Fyllda champinjoner

Introduktion och förberedelse

Fyllda gratinerade champinjoner. Gott som tillbehör till det mesta, på buffé, till tapas, tilltugg, aptitretare eller liten förrätt.

Champinjonhattar fyllda med en röra av ströbröd, vitlök, persilja och ost.

Val av svamp

Du kan ta skogschampinjoner, kastanjechampinjoner eller vanliga vita champinjoner. Antingen någon stor champinjon per portion, två medelstora eller tre mindre svampar per portion.

Varianter

  • Istället för vanligt ströbröd kan du ta japanskt ströbröd - panko.
  • Vegan variant: smör och riven ost kan också uteslutas och du kan ta enbart olivolja och vegan-parmesan.

3 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 6 medelstora champinjoner - ca 150 gram - som kastanjechampinjon, skogschampinjon eller vanlig champinjon
  • 30 gram smör
  • 1/2 dl olivolja
  • 0,75 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk torkad dragon
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rensa svampen och bryt loss foten. Hacka den fint. Hacka persilja.
  3. Stek den hackade svampen i smör och olja. Skala och pressa vitlöken samt tillsätt den. Stek någon minut.
  4. Ta av från värmen och rör i ströbröd, hackad persilja, dragon och chiliflakes. Låt svalna något. Smaka av med salt och peppar.
  5. Riv osten och blanda ner i ströbrödsfyllningen.
  6. Lägg svamphattarna upp och ner i en ugnsform smord med lite olja.
  7. Fördela fyllningen i hålen där foten suttit.
  8. Gratinera svamparna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg och är genomvarma.
  9. Ta ut och servera varma. De kan också sparas till senare. Eller serveras kalla.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer