Syrade saltgurkor

Introduktion och förberedelse

Hemgjord syrad saltgurka får en mild och supergod smak. Våsteråsgurkor är ofta lite större inläggningsgurkor - goda att syra och salta in.

Salta gärna in gurkorna innan så blir de knaprigare. Pilla inte med fingrar i lagen då kan den bli dålig. Salt med jod kan ge bäsk smak så välj salt utan jod samt undvik mineralsalt.

Klassiskt är också att ha i några sköljda blad av svarta vinbär eller körsbär i varje burk syrade gurkor (ökar hållbarheten). Välj gurkor de finaste gurkorna till inläggning - så perfekta gurkor som möjligt utan skador.

Den filmjölk som blir kvar efter vasslan runnit av är god som färskost. Smaksätt med hackade örter, vitlök, citronsaft och salt.

Läs mer här om hur du lyckas med att syra hemma.

1 kg syrade inlagda gurkor

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 40 dagar 1 tim
  • Klart på: 40 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg västeråsgurkor
  • 0,5 dl salt (valfritt)
  • 10 dillkronor utan stjälkar
  • 1 msk gula senapsfrön
  • 100 gram pepparrot
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 0,5 dl salt utan jod
  • 1 liter vatten
  • 0,5 dl vassla från några dl avrunnen filmjölk

Tillagning

  1. Rensa, skölj och borsta västeråsgurkorna.
  2. Knaprigast blir de om du lägger dem över natten blandat med 0,5 dl salt.
  3. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
  4. Häll av filmjölken i ett kaffefilter och ta vara på vasslan som rinner ner. Resten av filmjölken i kaffefiltret kan du ha på mackan som färskost.
  5. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål.
  6. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  7. Sterilisera gärna burkarna i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  8. Varva gurkorna i väl rengjorda och steriliserade glasburkar - en stor eller flera små burkar - upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, senapsfrön, blad och dillkronor.
  9. Koka upp salt och vatten samt rör så att saltet löst sig.
  10. Låt saltlagen svalna till lite under fingervarmt, ca 30 grader.
  11. Tillsätt vasslen. Rör.
  12. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  13. Sätt på lock.
  14. Låt gurkorna stå och mogna i rumsvärme (ej i solljus dock) ca 19 grader i ca 10 dagar. Var beredd på att lagen kan rinna ut över kanten då syrningen börjar - så ställ dem med något under ex. en bricka eller några tidningar.
  15. Förvara gurkorna ytterligare 1 månad i kylen innan de är mogna att ätas.
  16. Håller i ca 1 år på sval och mörk plats.
  17. Öppnad burk syrade gurkor förvara du i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 6 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.