Mördeg

Mördeg utan ägg till mördegskakor som Finska pinnar, desserter, pajer, pajskal och tart-skal. Pajdeg till söta dessertpajer.

Du kan blanda kakdegen med strösocker eller florsocker.

Med strösocker blir mördegen knaprigare. Med florsocker blir den smuligare och sandigare men lättare att blanda till deg.

Blandar du i kakao får du mördeg med choklad.

1 sats mördeg, ca 50 småkakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 1/4 dl socker, strösocker eller florsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1/2 krm salt (valfritt)

Tillagning

  1. Skär fettet i tärningar.
  2. Blanda hastigt ihop smör, socker och vetemjöl till en deg (enklast i en matberedare).
  3. Slå gärna in degen i plastfilm och kyl den i frysen några minuter eller lägg den i kylen en halvtimme så går den lättare att kavla samt skära ut.
  4. Nu är mördegen redo att användas.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer