Lammköttbullar

Till köttbullar på lammfärs är det gott att ha i örter, krossad vitlök och tärnad fetaost. Blir också goda lammbiffar.
Tzatziki och klyftpotatis är gott till till lammköttbullar.

8 portioner lammköttbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg lammfärs
  • 1 gul lök
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk dragon
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 4 msk tärnad fetaost
  • 1 krossad vitlök
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stark senap
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Förbered tillbehör som ex. klyftpotatis. Skala och klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och rosta dem i en ugnsform i ca 30 minuter under tiden du gör lammköttbullarna.
  3. Skala och riv löken.
  4. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i en stor skål. Överarbeta inte smeten då blir den trådig.
  5. Låt smeten stå i kylen en kvart så att ströbrödet kan svälla.
  6. Provstek under tiden en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  7. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. På restaurang brukar man förbereda ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked.
  8. Stek köttbullarna i smör runt om i en panna.
  9. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  10. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen, ex. under klyftpotatisen som du kan vända om.
  11. Tillbehör: Gör förslagsvis under tiden tzatziki: riv en halv gurka, blanda med 3 dl matyoghurt samt smaka av med 1-2 klyftor pressad vitlök, några msk olivolja samt salt och svartpeppar. Vidare skölj blandade salladsblad, droppa över lite balsamvinäger, olivolja, salt och peppar och servera till.
  12. Servera lammköttbullarna förslagsvis med klyftpotatis, tzatziki och grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer