Bearnaisesmör
Introduktion och förberedelse
Bearnaisesmör är enkelt och smidigt men mycket gott som alternativ till Bearnaisesås. Ett kryddsmör till grillat med samma smaker dvs dragon, vinäger, schalottenlök och persilja.
Smöret är smidigt att laga i förväg och förvara i kyl eller frys om du vill förbereda middagen i god tid. Bearnaisesås kan ju annars vara lite stressigt att få till när gästerna väntar.
Smöret kan frysas in skivat i portionsbitar - smidigt att ta fram när det är grilldags.
Tillagning
- Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Alternativt kan du mikra det mjukt utan att smälta det.
- Skala och finhacka löken.
- Lägg i en liten kastrull med vinäger, 2 msk vatten, salt samt vitpeppar.
- Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna något.
- Separera ägg och spara äggulorna.
- Skär smöret i tärningar.
- Hacka persilja.
- Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör.
- Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar.
- Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter). Lägg rullen att stelna i kylen. Förvara i kylen. Kan också frysas.
- Vid servering så skär du skivor av Bearnaisesmöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal