Rårörda lingon

Introduktion och förberedelse

Rårörda lingon med socker syltar sig själva till en god lingonsylt. Du kan ta färska eller frysta svenska lingon.

Lingon innehåller bensoesyra vilket gör att de konserverar sig själva tillsammans med sockret.

Tips

  • 225 gram lingon är ett paket frysta lingon. Det är ca 3 dl lingon.
  • Istället för frysta lingon kan du ta färska lingon. Färska svenska lingon är i säsong på sensommar och tidig höst.

Varianter

Enkelt, gott och snabbt är även att koka lingonen till klassisk lingonsylt. Då blir den ännu mer hållbar.

6 portioner rårörda lingon, 2 dl

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 225 gram frysta eller färska lingon, ca 3 dl
  • 1 dl strösocker

Tillagning

  1. Tina frysta lingon. Eller rensa och skölj färska lingon. Lägg i en skål.
  2. Blanda i sockret.
  3. Rör om tills de flesta bär är mosiga. Låt stå ca 30 minuter så att sockret löser sig. Rör då och då samt mosa ihop till en grov röra.
  4. De rårörda lingonen är klara att serveras.
  5. Du kan spara rårörda lingon i svalt och mörkt om du häller upp den i väl rengjorda glasburkar med lock.
E-mail
Medel: 3.8 (83 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 101 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-25