Lammköttbullar

Introduktion och förberedelse

Lammköttbullar du lagar på lammfärs samt smaksätter med riven lök och vitlök (valfritt).

Serveringförslag

Tzatziki och klyftpotatis är gott till till lammköttbullar.

Grönt som marinerade vita bönor, grönsallad samt tomatsallad är också gott till.

Varianter

  • Annat som passar i är 50 gram smulad fetaost, smaksätt med några tsk Dijonsenap, grädde istället för mjölk samt någon tsk socker.
  • Blanda 1/3 av lammfärsen med annan färs som nötfärs, fläskfärs eller blandfärs.
  • Örter som passar i är några krm torkad eller tsk färsk hackad timjan, dragon, persilja, oregano, rosmarin eller salvia - eller blanda de örter du gillar.
  • Av samma blandning lammfärs kan du även steka lammbiffar.

4 portioner lammköttbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfärs
  • 2 msk riven gul lök
  • 4 msk ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1/2 pressad vitlök (valfritt)
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn om du vill eftersteka köttbullarna i ugnen eller vill laga tillbehör som klyftpotatis.
  2. Förbered tillbehör som ex. klyftpotatis. Skala och klyfta potatis och blanda med en tsk olivolja, salt och peppar och rosta dem i en ugnsform i ca 30 minuter under tiden du gör lammköttbullarna.
  3. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i en stor skål. Överarbeta inte smeten då blir den trådig.
  4. Låt smeten stå i kylen en kvart så att ströbrödet kan svälla.
  5. Provstek en köttbulle och smaka av med salt och peppar.
  6. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt.
  7. Bryn köttbullarna i smör runt om i en stor stekpanna eller två små.
  8. Lägg över köttbullarna i samma stekpanna på låg värme. Eller sätt in i ugnen. Stek färdigt köttbullarna ca 15 minuter.
  9. Tillbehör: Gör förslagsvis under tiden tzatziki: riv en halv gurka, blanda med 3 dl matyoghurt samt smaka av med 1-2 klyftor pressad vitlök, några msk olivolja samt salt och svartpeppar. Vidare skölj blandade salladsblad, droppa över lite balsamvinäger, olivolja, salt och peppar och servera till.
  10. Servera lammköttbullarna förslagsvis med klyftpotatis, tzatziki och grönsallad.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.