Syrade saltgurkor

Introduktion och förberedelse

Hemgjord syrad saltgurka får en mild och god smak. Jag syrade gurkorna med vassla från filmjölk samt piffade till med senapsfrön, pepparrot och krondill.

Serveringsförslag

  • Passar som tillbehör till husmanskost, Borsjtj, smörgåsbord, julbord eller hamburgare.
  • Vidare god som snacks och tilltugg till öl och ölkorv.
  • Även god skivad som pålägg till mackor och smörgåsar med mera.
  • Kan serveras som förrätt med smetana och honung.

Val av gurka

  • Köp Västeråsgurkor som även kallas frilandsgurka, druvgurka, ättiksgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.
  • Räkna ca 20 stycken 7-10 cm långa Västeråsgurkor.
  • Använd helt felfria gurkor eller var noga med att skära bort fula delar på gurkorna.

Varianter

  • Du kan välja smaksättning du vill ha i med gurkorna.
  • Mitt förslag är att alltid ha med pepparrot, dillkronor och senapsfrön.
  • Fler förslag är svartvinbärsblad eller körsbärsblad. Skölj väl innan.

Tips

  • Välj gärna salt utan jod. Använd EJ mineralsalt.
  • Resterna som blir kvar efter vasslan runnit av från filmjölken är god som färskost. Smaksätt med hackade örter, vitlök, citronsaft och salt.
  • Läs mer här om hur du lyckas med att syra hemma.

Hållbarhet

  • Se till att du har rena burkar och lock samt håller god hygien när du lägger in gurkorna.
  • Pilla inte med fingrar i lagen när du öppnat burken med gurkor - då kan den snabbt bli dålig.
  • Öppnad burk förvaras i kylen några veckor. Oöppnade burkar kan förvaras mörkt och svalt något år. Se till att lagen täcker gurkorna.

Syrad saltgurka som får smak av krondill, senapsfrön och svartpeppar är god till husmanskost, smörgåsbord, julbord, som pålägg, med smetana och honung, snacks, tilltugg med mera.
Syrad saltgurka som får smak av krondill, senapsfrön och svartpeppar är god till husmanskost, smörgåsbord, julbord, som pålägg, med smetana och honung, snacks, tilltugg med mera.

1 kg syrade saltgurkor

  • Förberedelse: 1 dag 1 tim
  • Tillagning: 40 dagar 1 tim
  • Klart på: 41 dagar 2 tim

Ingredienser

  • 1 kg Västeråsgurkor
  • 1 dl hushållssalt, helst utan jod. EJ mineralsalt
  • SYRNING: ca 1 dl vassla från 3 dl avrunnen filmjölk
  • 1/2 msk gula senapsfrön
  • 1/2 tsk svart- eller vitpeppar
  • 3-5 dillkronor, krondill utan stam
  • 2 msk salt, helst utan jod. EJ mineralsalt
  • 6 dl vatten
  • LAG 2: 6 dl vatten
  • 2 msk salt

Tillagning

  1. Rensa, skölj och borsta gurkorna. Ta bara fina gurkor.
  2. Lägg gurkarna över natten eller ett dygn i saltlag i rumstemperatur. Blanda ut salt i en skål eller burk och lägg i gurkorna. Skölj sedan bort lagen från gurkorna.
  3. Häll av filmjölken i ett kaffefilter över natten eller ca 5 timmar. Ta vara på vasslan som rinner ner. Spara resterna i kaffefiltret - det är färskost och den kan du ha på mackan.
  4. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål.
  5. Skölj dillkronor väl.
  6. Rengör burkar och lock i kokande vatten 10 minuter eller i ugnen i 110 grader 20 minuter. Eller se tips ovan.
  7. Placera gurkorna i en stor 1,5 liters glasburk eller flera mindre. Varvar med lite dillkronor du klippt av från stjälken.
  8. Mät upp vatten, salt, senapsfrön och peppar i en kastrull. Rör och värm till 30 grader - kontrollera med en termometer.
  9. Tillsätt vasslen. Rör om.
  10. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Skaka eller peta lite i burken med en ren matkniv för att se till att det ej är några luftbubblor mellan gurkorna.
  11. Täck över med lite gladplast med lite hål i. Samt lägg över lock utan att skruva åt locket. Det måste kunna pysa ut luft under jäsningen. Täck över med en handduk.
  12. Låt gurkorna stå och mogna i rumsvärme ca 19 grader i ca 10 dagar. Håll koll så gurkor och dillkronor som kommer över ytan trycks ner. Blir det något luddigt på ytan så ta bort det direkt.
  13. Smaka på en gurka och om den smakar salt och lite syrligt är de fina.
  14. VALFRITT: Mina gurkor blev rätt grumliga så för att de skulle se lite aptitligare ut jag silade av lagen och sparade kryddor, gurkor och dillkronor. Sedan spolade jag rent gurkor och dillkronor. Lägg i en ny ren burk eller diska ur samma burk och använd den. Gör en ny saltlag av 2 msk salt som rörs ut i 6 dl vatten i en kanna. Häll saltlagen över så det täcker gurkorna. Ställ sedan i kylen med lock.
  15. Låt stå 1 månad i kylen eller svalt och mörkt innan de är mogna att ätas.
  16. Håller i ca 1 år på sval och mörk plats.
  17. Öppnad burk syrade gurkor förvarar du i kylen - håller några månader.
E-mail
Medel: 4 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 6 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-16

Tillbehör och liknande recept: