Gräddsås
Gräddsås med buljong, smör, vetemjöl, grädde, gele och lite soja.
Här med bottenredning med smör och vetemjöl.
Laga och koka gräddsåsen i en kastrull med tjock botten så bränns den inte så lätt.
Tillagning
- Smält smör och rör i vetemjöl. Rör ut klumpar.
- MED HEMGJORD BULJONG: Tillsätt lite i taget av buljongen under tiden du rör ut klumpar och värmer. Tillsätt grädden.
- MED BULJONGTÄRNING OCH VATTEN: Tillsätt lite vatten i taget under tiden du rör ut klumpar och värmer. Rör och koka tills buljongtärningen löst upp sig eller tillsätt koncentrerad buljong. Tillsätt grädde.
- Låt gräddsåsen koka i minst 10 minuter på låg värme. Rör då och då.
- Smaksätt såsen med lite soja, gelé (valfritt), salt och svartpeppar.
- Håll såsen varm till servering. Garnera gärna gräddsåsen med lite hackad persilja vid servering.
Serveringsförslag
Gräddsås är gott till mycket och klassiskt till förslagsvis köttbullar, köttfärsbiffar, kåldolmar, kålpuddning, kotletter, kycklingfilé och annan husmanskost som rullader, fläskkarré, stek eller ugnstekt kyckling.
Varianter
- Godast blir gräddsåsen med hemgjord köttfond eller kalvfond.
- Du kan ha i lite sky från det du stekt istället för buljong. Exempelvis när du stekt klart köttbullarna så vispa ur pannan med 1-2 dl vatten till sky och sila i gräddsåsen istället för en del av vatten/buljong.
- Du kan reda såsen med maizenastärkelse istället för vetemjöl för en glutenfri sås.
- Toppredning med Beurre Manie - red såsen på franskt klassiskt vis med smör och mjöl-blandning du rör i när såsen kokar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 117 kcal