Fyllda tomater Provencale

Fyllda tomater Provencale med ströbröd, persilja, örter, olivolja och vitlök bakade i ugnen.

4 portioner fyllda tomater

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 280 gram tomater, förslagsvis 4 stycken
  • 1 dl ströbröd
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad blad- eller kruspersilja
  • 1 krm hackad färsk rosmarin (valfritt)
  • 1 halv tsk färsk plockad hackad timjan (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj tomaterna. Dela dem i halvor.
  3. Gröp ur innanmätet med en tesked.
  4. Skala och pressa vitlöken i en skål. Skölj och finhacka persiljan. Tillsätt ströbröd, olivolja, vatten, örter, salt och peppar. Rör ihop till en röra. Låt stå fem minuter.
  5. Fördela ströbrödsröran i tomaterna.
  6. Placera dem i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna med lite olivolja i botten.
  7. Baka tomaterna i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen tills de mjuknat och har fin färg.
  8. Ta ut och servera varma. Eller håll varma till servering. Kan också förberedas och innan och värmas till servering.
Tomaterna delas, gröps ur och fylls med en örtig ströbrödsröra.
Tomaterna delas, gröps ur och fylls med en örtig ströbrödsröra.
Tomaterna redo att bakas i ugnen. Hit kan de förberedas och förvaras övertäckta i kylen.
Tomaterna redo att bakas i ugnen. Hit kan de förberedas och förvaras övertäckta i kylen.
En variant på fyllda tomater med lite italienska smaker med hackad färsk basilika och riven parmesan på toppen.
En variant på fyllda tomater med lite italienska smaker med hackad färsk basilika och riven parmesan på toppen.

Serveringsförslag

Kan förberedas

Tomaterna kan fyllas i god tid och förvaras övertäckta i kylen.

Val av tomater

Små plommontomater, kvisttomater eller stora tomater funkar fint. Här har jag räknat ca 80 gram tomat per portion.

  • Tar du stora till medelstora tomater så räkna en tomat per portion.
  • Tar du mindre kvisttomater eller plommontomater så räkna 2-3 tomater per portion. Istället för att dela dem i halva så kan du då enbart skära av toppen på tomaterna, gröpa ur och fylla de nästan hela små tomaterna.

Varianter

  • Ströbrödsfyllningen kan man krydda lite som man önskar.
  • Istället för färska kryddor kan du ta torkade eller frysta kryddor exempelvis en msk frysta örter provencale.
  • Andra örter som är goda i är färsk eller torkad dragon, salvia och/eller basilika.
  • Gott är även att strö över riven ost som parmesan eller mozzarella sita 15 minuterna.
  • Man kan blanda i 1 tsk flytande honung med ströbrödet för lite sötma på fyllningen.
E-mail
Medel: 4.1 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-16

Tillbehör och liknande: