Smuldeg till paj

En klassisk god smuldeg till paj med äpple, päron, rabarber eller bär som blåbär, hallon, vinbär, björnbär, krusbär eller jordgubbar. Färska eller frysta bär går bra vilket som.

Varianter

  • Här tre varianter med havregryn, utan havregryn samt en med grahamsmjöl.
  • Vidare kan man ha i riven vit choklad, eller vit chokladpellets, kokosflingor, flagad mandel eller hackad hasselnötter eller valnötter i smuldegen.
  • Gillar du smör så kan du toppa pajen med hyvlat smör kallt smör eller margarin (använd en osthyvel).

Fyllning

Du kan blanda frukt och bär samt rabarber som du vill. Det kan knappt gå fel mer än att det blir lite för sött - men det är ju poängen med paj. Räkna ca 400-500 gram bär eller frukt som fyllning till pajdegen nedan.

Tips är att blanda söta bär eller söt frukt som jordgubbar, söta äpplen, päron, blåbär med lite syrligare ingrediens som rabarber, syrligare äpplen, hallon, krusbär eller vinbär - sött och surt blir en god kombination.

Frysta eller vattniga bär

Pudra över en halv matsked potatismjöl om bären är frysta och därmed lite vattniga som exempelvis frysta blåbär, jordubbar eller hallon. Eller strimlad rabarber.

Tillbehör

Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde. Grädden kan smaksättas med något krm kanel och krm vaniljsocker.

Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller matyoghurt smaksatt med någon tsk florsocker och något krm vaniljsocker.

Smuldeg till 6 portioner

Vill du ha en paj till 6 portioner så ta en större pajform på 26-28 cm diameter. Öka till degen till 125 gram smör, 4 dl mjöl, 3 msk socker och 1-1,5 krm salt. Samt bär och frukt till 400-700 gram. Du kan ta hälften vetemjöl och hälften havregryn.

1 sats smuldeg till en pajform på 24 cm diameter, 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • SMULDEG MED HAVREGRYN: 100 gram kallt smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 krm salt
  • SMULDEG UTAN HAVREGRYN: 100 gram kallt smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • SMULDEG MED GRAHAMSMJÖL: 100 gram kallt smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Blanda ingredienserna till smuldegen hastigt. Smöret ska vara kallt. Smuldeg kan du blanda på olika vis:
  2. I BUNKE: skiva och tärna smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjöl, salt och socker.
  3. I PÅSE: skiva och tärna smöret och lägg med alla ingredienser i en plastpåse och mosa samt krama ihop det till en smulig deg.
  4. I MATBEREDARE MED KNIV: Skiva och tärna smöret och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
  5. MED SMÄLT SMÖR: Ytterligare alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med kallt smör.
  6. FYLLNING: Nedan några förslag på hur du kan baka en paj med fyllning som passar med smuldegen.
  7. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en rund pajform på ca 24 cm i diameter. Eller valfri pajform. Man kan också ta små portionsformar.
  8. ÄPPELPAJ: Skala äpplen och kärna ur dem. Skär dem i grova bitar eller skivor. Bred ut i pajformen eller formarna så att de täcker botten. Pudra över lite socker och kanel samt täck med smuldegen.
  9. RABARBERPAJ: Skala grova delar som nederdelen. Strimla och sprid ut i formen så att det täcker botten. Pudra över en msk socker och en halv msk potatismjöl samt täck med smuldegen.
  10. BÄRPAJ: Bred ut bären i formen så att det täcker botten. Pudra över en msk socker samt täck med smuldegen. Är bären frysta (och därmed vattniga) så kan du pudra över en halv msk potatismjöl så blir pajen fastare - valfritt.
  11. Ställ in pajen i mitten av i ugnen och baka den tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-25 minuter.
E-mail
Medel: 4 (35 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept