Älgköttbullar

Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs. Serveras som vanliga köttbullar till jul eller med gräddsås, kokt potatis och lingon och gurka. En grönsallad passar också till. 

8 portioner älgköttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg älgfärs
  • 1 gul lök
  • 4 krm mald kryddpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stark senap
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Skala och riv löken.
  2. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i en stor bunke. Överarbeta inte smeten - då blir den trådig.
  3. Låt smeten stå i kylen en kvart så att ströbrödet kan svälla.
  4. Provstek under tiden en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  5. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. På restaurang brukar man förbereda ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked.
  6. Stek köttbullarna i smör runt om i en panna. Eller stek dem enbart i ugnen.
  7. Sätt på ugnen på 175 grader och lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  8. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen.
E-mail
Medel: 3.8 (25 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat