Älgköttbullar

Introduktion och förberedelse

Enkla och klassiska älgköttbullar du lagar med älgfärs samt förslag på tillbehör.

I nedan recept är förslag på att blanda ut älgfärsen med ca 1 /3 fläskfärs, vildsvinsfärs eller blandfärs för lite saftigare köttbullar då älgfärs är rätt magert. Det går också bra att laga på enbart älgfärs.

Du kan också mala med 1/5 späck för saftiga köttbullar.

Serveringsförslag

Serveras som vanliga köttbullar till jul eller med gräddsås, kokt potatis och lingon och gurka.

En grönsallad passar också till.

Varianter

Kryddning som kryddpeppar, timjan, socker, Dijon-senap är valfritt - ta i om du vill ha lite twist på köttbullarna och få dem lite vildare.

Med lite mald kryddpeppar så passar älgbullarna utmärkt till julbord.

Älgfärsbullar serverade med tillbehör
Älgfärsbullar kan du servera med valfria tillbehör. Jag gjorde en enkel gräddsås, rostade morot och palsternacka, kokade delikatesspotatis med skal samt hade lingonsylt och lite grönsallad - maché - till.

6 portioner älgköttbullar, ca 24 stycken

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 700 gram älgfärs eller 500 gram älgfärs och 200 gram fläskfärs, blandfärs eller vildsvinsfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk 3%
  • 1/2 riven gul lök
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • 2 msk smör att steka i
  • ENKEL GRÄDDSÅS: 2,5 dl vatten
  • 1 tärning buljong av grönsak eller kalv
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk ljus soja
  • 1 krm svartpeppar
  • TILLBEHÖR: 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 900 gram delikatesspotatis, en påse
  • 1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
  • 1 liten påse grönsallad, valfri sort förslagsvis Maché

Tillagning

  1. Blanda ströbröd med mjölk i en bunke - låt svälla några minuter.
  2. Skala och riv en halv lök grovt på rivjärn.
  3. Tillsätt lök, köttfärs, salt och peppar i bunken med ströbrödet. Blanda hastigt ihop till en smet. Överarbeta inte smeten - då blir den trådig.
  4. Forma köttbullar med händerna. Häll upp lite kallt vatten i en skål att doppa händerna i så går det lättare att rulla köttbullarna utan att det klibbar ihop. Räkna att du får ut ca 24 stycken.
  5. Stek och bryn hälften av köttbullar i taget i smör i en stor stekpanna. Vänd dem försiktigt då och då så de blir brynta runt om. Lägg över i en annan panna.
  6. Stek färdigt köttbullarna på spisen på låg värme i 15 minuter. Gärna med lock. Vänd runt dem då och då och passa så de ej bränns. Eller sätt in dem och efterstek i ugnen på ca 200 grader i 15-20 minuter.
  7. Du kan se om de är klara om du sticker med en gaffel och då ska det inte rinna vätska från mitten. Älgfärsbullar blir lite mer rosa i färgen även när de är välstekta. Använder du blandfärs i köttbullarna så var noga med att steka dem helt genomstekta.
  8. Håll köttbullarna varma fram till servering. Eller kyl och spara till annat. Går utmärkt att frysa.
  9. SÅS: Koka upp vatten och rör ut buljong. Rör i maizena och koka upp. Tillsätt grädde, soja och svartpeppar och koka upp. Såsen är klar.
  10. Skala och skär palsternacka och morot i stavar. Blanda med olja och salt i en ugnspanna. Rosta på 200 grader i 35 minuter tills de har fin färg. Vänd efter halva tiden.
  11. Koka potatisar - små delikatesspotatis med skal kan du räkna ca 15 minuter.
  12. Servera älgköttbullarna med tillbehören.
  13. Jag serverade köttbullarna direkt ur pannan och hällde i hälften av såsen i pannan med köttbullarna samt garnerade med bladpersilja. Resten av såsen serverade jag vid sidan tillsammans med rostad morot och palsternackad, kokt potatis, lingonsylt och grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (97 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-20

Tillbehör och liknande recept: