Rårörda lingon
Introduktion och förberedelse
Rårörda lingon med socker syltar sig själva till en god lingonsylt. Du kan ta färska eller frysta svenska lingon.
Lingon innehåller bensoesyra vilket gör att de konserverar sig själva.
Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens.
225 gram lingon är ett paket frysta lingon. Istället för frysta lingon kan du ta ca 3 dl färska lingon.
Vill du ha en lingonsylt du är helt säker på att den är hållbar under längre tid så kan du koka dem till klassisk lingonsylt.
Tillagning
- Tina frysta lingon om du köpt det. Rensa och skölj färska bär. Lägg i en skål.
- Blanda i sockret.
- Rör om tills de flesta bär är mosiga. Låt stå ca 10 minuter så att sockret löser sig. Rör då och då.
- De rårörda lingonen är klara att serveras.
- Du kan spara rårörda lingon i svalt och mörkt om du häller upp den i väl rengjorda glasburkar med lock.
Uppskattat näringsvärde per portion: 30 kcal