Älgköttbullar

Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs. Serveras som vanliga köttbullar till jul eller med gräddsås, kokt potatis och lingon och gurka. En grönsallad passar också till.

Du kan blanda ut älgfärsen med 1 /3 fläskfärs om du vill - speciellt om älgfärsen är mager så är det gott med lite fetare fläskfärs i köttbullarna.

Kryddning som kryddpeppar, timjan, socker, Dijon-senap är valfritt - ta i om du vill ha lite twist på köttbullarna och få dem lite vildare. Kryddpeppar ger lite mer åt julköttbullar hållet.

8 portioner älgköttbullar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram älgfärs
  • 1 gul lök
  • 6 msk ströbröd
  • 1/2 tsk svart- eller vitpeppar
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk salt
  • 4 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 0,5 tsk timjan (valfritt)
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 2 msk stark senap som Dijon-senap (valfritt)
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Blanda ströbröd med grädde i en bunke - låt stå medan du river löken.
  2. Skala och riv löken grovt på rivjärn.
  3. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken med ströbrödet. Överarbeta inte smeten - då blir den trådig.
  4. Provstek gärna lite av smeten och smaka av med mer salt och peppar.
  5. Forma köttbullar med händerna. Häll upp lite kallt vatten i en skål att doppa händerna i så går det lättare att rulla köttbullarna utan att det klibbar ihop.
  6. Stek och bryn några köttbullar i taget i smör i en stor eller två mindre stekpannor. Vänd dem försiktigt då och då så de blir brynta runt om. Stek färdig på låg värme i 15 minuter. Vänd runt dem då och då och passa så de ej bränns.
  7. Håll älgköttbullarna varma fram till servering. Eller kyl och spara till annat. Går utmärkt att frysa.
E-mail
Medel: 3.9 (50 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer