Baconlindade gröna bönor haricots verts

Baconlindade gröna bönor eller haricots verts är ett gott tillbehör från franska köket som andas 70-tal. Välj de färska fina små gröna bönorna som kallas haricots verts. Skippa haricots verts på burk - de ramlar bara sönder.

Slår du på en skvätt grädde också mot slutet så får du en god sås också.

4 portioner baconlindade gröna bönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 300 g färska gröna bönor som haricorts verts
  • 8 skivor bacon

Tillagning

  1. Skär av ca 0,5 cm av de yttersta kanterna på bönorna.
  2. Koka de färska gröna bönorna i saltat vatten i 3 minuter. Det går också bra att mikra dem i saltat vatten i 3 minuter.
  3. Skölj bönorna i kallt vatten i durkslag så att de svalnar så du kan ta i dem.
  4. Dela upp bönorna i 8 högar.
  5. Linda ihop varje hög till en rulle med en skiva bacon.
  6. Stek dem med skarven ned i en stekpanna. Stek sedan runt om några minuter tills baconet fått fin färg. De kan också stekas i ugnen tills baconet fått färg på 200 grader i ca 15 minuter.
  7. Nu kan du servera de baconlindade haricots verten.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer