Pressad potatis

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kokt potatis du pressar med en potatispress. Gott och enkelt.

Pressad potatis passar som potatistillbehör till det mesta. Speciellt gott till rätter med mycket sås som exempelvis grillad lax eller lax i vitvinssås eller grytor.

Du kan välja fast eller mjölig potatis. Jag tycker det blir bäst med mjöliga potatisar - min favorit är Rosamunda - de är de jättegoda och mjöliga (stora och röda i skalet). Välj helst goda ekologiska potatisar och närodlade svenska sorter.

Du behöver en potatispress. Har du ingen potatispress kan du mosa potatisen med en potatisstöt eller gaffel och kalla det potatisstomp.

Pressad potatis som blir över kan du spara i kylen. Den kan du laga potatisplättar på eller värma till potatismos med lite mjölk och smör.

4 portioner pressad potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis av valfri sort
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skala potatisen, dela stora potatisar i halvor och lägg i en kastrull med vatten.
  2. Täck potatisen med vatten, salta vattnet och koka potatisen mjuk under lock i ca 25 minuter på medelvärme. Känn efter med en provsticka eller kniv om potatisen kokt klart.
  3. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av någon minut.
  4. Ta fram potatispressen och lägg i och pressa några potatisar i taget och lägg upp på ett serveringsfat eller i en skål.
  5. Pressad potatis är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.5 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 145 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.