Mördeg

Introduktion och förberedelse

Mördeg av vetemjöl, smör, ägg och socker som passar till mördegskakor som Finska pinnar, Mazariner och mycket mer.

Används också som pajskal till söta pajer och tart.

Med vanlig socker eller florsocker

Du kan blanda mördegen med strösocker eller florsocker. Med strösocker blir mördegen knaprigare. Med florsocker blir den smuligare och sandigare men lättare att blanda till deg.

Varianter

  • Blandar du i några msk kakao får du mördeg med choklad.
  • Du kan göra mördegen utan ägg också. Då är det bara att utesluta ägget.

50 småkakor, 1 sats mördeg, 32 mazariner eller två stora pajskal

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram smör, rumsvarmt eller kallt
  • 100 gram eller 1 dl strösocker
  • 350 gram eller 5-6 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Skär kallt smör i tärningar. Eller låt smör bli rumsvarmt.
  2. Blanda hastigt ihop smör, socker, ägg och vetemjöl till en deg. Du kan knåda ihop degen hastigt för hand eller köra ihop i en matberedare med kniven. Mängden mjöl kan variera något beroende på hur fuktigt mjölet är. Justera med mjöl så du får en deg som är fast nog att kavla ut och men samtidigt inte smular sönder.
  3. Slå gärna in degen i plastfilm och lägg den i kylen 1 timme att vila så går den lättare att kavla samt skära ut. Kan förberedas innan och förvaras i kylen.
  4. Nu är mördegen redo att användas till kakor och liknande. Knåda ihop den så den är smidig att nog att kavlas ut eller tryckas ut i formar om du önskar det.
E-mail
Medel: 3.6 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 506 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-07