Äppelpaj med blåbär

Äppelpaj med blåbär och smuldeg med havregryn.

Äpple och blåbär passar mycket bra ihop i smulpaj.

6 portioner äppelpaj med blåbär

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 äpplen, valfri sort mat- eller ätäpple, gärna svenskt och ekologiskt, ca 550 gram totalt
  • 200 gram blåbär, färska eller frysta
  • 2 msk socker till smuldegen
  • 1 msk smör till formen
  • 125 gram smör eller margarin
  • 1/2 dl socker till äpplen och blåbär
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform på ca 26-28 cm diameter med en msk smör.
  3. Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
  4. Skala äpplena, kärna ur dem samt skiva dem. Eller skär av äpple i skivor runt kärnhuset. Sprid ut dem i botten på pajformen.
  5. Fördela blåbär över.
  6. Strö över socker.
  7. Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över äpplen och blåbär i formen.
  8. Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda tills den fått ljusbrun färg i ca 25 minuter. Använder du frysta blåbär kan du räkna några minuter extra.
  9. Ta ut och låt svalna något och servera varm eller ljummen med förslagsvis vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.
Till pajen behöver du äpplen, blåbär, smör, socker, salt, havregryn och vetemjöl.
Till pajen behöver du äpplen, blåbär, tärnat smör, socker, salt, havregryn och vetemjöl.
Skala och skär äpplen i bitar. Smörj en pajform med smör. Blanda vetemjöl, tärnat smör, havregryn, socker och salt till en smuldeg.
Skala och skär äpplen i bitar. Smörj en pajform med smör. Blanda vetemjöl, tärnat smör, havregryn, socker och salt till en smuldeg.
Fördela äpplen och blåbär i ett jämnt lager i pajformen och strö över lite socker.
Fördela äpplen och blåbär i ett jämnt lager i pajformen och strö över lite socker.
Fördela över smuldegen.
Fördela över smuldegen.
Grädda pajen till fin färg och servera med vaniljvisp, vaniljsås, vaniljglass eller råkräm.
Grädda pajen till fin färg och servera med vaniljvisp, vaniljsås, vaniljglass eller råkräm.
Jag hade vaniljvisp till min paj.
Jag hade vaniljvisp till min paj.

Serveringsförslag

Till pajen är det gott med vaniljvisp, köpt eller hemgjord vaniljsås, vaniljglass, råkräm eller vispad grädde smaksatt med något krm vaniljsocker.

Varianter

  • Du kan baka med färska eller frysta blåbär.
  • Vill du laga pajen med enbart havregryn så ersätter du vetemjölet med havregryn - totalt 4 dl i detta recept.
  • Det går även fint att baka pajen med fiberhavregryn.

Val av äpplen

Du kan ta vilken sorts äpplen vill - både matäpplen och ätäpplen funkar fint.

Vegan paj

Vegan äppelpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås eller sojaglass.

Blåbär ger en fin färg och god twist på äppelpajen.
Blåbär ger en fin färg och god twist på äppelpajen.

E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 337 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-02

Tillbehör och liknande: