Lammköttbullar
Lammköttbullar du lagar på lammfärs samt smaksätter med riven lök och vitlök (valfritt).
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn om du vill eftersteka köttbullarna i ugnen eller vill laga tillbehör som klyftpotatis.
- Förbered tillbehör som ex. klyftpotatis. Skala och klyfta potatis och blanda med en tsk olivolja, salt och peppar och rosta dem i en ugnsform i ca 30 minuter under tiden du gör lammköttbullarna.
- Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i en stor skål. Överarbeta inte smeten då blir den trådig.
- Låt smeten stå i kylen en kvart så att ströbrödet kan svälla.
- Provstek en köttbulle och smaka av med salt och peppar.
- Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
- Bryn köttbullarna i smör runt om i en stor stekpanna eller två små.
- Lägg över köttbullarna i samma stekpanna på låg värme. Eller sätt in i ugnen. Stek färdigt köttbullarna ca 15 minuter.
- Tillbehör: Gör förslagsvis under tiden tzatziki: riv en halv gurka, blanda med 3 dl matyoghurt samt smaka av med 1-2 klyftor pressad vitlök, några msk olivolja samt salt och svartpeppar. Vidare skölj blandade salladsblad, droppa över lite balsamvinäger, olivolja, salt och peppar och servera till.
- Servera lammköttbullarna förslagsvis med klyftpotatis, tzatziki och grönsallad.
Serveringförslag
Tzatziki och klyftpotatis är gott till till lammköttbullar.
Grönt som marinerade vita bönor, grönsallad samt tomatsallad är också gott till.
Varianter
- Annat som passar i är 50 gram smulad fetaost, smaksätt med några tsk Dijonsenap, grädde istället för mjölk samt någon tsk socker.
- Blanda 1/3 av lammfärsen med annan färs som nötfärs, fläskfärs eller blandfärs.
- Örter som passar i är några krm torkad eller tsk färsk hackad timjan, dragon, persilja, oregano, rosmarin eller salvia - eller blanda de örter du gillar.
- Av samma blandning lammfärs kan du även steka lammbiffar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal