Lammköttbullar

Lammköttbullar. I köttbullesmeten kan du ha i örter som timjan, dragon och persilja; krossad vitlök och tärnad fetaost. Lammfärsen blir också goda lammbiffar. Tzatziki och klyftpotatis är gott till till lammköttbullar.

8 portioner lammköttbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg lammfärs
  • 1 gul lök
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk dragon
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 4 msk tärnad fetaost
  • 1 krossad vitlök
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stark senap
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Förbered tillbehör som ex. klyftpotatis. Skala och klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och rosta dem i en ugnsform i ca 30 minuter under tiden du gör lammköttbullarna.
  3. Skala och riv löken.
  4. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i en stor skål. Överarbeta inte smeten då blir den trådig.
  5. Låt smeten stå i kylen en kvart så att ströbrödet kan svälla.
  6. Provstek under tiden en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  7. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. På restaurang brukar man förbereda ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked.
  8. Stek köttbullarna i smör runt om i en panna.
  9. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  10. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen, ex. under klyftpotatisen som du kan vända om.
  11. Tillbehör: Gör förslagsvis under tiden tzatziki: riv en halv gurka, blanda med 3 dl matyoghurt samt smaka av med 1-2 klyftor pressad vitlök, några msk olivolja samt salt och svartpeppar. Vidare skölj blandade salladsblad, droppa över lite balsamvinäger, olivolja, salt och peppar och servera till.
  12. Servera lammköttbullarna förslagsvis med klyftpotatis, tzatziki och grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer