Rårörda lingon

Rårörda lingon med socker syltar sig själva till en god lingonsylt. Du kan ta färska eller frysta svenska lingon. Lingon innehåller bensoesyra vilket gör att de konserverar sig själva. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens.

225 gram lingon är ett paket frysta lingon. Istället för frysta lingon kan du ta ca 3 dl färska lingon.

Vill du ha en lingonsylt du är helt säker på att den är hållbar under längre tid så kan du koka dem till klassisk lingonsylt.

6 portioner rårörda lingon

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 225 gram frysta lingon
  • 1,5 dl socker

Tillagning

  1. Tina frysta lingon om du köpt det. Rensa och skölj färska bär. Lägg i en skål.
  2. Blanda i sockret.
  3. Rör om tills de flesta bär är mosiga. Låt stå ca 10 minuter så att sockret löser sig. Rör då och då.
  4. De rårörda lingonen är klara att serveras.
  5. Du kan spara rårörda lingon i svalt och mörkt om du häller upp den i väl rengjorda glasburkar med lock.
E-mail
Medel: 4 (25 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer