Älgköttbullar

Introduktion och förberedelse för tillagning

Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs. Serveras som vanliga köttbullar till jul eller med gräddsås, kokt potatis och lingon och gurka. En grönsallad passar också till.

Du kan blanda ut älgfärsen med 1 /3 fläskfärs om du vill - speciellt om älgfärsen är mager så är det gott med lite fetare fläskfärs i köttbullarna.

Kryddning som kryddpeppar, timjan, socker, Dijon-senap är valfritt - ta i om du vill ha lite twist på köttbullarna och få dem lite vildare. Kryddpeppar ger lite mer åt julköttbullar hållet.

8 portioner älgköttbullar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram älgfärs
  • 1 gul lök
  • 6 msk ströbröd
  • 1/2 tsk svart- eller vitpeppar
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk salt
  • 4 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 0,5 tsk timjan (valfritt)
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 2 msk stark senap som Dijon-senap (valfritt)
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Blanda ströbröd med grädde i en bunke - låt stå medan du river löken.
  2. Skala och riv löken grovt på rivjärn.
  3. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken med ströbrödet. Överarbeta inte smeten - då blir den trådig.
  4. Provstek gärna lite av smeten och smaka av med mer salt och peppar.
  5. Forma köttbullar med händerna. Häll upp lite kallt vatten i en skål att doppa händerna i så går det lättare att rulla köttbullarna utan att det klibbar ihop.
  6. Stek och bryn några köttbullar i taget i smör i en stor eller två mindre stekpannor. Vänd dem försiktigt då och då så de blir brynta runt om. Stek färdig på låg värme i 15 minuter. Vänd runt dem då och då och passa så de ej bränns.
  7. Håll älgköttbullarna varma fram till servering. Eller kyl och spara till annat. Går utmärkt att frysa.
E-mail
Medel: 3.8 (63 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.