Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.
Här du en lista på alla mina pajrecept samt några utvalda favoriter som klassisk Västerbottenpaj, ostpaj, köttfärspaj, fetaostpaj, laxpaj men också moderna varianter som tacopaj; minipajer och portionspajer; samt givetvis grundrecept som pajdeg och äggstanning.
Grunden är ett pajskal - detta gräddar man först för sig.
Pajdeg
Räcker till en paj i storlek som ca 20 - 25 cm diameter form. Pajdeg består av att du hastigt blandar 3 dl vetemjöl med 100-150 g smör eller margarin samt 2 - 3 msk vatten och 1 krm salt.
Obakt pajskal i formen kan du förvara i frysen eller kylen om du vill förbereda pajen innan.
Sedan lägger man den fyllning man vill ha i pajskalet - som kycklingbitar, broccoli, champinjoner - eller vad man vill. Vill man ha den vegetarisk tillsätter man givetvis bara grönsaker som paprika, broccoli och rödlök osv.
Häll över äggstanning över fyllningen i pajskalet och baka i mitten av i ugnen på 200 °C vanlig ugn i ca 25-40 minuter.
Äggstanning är en blandning av ägg, mjölk, salt och peppar. Denna stelnar till en fast fyllning. Ett grundrecept på äggstanning till en paj är att vispa ihop 3 ägg, 2,5 dl vätska som mjölk eller grädde samt smaksätter med ca 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
För att se om pajen är genomgräddad så kan du skaka på pajen i ugnen efter 25 minuter - ser äggstanningen ännu lös ut så bakar du den några minuter till. Du kan ev. täcka över pajen med folie om kanterna börjar bli brända eller sänka temperaturen något.
Är äggstanningen fast så är pajen klar. Pajen stelnar också till ytterligare när pajen är uttagen och svalnar.
Vill du laga en söt dessertpaj som smulpaj med mera så hittar du de recepten här.
Några tips på pajer från kocken
Du hittar alla mina pajrecept i en lista längst ner. Här är några utvalda favoriter:
Västerbottenpaj
Ostpaj med Västerbottensost. En paj med fyllig smak av ost som är snabb och lätt att baka. Självklart blir det gott med annan riven ost - helst lagrad smakrik ost. God till buffé, kräftskiva, midsommarfest, påskbuffé, fest, lunch eller middag.
Spenatpaj med fetaost
en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten. Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill. Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Köttfärspaj
Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad. Lik tacopajen ovan men har ingen texmex-krydda i som smaksättare.
Paj med lax och spenat
God till buffé och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan.
Svamppaj
Paj med svamp och ost är god till buffé och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan.
Vegetarisk paj
En paj med broccoli, majs, morot och massor av gottis.
Kycklingpaj med champinjoner
En paj som är jättegod både varm och kall till fest, buffe eller vardags. Servera kycklingpajen med blandad sallad till.
Några tips på sallader och såser som passar till paj
Grönsallad med avokado och bönor
Grönsallad med avokado, bönor och cocktailtomater i olivolja samt vinäger är gott som sallad till det mesta. Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Mycket god med dijondressing.
Blandad sallad med tomat och morot
Mangoldskott, babyspenat, isbergssallad passar som grönsallad här med finrivna morötter och tärnade tomater i dressing av olivolja och vinäger.
Tomat och mozzarellasallad
Skivade tomater varvat med skivad mozzarellaost med finhackad rödlök, basilika, vinäger samt olivoja, salt och peppar är en mycket god och klassisk sallad som passar till det mesta.
Blandad sallad med pesto
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka samt pesto. Gott, enkelt och nyttigt.
Grönsallad
Vanlig blandad grönsallad som är mycket god med dijondressing till paj. Skiva gärna en rödlök i tunna skivor till också.