Syrade saltgurkor syrad saltgurka

Syrade saltgurkor. Våsteråsgurkor är goda att syra och salta in. Hemgjord syrad saltgurka får en mild och supergod smak.
Tiden att tillaga stämmer ej då det tar ca 10 dagar för gurkorna att syra sig själva.
Salta gärna in gurkorna innan så blir de knaprigare. Pilla inte med fingrar i lagen då kan den bli dålig.
Salt med jod kan ge bäsk smak så välj salt utan jod samt undvik mineralsalt.
Klassiskt är också att ha i några sköljda blad av svarta vinbär eller körsbär i varje burk syrade gurkor (ökar hållbarheten). Välj gurkor de finaste gurkorna till inläggning - så perfekta gurkor som möjligt utan skador.
Den filmjölk som blir kvar efter vasslan runnit av är god som färskost. Smaksätt med hackade örter, vitlök, citronsaft och salt.

1 kg syrade inlagda gurkor

  • Förberedelse: 59 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 1 kg västeråsgurkor
  • 0,5 dl salt (valfritt)
  • 10 dillkronor utan stjälkar
  • 100 gram pepparrot
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 0,5 dl salt utan jod
  • 1 liter vatten
  • 0,5 dl vassla från några dl avrunnen filmjölk

Tillagning

  1. Rensa, skölj och borsta västeråsgurkorna.
  2. Knaprigast blir de om du lägger dem över natten blandat med 0,5 dl salt.
  3. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
  4. Häll av filmjölken i ett kaffefilter och ta vara på vasslan som rinner ner. Resten av filmjölken i kaffefiltret kan du ha på mackan som färskost.
  5. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål.
  6. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  7. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Sterilisera gärna burkarna i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  8. Koka upp salt och vatten samt rör så att saltet löst sig.
  9. Låt saltlagen svalna till lite under fingervarmt, ca 30 grader.
  10. Tillsätt vasslen. Rör.
  11. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  12. Sätt på lock.
  13. Låt gurkorna stå och mogna i rumsvärme (ej i solljus dock) ca 19 grader i ca 10 dagar. Var beredd på att lagen kan rinna ut över kanten då syrningen börjar - så ställ dem med något under ex. en bricka eller några tidningar.
  14. Förvara gurkorna ytterligare 1 månad i kylen innan de är mogna att ätas.
  15. Håller i ca 1 år på sval och mörk plats.
  16. Öppnad burk syrade gurkor förvara du i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer