Baconlindade gröna bönor haricots verts
Baconlindade haricots verts eller gröna bönor är ett gott tillbehör från franska köket som andas 70-tal.
Tillagning
- Koka upp en gryta med ca 1 liter vatten och 2 krm salt.
- Rensa och skär bort ev. fula ändar på bönorna ca 0,5 cm av de yttersta kanterna på bönorna.
- Lägg i frysta haricots verts i kokande vatten. Sätt på lock och låt stå i 3 minuter. Färska haricots verts kokar du i 3 minuter.
- Skölj bönorna i kallt vatten i durkslag så att de svalnar så du kan ta i dem.
- Dela upp bönorna i 4 högar.
- Linda ihop varje hög till en rulle med en skiva bacon. Sätt ihop baconskivan med en tandpetare - detta är valfritt. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Stek dem med skarven ned i en stekpanna. Stek buntarna runt om ca 5 minuter tills baconet har fin färg.
- Strö över flingsalt och svartpeppar samt servera eller håll varmt till servering.
Serveringsförslag
- Goda som festligt tillbehör till grillat, fest, middag, buffé, kött, kyckling, lax med mera.
- Jag serverade bönorna till entrecote med potatisgratäng.
Tips
- Välj gärna färska små fina haricots verts om du hittar det. Jag tog frysta haricots verts och de är lite större men goda de också.
- Du kan dubbla mängden bacon och linda varje bunt bönor med 2 skivor bacon om du vill ha extra mycket bacon.
Varianter
- Du kan byta bacon mot pancetta eller kalkonbacon.
- Haricots verts kan bytas mot andra brytbönor som vaxbönor.
- Istället för att steka buntarna kan de tillagas på grillen till fin färg några minuter runt om.
- Bönorna kan även tillagas i ugnen på 200 grader vanlig ugn i 15 minuter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal