Bearnaisesmör

Bearnaisesmör är enkelt och smidigt men mycket gott som alternativ till Bearnaisesås.

Ett kryddsmör till grillat med samma smaker dvs dragon, vinäger, schalottenlök och persilja.

6 portioner Bearnaisesmör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk vatten
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk torkad dragon
  • 2 äggulor
  • 150 gram mjukt smör
  • 2 msk finhackad persilja

Tillagning

  1. Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Alternativt kan du mikra det mjukt utan att smälta det.
  2. Skala och finhacka löken. Lägg i en liten kastrull med 2 msk vatten, vinäger, salt, vitpeppar samt dragon.
  3. Koka ner några minuter tills nästan all vätska kokat in i löken. Sätt åt sidan att svalna.
  4. Hacka persilja och lägg i en stor bunke.
  5. Tillsätt äggulor.
  6. Tillsätt det mjuka smöret och lökblandningen samt rör ihop.
  7. Smaka av med salt, vitpeppar och vinäger.
  8. Lägg smöret i bakplåtspapper eller smörpapper och forma det till en rulle med ca 4-5 cm i diameter. Lägg rullen att stelna i kylen några timmar. Förvara i kylen. Kan också frysas.
  9. Vid servering så skär du skivor av Bearnaisesmöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.

Tips

  • Smöret är smidigt att laga i förväg och förvara i kyl eller frys om du vill förbereda middagen i god tid. Bearnaisesås kan ju annars vara lite stressigt att få till när gästerna väntar.
  • Smöret kan frysas in skivat i portionsbitar - smidigt att ta fram när det är grilldags.

Bearnaisesmöret serverat till grillad entrecote med klyftpotatis, grillad sparris och tomatsallad med basilika samt mozzarella.
Bearnaisesmöret serverat till grillad entrecote med klyftpotatis, grillad sparris och tomatsallad med basilika samt mozzarella.

E-mail
Medel: 4 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-24