Pressad potatis
Kokt potatis du pressar med en potatispress. Gott och enkelt.
Tillagning
- Skala potatisen, dela stora potatisar i halvor och lägg i en kastrull med vatten.
- Täck potatisen med vatten, salta vattnet och koka potatisen mjuk under lock i ca 25 minuter på medelvärme. Känn efter med en provsticka eller kniv om potatisen kokt klart.
- Häll av vattnet och låt potatisen ånga av någon minut.
- Ta fram potatispressen och lägg i och pressa några potatisar i taget och lägg upp på ett serveringsfat eller i en skål.
- Pressad potatis är klar att servera.
Serveringsförslag
Pressad potatis passar som potatistillbehör till det mesta. Speciellt gott till rätter med mycket sås som exempelvis grillad lax eller lax i vitvinssås eller grytor.
Tips
- Du kan välja fast eller mjölig potatis. Jag tycker det blir bäst med mjöliga potatisar - min favorit är Rosamunda - de är de jättegoda och mjöliga (stora och röda i skalet).
- Välj helst goda ekologiska potatisar och närodlade svenska sorter.
- Du behöver en potatispress. Har du ingen potatispress kan du mosa potatisen med en potatisstöt eller gaffel och kalla det potatisstomp.
- Pressad potatis som blir över kan du spara i kylen. Den kan du laga potatisplättar på eller värma till potatismos med lite mjölk och smör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 145 kcal