Fyllda champinjoner

Fyllda gratinerade champinjoner. Gott som tillbehör till det mesta, på buffé, till tapas, tilltugg, aptitretare eller liten förrätt. Champinjonhattar fyllda med en röra av ströbröd, vitlök, persilja och ost.

Du kan ta skogschampinjoner, kastanjechampinjoner eller vanliga vita champinjoner. Antingen någon stor champinjon per portion, två medelstora eller tre mindre svampar per portion.

Istället för vanligt ströbröd kan du ta japanskt ströbröd - panko. Smör och riven ost kan också uteslutas och du kan ta enbart olivolja och vegan-parmesan för en vegan variant.

3 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 6 medelstora champinjoner - ca 150 gram - som kastanjechampinjon, skogschampinjon eller vanlig champinjon
  • 30 gram smör
  • 1/2 dl olivolja
  • 0,75 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk torkad dragon
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rensa svampen och bryt loss foten. Hacka den fint. Hacka persilja.
  3. Stek den hackade svampen i smör och olja. Skala och pressa vitlöken samt tillsätt den. Stek någon minut.
  4. Ta av från värmen och rör i ströbröd, hackad persilja, dragon och chiliflakes. Låt svalna något. Smaka av med salt och peppar.
  5. Riv osten och blanda ner i ströbrödsfyllningen.
  6. Lägg svamphattarna upp och ner i en ugnsform smord med lite olja.
  7. Fördela fyllningen i hålen där foten suttit.
  8. Gratinera svamparna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg och är genomvarma.
  9. Ta ut och servera varma. De kan också sparas till senare. Eller serveras kalla.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer