Köttbullar i tomatsås
Italiensk fyllig marinara-tomatsås med köttbullar.
Går att laga med valfri färs som nötfärs, blandfärs, fläskfärs, viltfärs, lammfärs eller formbar sojafärs.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull i cirka tre minuter. Rör om.
- Tillsätt tomater, tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i 10-20 minuter på låg värme, gärna längre. Täck med lock så stänker det inte ut så mycket.
- När tomatsåsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering.
- Köttbullar: blanda ströbröd med vätskan i en stor bunke. Låt svälla några minuter.
- Skala och riv eller finhacka löken. Hackar du löken kan du steka den mjuk i lite smör i en panna.
- Blanda hastigt ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken: Tillsätt köttfärs, vitpeppar, pressad vitlök, socker, salt och ägg. Rör hastigt ihop köttbullesmeten. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
- Provstek en liten klick köttbullesmet och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
- Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
- Stek och bryn köttbullarna i smör eller olivolja runt om i en panna.
- Lägg över köttbullarna i tomatsåsen.
- Koka färdigt köttbullarna i 5-10 minuter på låg värme. Akta så du inte rör sönder köttbullarna.
- Nu kan du servera köttbullarna i tomatsås.
Serveringsförslag
- Gott med pasta som tagliatelle, råris, vanligt ris eller klyftpotatis.
- Gott till är en grönsallad, kokta grönsaker som morot, broccoli och blomkål samt ev. extra tärnade tomater till.
- Eller användas kall som fyllning i bröd som ex. baguette. Gröp gärna ur baguetten lite innan så fyllningen får plats.
Varianter
Gott i såsen är också någon tsk curry om du gillar det.
Istället för tomater på burk kan du ta 1 kg färska plommontomater som du skållar, skalar och hackar grovt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal