Bearnaisesås med citron

Hemlagad Beaarnaise smaksatt med citronsaft istället för vitvinsvinäger. Här garnerad med lite chiliflakes.

4 portioner bearnaisesås med citron

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 3 msk citronsaft
  • 4 msk vatten
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 2 tsk torkad dragon
  • 2 msk finhackad persilja
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 gram smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm chiliflakes (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  2. Koka citronsaft, 2 msk vatten, vitpeppar, schalottenlök och dragon i en kastrull tills det nästen kokat helt torrt. Ta av från värmen och tillsätt 2 msk vatten.
  3. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
  4. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.
  5. Tillsätt äggulorna under vispning till citron- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
  6. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och citronblandningen i vattenbadet.
  7. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
  8. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
  9. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonnäsliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig så kan du börja om med nya äggulor enligt ovan och tillsätt sedan den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret.
  10. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon, citronsaft och hackad persilja.
  11. Servera helst Bearnaisesåsen direkt. Den kan också hållas varm i ett vattenbad med 40-gradigt vatten i högst en haltimme.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer