Älgköttbullar

Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs. Serveras som vanliga köttbullar till jul eller med gräddsås, kokt potatis och lingon och gurka. En grönsallad passar också till.

Du kan blanda ut älgfärsen med 1 /3 fläskfärs om du vill - speciellt om älgfärsen är mager så är det gott med lite fetare fläskfärs i köttbullarna.

Kryddning som kryddpeppar, timjan, socker, Dijon-senap är valfritt - ta i om du vill ha lite twist på köttbullarna och få dem lite vildare. Kryddpeppar ger lite mer åt julköttbullar hållet.

8 portioner älgköttbullar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram älgfärs
  • 1 gul lök
  • 6 msk ströbröd
  • 1/2 tsk svart- eller vitpeppar
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk salt
  • 4 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 0,5 tsk timjan (valfritt)
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 2 msk stark senap som Dijon-senap (valfritt)
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Blanda ströbröd med grädde i en bunke - låt stå medan du river löken.
  2. Skala och riv löken grovt på rivjärn.
  3. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i bunken med ströbrödet. Överarbeta inte smeten - då blir den trådig.
  4. Provstek gärna lite av smeten och smaka av med mer salt och peppar.
  5. Forma köttbullar med händerna. Häll upp lite kallt vatten i en skål att doppa händerna i så går det lättare att rulla köttbullarna utan att det klibbar ihop.
  6. Stek och bryn några köttbullar i taget i smör i en stor eller två mindre stekpannor. Vänd dem försiktigt då och då så de blir brynta runt om. Stek färdig på låg värme i 15 minuter. Vänd runt dem då och då och passa så de ej bränns.
  7. Håll älgköttbullarna varma fram till servering. Eller kyl och spara till annat. Går utmärkt att frysa.
E-mail
Medel: 3.8 (57 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer