Gräddsås

Introduktion och förberedelse

Gräddsås med buljong, smör, vetemjöl, grädde, gele och lite soja.

Här med bottenredning med smör och vetemjöl.

Laga och koka gräddsåsen i en kastrull med tjock botten så bränns den inte så lätt.

Serveringsförslag

Gräddsås är gott till mycket och klassiskt till köttbullar, köttfärsbiffar, kåldolmar, kålpuddning, kotletter, kycklingfilé och annan husmanskost som rullader, fläskkarré, stek eller ugnstekt kyckling.

Varianter

  • Godast blir gräddsåsen med hemgjord köttfond eller kalvfond.
  • Du kan ha i lite sky från det du stekt istället för buljong. Ex. när du stekt klart köttbullarna så vispa ur pannan med 1-2 dl vatten och sila till sky och ha i gräddsåsen istället för en del av buljongen.
  • Du kan reda såsen med maizenastärkelse istället för vetemjöl för en glutenfri sås.
  • Toppredning med Beurre Manie - red såsen på franskt klassiskt vis med smör och mjöl-blandning du rör i när såsen kokar.

4 portioner gräddsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl riktig kalvbuljong eller vatten plus buljongtärning kalv eller kött (eller någon tsk flytande kalvbuljong)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 tsk gele ex. svartvinbär (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk kinesisk soja eller 1/2 msk ljus japansk soja
  • 1 msk hacka persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Smält smör och rör i vetemjöl. Rör ut klumpar.
  2. MED HEMGJORD BULJONG: Tillsätt lite i taget av buljongen under tiden du rör ut klumpar och värmer. Tillsätt grädden.
  3. MED BULJONGTÄRNING OCH VATTEN: Tillsätt lite vatten i taget under tiden du rör ut klumpar och värmer. Rör och koka tills buljongtärningen löst upp sig eller tillsätt koncentrerad buljong. Tillsätt grädde.
  4. Låt gräddsåsen koka i minst 10 minuter på låg värme. Rör då och då.
  5. Smaksätt såsen med lite soja, gelé (valfritt), salt och svartpeppar.
  6. Håll såsen varm till servering. Garnera gärna gräddsåsen med lite hackad persilja vid servering.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 117 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.