Lövbiff med bearnaisesås
Lövbiff med bearnaisesås, ugnsrostad potatis med paprika, ugnsbakade tomater samt grönsallad.
Du kan grilla eller steka lövbiffen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader. Börja med ugnsbakade tomater och ugnsrostade potatisar. Tänd sedan grillen (om du vill grilla köttet) och banka ut köttet. Börja sedan med bearnaisesåsen. Skölj grönsallad. Grilla eller stek sist köttet.
- UGNSBAKADE TOMATER: Skölj och dela tomaterna i halvor.
- Lägg i en ugnsform och vänd runt i olivolja. Lägg tomaterna med snittytan uppåt.
- Strö över salt, peppar samt dragon.
- Baka tomaterna i 25 minuter.
- UGNSROSTAD POTATIS MED PAPRIKA: Skölj och dela stora potatisar i halvor. Mindre potatisar kan du rosta hela. Skär bort ev. fula delar på potatisen. Fint skal behåller du på.
- Skölj och skär av grova delar av paprikans sidor.
- Lägg potatisen och paprikan i en ugnsform och vänd runt i olivolja. Lägg halverade potatisar med snittytan uppåt.
- Strö över salt.
- Baka potatisen med paprikan mjuk (stick gärna i en potatis efter 20 minuter och kolla om den är mjuk och ev. klar) i 20-25 minuter. Ta gärna ut och vänd runt efter halva tiden.
- KÖTTET: Banka ut köttet på en stadig skärbräda med en köttklubba till ca 0,5 cm tjocklek. Ställ åt sidan.
- BEARNAISESÅS: Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
- Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök och dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
- Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
- Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.
- Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
- Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.
- Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
- Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
- Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonässliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
- Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.
- Servera din hemgjorda bearnaisesås direkt. Eller håll den varm i vattenbad - akta dock så den inte blir för varm eller kall och spricker.
- DAGS ATT GRILLA ELLER STEKA: Värm en stekpanna eller grillpanna om du ej grillar köttet.
- Salta och peppra lövbiffarna och grilla eller stek dem i smör, matolja eller olivolja någon minut på varje sidan på hög värme.
- Lägg upp på tallrik och servera lövbiffarna med bearnaisesåsen, ugnsrostad potatis, ugnsbakad tomat samt blandad grönsallad
Val av kött
- Här har jag valt att banka ut rostas eller ryggbiff till egen lövbiff vilket blir mycket gott. Tips är då att lägga 3-4 cm tjocka bitar kött som biff, rostas eller oxfilé mellan bakplåtspapper och banka ut med en köttbank eller kavel.
- Du kan också köpa färdig skivad lövbiff.
- Riktigt lyxigt är att banka ut oxfilé. Ett tips är köpa en hel bit oxfilé. Skär ut mitten av oxfilén som kallas hjärtat eller på franska coeur de filet eller Chateaubriand och använd till en fin rätt som förslagsvis oxfilé provencale. Sedan tar du de lite mindre fina men goda och möra resterna/ändarna - kallas huvud och svans - och banka ut till lyxig lövbiff.
Portionsberäkning
Räkna fyra bitar kött mellan 130-150 gram styck eller efter tycke.
Uppskattat näringsvärde per portion: 793 kcal