Spett med kycklinginnerfilé
Spett med kycklinginnerfilé som först marinerats i olja, sesamolja, vitlök, vinäger, timjan, rosmarin och chiliflakes och sedan grillats.
Tillagning
- Tina kycklingen i påsen i en skål övertäckt i kylen i ca 6 timmar.
- Blanda marinaden i en skål: pressa vitlök, blanda med olja, sesamolja, vinäger, timjan, rosmarin, svartpeppar och chiliflakes. Vänta med saltet.
- Blanda kycklingen med marinaden. Nu kan du grilla dem direkt men godast blir de om de marineras övertäckta i kylskåpet i 20 minuter upp till över natten.
- Tänd grillen.
- Trä innefiléerna på spett. Använd stålspett eller träspett som legat i blöt i 20 minuter. Förslag är att trä 2 filéer på varje spett till totalt ca 8 spett.
- Grilla kycklingspetten runt om i totalt ca 6-8 minuter. Akta så de ej bränns. Skär in mot spettet på en bit kyckling och se så att köttet är genomstekt. Innertemperaturen ska vara 70 grader om du vill kolla med stektermometer.
- Grilla gärna grönsaker till spetten: Skölj spetspaprika och dela längden. Skölj zucchini och skiva eller dela i grova stavar. Pensla dem med lite olivolja samt salta dem. Grilla dem några minuter runt om tillsammans med kycklingen.
- Hasselbackspotatis: sätt ugnen på 225 vanlig ugn. Skala potatisen och skär skåror med ca 3 mm mellanrum nästan helt igenom men så att potatisen sitter ihop. Lägg potatisarna i en ugnsfast form eller plåt. Pensla med smält smör och salta dem.
- Baka potatisarna i mitten av ugnen i 30 minuter och kolla så de är färdiga med en provsticka.
- Blanda den kalla såsen av gräddfil och sweet chili-sås i en skål.
- Servera spetten med valfria tillbehör som quinoasallad, såsen och Hasselbackspotatisen. Garnera gärna spetten med lite färsk timjan eller persilja om du vill.
Serveringsförslag
Grillspetten serveras med valfria tillbehör.
- Jag hade enkla rostade Hasselbackspotatis, quinoasallad med paprika samt enkel kall sweet chili och gräddfilssås till.
- Vidare grillade jag halverad spetspaprika samt delad zucchini och ha som tillbehör.
- Andra goda grönsaker att grilla till är halverad rödlök eller vårlök, bifftomathalvor, förkokt majskolv, grön sparris eller skivad aubergine.
- Potatiskaka med parmesan, trattkantarellsås, broccoli med ost samt en grönsallad med cocktailtomater.
- Klyftpotatis eller potatisgratäng samt tomatsallad, bönsallad med mera.
- Såser som passar till kycklingspetten är Bearnaisesås, rödvinssås, coleslaw, pepparsås, kalla såser som yoghurt- eller creme fraiche-såser, kryddsmör som vitlökssmör med mera.
- Marinera spetten i en annan marinad eller glaze.
Val av kyckling
Innerfiléerna är smidiga och lättlagade till spett då de bara är att marinera och sedan trä på spetten till grillningen.
Istället för innerfilé så går det utmärkt med annan benfri kyckling som urbenat kycklinglår/kycklinglårfilé eller vanlig kycklingfilé/bröstfilé.
Köp gärna svenskt kyckling.
Portionsberäkning
Här har jag använt en påse frysta innerfiléer på 700 gram som innehöll ca 16 små filéer. De trädde jag till 8 spett med två filéer på vardera.
Beroende på hur hungrig man är så räcker det väl till 4 portioner med 2 spett vardera.
Äter man inte 175 gram vardera - vilket är rätt mycket - så räcker det till flera - räkna 5 portioner till en buffé och sätt 2,5 filéer på varje spett.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal