Spett med kycklinginnerfilé

Introduktion och förberedelse

Spett med kycklinginnerfilé som först marinerats i olja, sesamolja, vitlök, vinäger, timjan, rosmarin och chiliflakes och sedan grillats.

Grillspetten serveras med valfria tillbehör eller som förslag här med enkla rostade Hasselbackspotatis, en sallad med quinoa och paprika samt enkel kall sweet chili och gräddfilssås.

Innerfiléerna är smidiga och lättlagade till spett då de bara är att marinera och sedan trä på spetten till grillningen. Här har jag använt en påse frysta innerfiléer på 700 gram som innehöll ca 16 små filéer. De trädde jag till 8 spett med två filéer på vardera. Beroende på hur hungrig man är så räcker det väl till 4 portioner med 2 spett vardera.

Äter man inte 175 gram vardera - vilket är rätt mycket - så räcker det till flera - räkna 5 portioner till en buffé och sätt 2,5 filéer på varje spett.

Istället för innerfilé så går det utmärkt med annan benfri kyckling som urbenat kycklinglår/kycklinglårfilé eller vanlig kycklingfilé/bröstfilé. Köp gärna svenskt kyckling.

Fler förslag på tillbehör:

4 port kycklinginnerfilé

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 700 gram kycklinginnerfilé, 1 påse
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 msk plockad färsk timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1/2 msk plockad hackad rosmarin eller 1 krm torkad rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Hasselbackspotatis: 8-12 potatisar
  • 1 msk smält smör
  • 2 krm salt
  • Sweet chilisås: 2 dl gräddfil
  • 4 msk sweet chilisås
  • 4 portioner quinoasallad med paprika - se länk ovan
  • 1 röd spetspaprika att grilla med spetten
  • 1/2 zucchini att grilla med spetten

Tillagning

  1. Tina kycklingen i påsen i en skål övertäckt i kylen i ca 6 timmar.
  2. Blanda marinaden i en skål: pressa vitlök, blanda med olja, sesamolja, vinäger, timjan, rosmarin, svartpeppar och chiliflakes. Vänta med saltet.
  3. Blanda kycklingen med marinaden. Nu kan du grilla dem direkt men godast blir de om de marineras övertäckta i kylskåpet i 20 minuter upp till över natten.
  4. Tänd grillen.
  5. Trä innefiléerna på spett. Använd stålspett eller träspett som legat i blöt i 20 minuter. Förslag är att trä 2 filéer på varje spett till totalt ca 8 spett.
  6. Grilla kycklingspetten runt om i totalt ca 6-8 minuter. Akta så de ej bränns. Skär in mot spettet på en bit kyckling och se så att köttet är genomstekt. Innertemperaturen ska vara 70 grader om du vill kolla med stektermometer.
  7. Grilla gärna grönsaker till spetten: Skölj spetspaprika och dela längden. Skölj zucchini och skiva eller dela i grova stavar. Pensla dem med lite olivolja samt salta dem. Grilla dem några minuter runt om tillsammans med kycklingen.
  8. Hasselbackspotatis: sätt ugnen på 225 vanlig ugn. Skala potatisen och skär skåror med ca 3 mm mellanrum nästan helt igenom men så att potatisen sitter ihop. Lägg potatisarna i en ugnsfast form eller plåt. Pensla med smält smör och salta dem.
  9. Baka potatisarna i mitten av ugnen i 30 minuter och kolla så de är färdiga med en provsticka.
  10. Blanda den kalla såsen av gräddfil och sweet chili-sås i en skål.
  11. Servera spetten med valfria tillbehör som quinoasallad, såsen och Hasselbackspotatisen. Garnera gärna spetten med lite färsk timjan eller persilja om du vill.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.