Älgköttbullar

Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs. Serveras som vanliga köttbullar till jul eller med gräddsås, kokt potatis och lingon och gurka. En grönsallad passar också till.

Du kan blanda ut älgfärsen med 1 /3 fläskfärs om du vill - speciellt om älgfärsen är mager så är det gott med lite fetare fläskfärs i köttbullarna.

Kryddning som kryddpeppar, timjan, socker, Dijon-senap är valfritt - ta i om du vill ha lite twist på köttbullarna och få dem lite vildare. Kryddpeppar ger lite mer åt julköttbullar hållet.

8 portioner älgköttbullar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram älgfärs
  • 1 gul lök
  • 6 msk ströbröd
  • 1/2 tsk svart- eller vitpeppar
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk salt
  • 4 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 0,5 tsk timjan (valfritt)
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 2 msk stark senap som Dijon-senap (valfritt)
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Blanda ströbröd med grädde i en bunke - låt stå medan du river löken.
  2. Skala och riv löken grovt på rivjärn.
  3. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken med ströbrödet. Överarbeta inte smeten - då blir den trådig.
  4. Provstek gärna lite av smeten och smaka av med mer salt och peppar.
  5. Forma köttbullar med händerna. Häll upp lite kallt vatten i en skål att doppa händerna i så går det lättare att rulla köttbullarna utan att det klibbar ihop.
  6. Stek och bryn några köttbullar i taget i smör i en stor eller två mindre stekpannor. Vänd dem försiktigt då och då så de blir brynta runt om. Stek färdig på låg värme i 15 minuter. Vänd runt dem då och då och passa så de ej bränns.
  7. Håll älgköttbullarna varma fram till servering. Eller kyl och spara till annat. Går utmärkt att frysa.
E-mail
Medel: 3.8 (46 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept