Äppelpaj med blåbär
Äppelpaj med blåbär och smuldeg med havregryn.
Äpple och blåbär passar mycket bra ihop i smulpaj.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform på ca 26-28 cm diameter med en msk smör.
- Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
- Skala äpplena, kärna ur dem samt skiva dem. Eller skär av äpple i skivor runt kärnhuset. Sprid ut dem i botten på pajformen.
- Fördela blåbär över.
- Strö över socker.
- Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över äpplen och blåbär i formen.
- Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda tills den fått ljusbrun färg i ca 25 minuter. Använder du frysta blåbär kan du räkna några minuter extra.
- Ta ut och låt svalna något och servera varm eller ljummen med förslagsvis vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.
Serveringsförslag
Till pajen är det gott med vaniljvisp, köpt eller hemgjord vaniljsås, vaniljglass, råkräm eller vispad grädde smaksatt med något krm vaniljsocker.
Varianter
- Du kan baka med färska eller frysta blåbär.
- Vill du laga pajen med enbart havregryn så ersätter du vetemjölet med havregryn - totalt 4 dl i detta recept.
- Det går även fint att baka pajen med fiberhavregryn.
Val av äpplen
Du kan ta vilken sorts äpplen vill - både matäpplen och ätäpplen funkar fint.
Vegan paj
Vegan äppelpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås eller sojaglass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 337 kcal