Bearnaisesmör

Enkelt och smidigt men mycket gott som alternativ till Bearnaisesås. Ett kryddsmör till grillat med samma smaker som Bearnaisesås dvs dragon, vinäger, schalottenlök och persilja.
Bearnaisesmör är smidigt att laga i förväg och förvara i kyl eller frys om du vill förbereda middagen i god tid. Bearnaisesås kan ju annars vara lite stressigt att få till när gästerna väntar.
Smöret kan frysas in skivat i portionsbitar - smidigt att ta fram när det är grilldags.

6 portioner Bearnaisesmör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk vitvinsvinäger samt 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 äggulor
  • 150 gram mjukt smör
  • 2 msk finhackad persilja

Tillagning

  1. Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Alternativt kan du mikra det mjukt utan att smälta det.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Lägg i en liten kastrull med vinäger, 2 msk vatten, salt samt vitpeppar.
  4. Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna något.
  5. Separera ägg och spara äggulorna.
  6. Skär smöret i tärningar.
  7. Hacka persilja.
  8. Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör.
  9. Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar.
  10. Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter). Lägg rullen att stelna i kylen. Förvara i kylen. Kan också frysas.
  11. Vid servering så skär du skivor av Bearnaisesmöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer