Gräddsås

Gräddsås med buljong, smör, vetemjöl, grädde, gele och lite soja. Gott till svensk husmanskost som kålpudding, köttbullar, kåldolmar, fläskkotletter, köttfärsbiffar, stek, kyckling med mera.

Här med bottenredning med smör och vetemjöl. Laga och koka gräddsåsen i en kastrull med tjock botten.

Varianter:

  • Godast blir gräddsås med riktig köttfond eller kalvfond gärna hemkokt eller köpt flytande fond. Alltså ej buljongtärningar eller koncentrat som mest innehåller salt och smakförstärkare.
  • Du kan ha i lite sky från det du stekt istället för buljong. Ex. när du stekt klart köttbullarna så vispa ur pannan med 1-2 dl vatten och sila till sky och ha i gräddsåsen istället för en del av buljongen.
  • Med maizena: du kan reda såsen med maizenaredning istället för vetemjöl för en glutenfri sås. Koka upp vatten, grädde och buljongtärning och rör i ljus eller mörk maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av.
  • Toppredning med Beurre Manie - red såsen på franskt klassiskt vis med smör och mjöl-blandning du rör i när såsen kokar.

4 portioner gräddsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl riktig kalvbuljong eller vatten plus buljongtärning kalv eller kött (eller någon tsk flytande kalvbuljong)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 tsk gele ex. svartvinbär (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk kinesisk soja eller 1/2 msk ljus japansk soja
  • 1 msk hacka persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Smält smör och rör i vetemjöl. Rör ut klumpar.
  2. MED HEMGJORD BULJONG: Tillsätt lite i taget av buljongen under tiden du rör ut klumpar och värmer. Tillsätt grädden.
  3. MED BULJONGTÄRNING OCH VATTEN: Tillsätt lite vatten i taget under tiden du rör ut klumpar och värmer. Rör och koka tills buljongtärningen löst upp sig eller tillsätt koncentrerad buljong. Tillsätt grädde.
  4. Låt gräddsåsen koka i minst 10 minuter på låg värme. Rör då och då.
  5. Smaksätt såsen med lite soja, gelé (valfritt), salt och svartpeppar.
  6. Håll såsen varm till servering. Garnera gärna gräddsåsen med lite hackad persilja vid servering.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer