Fyllda tomater Provencale
Introduktion och förberedelse
Fyllda tomater Provencale med ströbröd, persilja, olivolja och vitlök bakade i ugnen. Ett gott grönsakstillbehör.
Du kan ta nästan vilken storlek på tomater du vill. Cocktailtomater är lite för små men små plommontomater, kvist-tomater eller normalstora tomater funkar fint.
Här har jag räknat ca 80 gram tomater per portion eller 3 små plommontomater eller San Mazzo per portion. Tar du lite större tomater så räkna 2 tomater per portion.
Tar du stora tomater så räkna en tomat per portion. Fyllningen kan du ta samma mängd.
Mer mer örter
Andra örter som passar i tomaterna är en msk hackad fräsk dragon och färsk basilika; en halv tsk färsk plockad hackad timjan och 1 krm hackad färsk rosmarin till nedan recept.
Istället för färska kryddor kan du ta torkade eller frysta kryddor exempelvis en msk frysta örter provencale.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skölj tomaterna. Skär bort toppen ca 1/3 upp på tomaterna.
- Gröp ur cirka hälften av innanmätet och släng det.
- Finhacka tomatlocken och lägg i en skål.
- Pressa i vitlöken. Skölj och finhacka persiljan. Blanda med tomathackat samt tillsätt ströbröd, olivolja, honung, salt och peppar. Rör ihop till en röra.
- Fördela ströbrödsröran i tomaterna. Placera dem i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna med lite olja i botten. Strö eventuellt över lite riven ost.
- Baka tomaterna i 20 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och servera varma. Eller håll varma till servering. Kan också förberedas och innan och värmas till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 90 kcal