Tomatsallad

Introduktion och förberedelse

Tomatsallad kan du variera med olika ingredienser som här med rödlök, färsk basilika och mozzarella. En tomatsallad kan du laga med enbart tomater eller lägga det du gillar.

En tomatsallad passar till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till pasta.

Fina råvaror = god tomatsallad

Desto finare råvaror desto godare tomatsallad. Det är såklart en prisfråga. Till fest och fint kan du välja så fina råvaror du hittar. Mogna tomater med mycket söt smak - helst ekologiska och kravmärkta.

Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger - du kan ta vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller fin lyxig balsamvinäger.

Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald svartpeppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.

Val av tomater:

Du kan ta vilka tomater du vill. Mina tips är ekologiska baby plommontomater, cocktailtomater, vildmix-tomater, kumato, bifftomater, kvisttomater, San Mazzo och gula tomater.

Tomatsallad på fat
Tomatsalladen kan du variera med det du gillar - grunden är såklart goda tomater, vinäger, olja, salt och svartpeppar men sedan kan du ha på strimlad rödlök, färsk basilika och ost som fetaost ovan eller mozzarella.

Varianter:

  • Några blad grovt hackad färsk basilika - förslagsvis åtta blad.
  • Blanda i salladsblad som ruccola, machésallad eller babyspenat; eller en påse mix-sallad av valfri sort.
  • Hacka och tillsätt 8 sardeller i olja.
  • Tillsätt två msk kapris.
  • Tillsätt 1 dl svarta kalamata oliver.
  • Skiva eller riv sönder en mozzarellaost. Kan då också kallas Caprese.
  • Smula över en bit fetaost på 100 gram.
  • Lägg till bondbönor eller andra kokta bönor, linser eller kikärtor.
  • Lägg till avokado.
  • Lägg till rostad paprika.

4 portioner tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 stora mogna tomater, 6 medelstora eller 20 cocktailtomater
  • 2 msk fin smakrik olivolja eller rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk balsamvinäger, vit balsamvinäger, lagrad rödvinsvinäger eller några tsk citronsaft
  • EXTRA TOPPING: 10 blad färsk basilika (valfritt)
  • 1 halv rödlök (valfritt)
  • 0,5 pkt ruccola sallad, babyspenat eller machésallad, ca 30 blad (valfritt)
  • 1 mozzarella ost eller 100 gram fetaost (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skiva tomaterna.
  2. Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
  3. Ringla över olivolja och vinäger över tomaterna.
  4. Salta och peppra över tomatsalladen.
  5. Tomatsalladen är klar att servera.
  6. EXTRA TOPPING: Lägg på och strö över extra ingredienser efter tycke. Förslag är hackad färsk basilika. Sköljd ruccola, babyspenat eller machésallad. Skalad och strimlad rödlök. Skivad eller tärnad mozzarella eller fetaost.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.