Fyllda tomater Provencale
Fyllda tomater Provencale med ströbröd, persilja, örter, olivolja och vitlök bakade i ugnen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skölj tomaterna. Dela dem i halvor.
- Gröp ur innanmätet med en tesked.
- Skala och pressa vitlöken i en skål. Skölj och finhacka persiljan. Tillsätt ströbröd, olivolja, vatten, örter, salt och peppar. Rör ihop till en röra. Låt stå fem minuter.
- Fördela ströbrödsröran i tomaterna.
- Placera dem i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna med lite olivolja i botten.
- Baka tomaterna i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen tills de mjuknat och har fin färg.
- Ta ut och servera varma. Eller håll varma till servering. Kan också förberedas och innan och värmas till servering.
Serveringsförslag
- Tomaterna passar som ett lite mer festligt grönsakstillbehör. Speciellt till kötträtter, kyckling eller grillat. Exempelvis Oxfile Provencale.
- De kan också serveras på buffé eller som vegetarisk rätt med klyftpotatis, grillad portabello och vitlökssmör.
Kan förberedas
Tomaterna kan fyllas i god tid och förvaras övertäckta i kylen.
Val av tomater
Små plommontomater, kvisttomater eller stora tomater funkar fint. Här har jag räknat ca 80 gram tomat per portion.
- Tar du stora till medelstora tomater så räkna en tomat per portion.
- Tar du mindre kvisttomater eller plommontomater så räkna 2-3 tomater per portion. Istället för att dela dem i halva så kan du då enbart skära av toppen på tomaterna, gröpa ur och fylla de nästan hela små tomaterna.
Varianter
- Ströbrödsfyllningen kan man krydda lite som man önskar.
- Istället för färska kryddor kan du ta torkade eller frysta kryddor exempelvis en msk frysta örter provencale.
- Andra örter som är goda i är färsk eller torkad dragon, salvia och/eller basilika.
- Gott är även att strö över riven ost som parmesan eller mozzarella sita 15 minuterna.
- Man kan blanda i 1 tsk flytande honung med ströbrödet för lite sötma på fyllningen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal