Äppelpaj med blåbär
Introduktion och förberedelse
Äppelpaj med blåbär och smuldeg med havregryn.
Äpple och blåbär passar mycket bra ihop i smulpaj.
Serveringsförslag
Till pajen är det gott med vaniljvisp, köpt eller hemgjord vaniljsås, vaniljglass, råkräm eller vispad grädde smaksatt med något krm vaniljsocker.
Varianter
- Du kan baka med färska eller frysta blåbär.
- Vill du laga pajen med enbart havregryn så ersätter du vetemjölet med havregryn - totalt 4 dl i detta recept.
- Det går även fint att baka pajen med fiberhavregryn.
Val av äpplen
Du kan ta vilken sorts äpplen vill - både matäpplen och ätäpplen funkar fint.
Vegan paj
Vegan äppelpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås eller sojaglass.

Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform på ca 26-28 cm diameter med en msk smör.
- Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
- Skala äpplena, kärna ur dem samt skiva dem. Eller skär av äpple i skivor runt kärnhuset. Sprid ut dem i botten på pajformen.
- Fördela blåbär över.
- Strö över socker.
- Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över äpplen och blåbär i formen.
- Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda tills den fått ljusbrun färg i ca 25 minuter. Använder du frysta blåbär kan du räkna några minuter extra.
- Ta ut och låt svalna något och servera varm eller ljummen med förslagsvis vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 337 kcal