Bearnaisesås med citron

Hemlagad Beaarnaise smaksatt med citronsaft istället för vitvinsvinäger. Här garnerad med lite chiliflakes.

4 portioner bearnaisesås med citron

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 3 msk citronsaft
  • 4 msk vatten
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 2 tsk torkad dragon
  • 2 msk finhackad persilja
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 gram smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm chiliflakes (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  2. Koka citronsaft, 2 msk vatten, vitpeppar, schalottenlök och dragon i en kastrull tills det nästen kokat helt torrt. Ta av från värmen och tillsätt 2 msk vatten.
  3. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
  4. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.
  5. Tillsätt äggulorna under vispning till citron- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
  6. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och citronblandningen i vattenbadet.
  7. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
  8. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
  9. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonnäsliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig så kan du börja om med nya äggulor enligt ovan och tillsätt sedan den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret.
  10. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon, citronsaft och hackad persilja.
  11. Servera helst Bearnaisesåsen direkt. Den kan också hållas varm i ett vattenbad med 40-gradigt vatten i högst en haltimme.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer