Syrade saltgurkor

Syrade saltgurkor. Våsteråsgurkor är ofta lite större inläggningsgurkor - goda att syra och salta in. Hemgjord syrad saltgurka får en mild och supergod smak.

Tiden att tillaga stämmer ej då det tar ca 10 dagar för gurkorna att syra sig själva. Salta gärna in gurkorna innan så blir de knaprigare. Pilla inte med fingrar i lagen då kan den bli dålig. Salt med jod kan ge bäsk smak så välj salt utan jod samt undvik mineralsalt.

Klassiskt är också att ha i några sköljda blad av svarta vinbär eller körsbär i varje burk syrade gurkor (ökar hållbarheten). Välj gurkor de finaste gurkorna till inläggning - så perfekta gurkor som möjligt utan skador.

Den filmjölk som blir kvar efter vasslan runnit av är god som färskost. Smaksätt med hackade örter, vitlök, citronsaft och salt.

Läs mer här om hur du lyckas med att syra hemma.

1 kg syrade inlagda gurkor

  • Förberedelse: 59 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 1 kg västeråsgurkor
  • 0,5 dl salt (valfritt)
  • 10 dillkronor utan stjälkar
  • 100 gram pepparrot
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 0,5 dl salt utan jod
  • 1 liter vatten
  • 0,5 dl vassla från några dl avrunnen filmjölk

Tillagning

  1. Rensa, skölj och borsta västeråsgurkorna.
  2. Knaprigast blir de om du lägger dem över natten blandat med 0,5 dl salt.
  3. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
  4. Häll av filmjölken i ett kaffefilter och ta vara på vasslan som rinner ner. Resten av filmjölken i kaffefiltret kan du ha på mackan som färskost.
  5. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål.
  6. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  7. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Sterilisera gärna burkarna i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  8. Koka upp salt och vatten samt rör så att saltet löst sig.
  9. Låt saltlagen svalna till lite under fingervarmt, ca 30 grader.
  10. Tillsätt vasslen. Rör.
  11. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  12. Sätt på lock.
  13. Låt gurkorna stå och mogna i rumsvärme (ej i solljus dock) ca 19 grader i ca 10 dagar. Var beredd på att lagen kan rinna ut över kanten då syrningen börjar - så ställ dem med något under ex. en bricka eller några tidningar.
  14. Förvara gurkorna ytterligare 1 månad i kylen innan de är mogna att ätas.
  15. Håller i ca 1 år på sval och mörk plats.
  16. Öppnad burk syrade gurkor förvara du i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer