Grönkålspaj med chèvre och valnötter

Introduktion och förberedelse

Grönkålspaj med chèvre, mozzarella och valnötter.

En paj för dig som gillar getost, knapriga valnötter samt fyllig grönkål.

Grönkålen fräses innan och får smak av lite rödlök.

Serveringsförslag

  • Grönkålspajen passar till buffé, julbord, midsommar, påskbord, utflykt, lunch eller enkel middag.
  • Gärna med en god tomatsallad som på bilden.
  • Annan sallad som grönsallad samt en dijondressing passar också till.

Garnering

Fint är att garnera med lite extra strimlad grönkål som på bilden. Strimla då ca 50 gram rensad och sköljd grönkål utan stammar. Lägg i en bunke och tillsätt 1 krm salt. Massera in saltet så att grönkålen tappar spänsten och mjuknar. Strö sedan över lite vid servering och servera resten till pajen.

Varianter

  • Istället för chèvre kan du ta svensk getost.
  • Du kan öka mängden chévre till ett helt paket på 170-200 gram om du vill ha extra mycket getost på pajen.
  • Vidare passar annan ost som Reblochon, raclette-ost, kittost, vitmögelost som camembert, fetaost eller ädelost.
  • Om du vill kan du laga pajen med enbart grönkål utan chèvre och valnötter.
  • Valnötter kan uteslutas eller ersättas med hasselnötter eller pumpafrön.
  • Grönkål kan ersättas med purpurkål som är en rödbladig grönkål.

Färsk eller fryst grönkål

Pajen blir god med färsk grönkål. Räkna att du får rensa bort stammar och då får ca hälften kvar att laga pajen på.

Det finns också färdig fryst grönkål - räkna ca 300 gram.

En bit grönkålspaj med chèvre och valnötter serverad med tomatsallad.
En bit grönkålspaj med chèvre och valnötter serverad med tomatsallad.

6 portioner grönkålspaj med chèvre och valnötter

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör eller margarin
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk vatten
  • FYLLNING: 1 liter strimlad färsk grönkål, rensad och utan stam. Ca 200 gram
  • 1/2 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 100 gram riven mozzarella
  • 100 gram chèvre eller getost
  • 50 gram valnötter
  • ÄGGSTANNING: 4 ägg, medelstora
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  2. Skär smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
  3. Täck över degen och ställ i kylen en kvart.
  4. Skölj grönkålen, skär bort stammar och strimla den så fint du kan. Fryst grönkål är bara att strimla.
  5. Skala och hacka rödlöken. Stek rödlöken i några minuter så att den blir mjuk och får lite färg i olivolja.
  6. Tillsätt grönkålen och låt steka på låg värme tills den mjuknat samt tappat all vätska. Salta. Rör då och då. Sätt åt sidan att svalna.
  7. Ta ut pajdegen och kavla ut den och klä en pajform; eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  8. Grädda pajskalet i 10 minuter i nedre delen av ugnen.
  9. Blanda ägg med grädde samt vatten i en bunke till äggstanning.
  10. Sprid ut grönkålen på botten av pajdegen.
  11. Sprid ut mozzarellaosten över grönkålen.
  12. Häll över äggstanningen.
  13. Skiva chèvre eller getost i ca 0,5 cm tunna skivor. Sprid ut dem över grönkålen. Fördela valnötter här och där på toppen.
  14. Sänk värmen till 180 grader.
  15. Grädda grönkålspajen i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägg över lite bakplåtspapper eller folie.
  16. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 438 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-19