmix-tomater, kumato, bifftomater, kvisttomater, San Mazzo och gula tomater.

Varianter:

  • Några blad grovt hackad färsk basilika - förslagsvis åtta blad.
  • Blanda i salladsblad som ruccola, machésallad eller babyspenat; eller en påse mix-sallad av valfri sort.
  • Hacka och tillsätt 8 sardeller i olja.
  • Tillsätt två msk kapris.
  • Tillsätt 1 dl svarta kalamata oliver.
  • Skiva eller riv sönder en mozzarellaost. Kan då också kallas Caprese.
  • Smula över en bit fetaost på 100 gram.
  • Lägg till bondbönor eller andra kokta bönor, linser eller kikärtor.
  • Lägg till avokado.
  • Lägg till rostad paprika.

4 portioner tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 stora mogna tomater, 6 medelstora eller 20 cocktailtomater
  • 2 msk fin smakrik olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk balsamvinäger - vit eller mörk, lagrad rödvinsvinäger eller citronsaft
  • 0,5 pkt ruccola sallad, ca 30 blad (valfritt)
  • 1 halv rödlök (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skiva tomaterna.
  2. Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
  3. Ringla över olivolja och vinäger över tomaterna.
  4. Salta och peppra över tomatsalladen.
  5. Tomatsalladen är klar att servera.
  6. EXTRA: Skölj ruccola och lägg med tomaterna. Skala och dela lök samt skiva den tunt och lägg med tomaterna. Skiva mozzarella eller riv sönder osten och fördela över tomaterna. Lägg på andra toppings efter tycke.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer