Smuldeg till paj

En klasissk god smuldeg till paj med äpple, päron, rabarber eller bär som blåbär, hallon, vinbär, björnbär, krusbär eller jordgubbar. Färska eller frysta bär går bra vilket som.

Varianter:

Här tre varianter: med havregryn, utan havregryn samt en med grahamsmjöl. Vidare kan man ha i kokosflingor, flagad mandel eller hackad hasselnötter (även valnötter) i smuldegen. Gillar du smör så kan du toppa pajen med hyvlat smör kallt smör eller margarin (använd en osthyvel). 

Du kan blanda frukt och bär samt rabarber som du vill. Det kan knappt gå fel mer än att det blir lite för sött - men det är ju poängen med paj. Tips är att blanda söta bär eller söt frukt som jordgubbar, söta äpplen, päron, blåbär med lite syrligare ingrediens som rabarber, syrligare äpplen, hallon, krusbär eller vinbär - sött och surt blir en god kombination.

Med frysta bär:

Pudra över en halv matsked potatismjöl om bären är frysta och därmed lite vattniga som exempelvis frysta blåbär, jordubbar eller hallon. 

Tillbehör: 

Till smulpaj brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med någon tsk florsocker och något krm vaniljsocker.

1 sats smuldeg

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • SMULDEG MED HAVREGRYN: 100 gram kallt smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • SMULDEG UTAN HAVREGRYN: 100 gram kallt smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • SMULDEG MED GRAHAMSMJÖL: 100 gram kallt smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • TILL ÄPPEL- BÄR- ELLER RABARBERPAJ: ca 700 gram skalad, tärnad frukt, bär eller strimlad rabarber
  • 1-2 msk socker
  • 0,5 tsk kanel (valfritt till äppelpaj)
  • 1/2 msk potatismjöl till vattniga bär som blåbär, hallon, frysta bär eller rabarber (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda ingredienserna till smuldegen hastigt. Smöret ska vara kallt. Smuldeg kan du blanda på olika vis:
  2. I bunke: skiva och tärna smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret.
  3. I fryspåse: skiva och tärna smöret och lägg med alla ingredienser i en plastpåse och mosa samt krama ihop det till en smulig deg.
  4. I matberedare med kniven på: Skiva och tärna smöret och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
  5. Med smält eller mjukt smör: ytterligare alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med kallt smör.
  6. FÖRSLAG PÅ PAJFYLLNINGAR: så här kan du laga en paj med äpplen, bär eller rabarber: Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Smörj en rund pajform på ca 24 cm i diameter. Eller valfri pajform. Man kan också ta små portionsformar.
  8. Med äpplen: Skala äpplen och kärna ur dem. Skär dem i grova bitar eller skivor. Bred ut i pajformen eller formarna. Pudra över lite socker och kanel samt täck med smuldegen.
  9. Med rabarber: Skala grova delar som nederdelen. Strimla och sprid ut i formen. Pudra över en msk socker och en halv msk potatismjöl samt täck med smuldegen.
  10. Med bär: Bred ut bären i formen. Pudra över en msk socker samt täck med smuldegen. Är bären frysta (och därmed vattniga) så kan du pudra över en halv msk potatismjöl så blir pajen fastare - valfritt.
  11. Ställ in pajen i mitten av i ugnen och baka den tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.
E-mail
Medel: 4.2 (23 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer