Älgköttbullar

Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs. Serveras som vanliga köttbullar till jul eller med gräddsås, kokt potatis och lingon och gurka. En grönsallad passar också till. 

8 portioner älgköttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg älgfärs
  • 1 gul lök
  • 4 krm mald kryddpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stark senap
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Skala och riv löken.
  2. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i en stor bunke. Överarbeta inte smeten - då blir den trådig.
  3. Låt smeten stå i kylen en kvart så att ströbrödet kan svälla.
  4. Provstek under tiden en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  5. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. På restaurang brukar man förbereda ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked.
  6. Stek köttbullarna i smör runt om i en panna. Eller stek dem enbart i ugnen.
  7. Sätt på ugnen på 175 grader och lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  8. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen.
E-mail
Medel: 3.8 (20 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer