Biff, oxfile eller entrecote med bearnaise

Introduktion och förberedelse

Biff, oxfilé eller entrecote med bearnaisesås.

Hemgjord bearnaisesås passar bäst till mört kött - gärna grillad hängmörad ryggbiff med eller utan kappa, lövbiff, oxfilé eller entrecote. Viltkött som älgfilé eller vildsvinsfilé; fläskfilé, kotlett eller kycklingfilé passar också.

Serveringsförslag

Stekgrader och tillagningstider för mört nötkött

Obs tillagningstiderna är ungefärliga. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad när köttet får vila några minuter vilket jag rekommenderar.

Stekgrad 1 cm tjock 2 cm tjock
Röd, blodig, rosa 55 °C, Medium rare 57,5 °C 1 minut per sida 2 minuter per sida
Medium, rosa 60 °C 1,5 minuter per sida 3 minuter per sida
Well done, välstekt 65-70 °C 3 minuter per sida 4 minuter per sida

Vintips

Ett rött fylligt vin i Bordeaux-stil av Merlot och Cabernet Sauvignon är säkra kort.

4 portioner ryggbiff, oxfilé eller entrecote med bearnaise

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 - 800 gram biff, oxfilé eller entrecote, 150-200 gram kött per person
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Bearnaisesås: 3 äggulor
  • 3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort ex. vit balsamvinäger
  • 2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 2 tsk torkad dragon
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 150 gram smör
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som ex. ugnsrostade rotfrukter, potatisklyftor och tomatsallad.
  2. Torka av biffarna torra. Salta och peppra biffarna på varje sida. Gärna nymalen svartpeppar. Se till så att köttbitarna är jämntjocka, banka annars så att de blir det. Snitta av senor om de finns. Köttet steker vi sist.
  3. Bearnaisesås: skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  4. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
  5. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
  6. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.
  7. Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
  8. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.
  9. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
  10. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
  11. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonässliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
  12. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.
  13. Servera din hemgjorda bearnaisesås direkt. Eller håll den varm i vattenbad - akta dock så den inte blir för varm eller kall och spricker.
  14. Grilla eller stek köttet på båda sidor några minuter till önskad stekgrad. Ett tips är att ha ugnen på och eftersteka köttet några minuter i 175 grader ugn. Eller sänk värmen på pannan och täck köttet med lite folie så värmen hinner sprida sig i köttet och det blir som du vill ha det. Ex. kan du känna med fingret på köttet och jämföra med din egen haka - samma motstånd så är köttet welldone - näsan är medium och läpparna är blodig.
  15. Servera köttet med bearnaisesåsen och önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.9 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 793 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-30

Tillbehör och liknande recept: