Pressad potatis

Kokt potatis du pressar med en potatispress. Gott och enkelt. Pressad potatis passar som potatistillbehör till det mesta. Speciellt när den serveras till en rätt med mycket sås som ex. fisk med vitvinssås eller en god köttgryta.

Du kan välja fast eller mjölig sort. Välj goda ekologiska potatisar. Du behöver en potatispress. Har du ingen potatispress kan du mosa potatisen med en potatisstöt eller gaffel och kalla det potatisstomp. 

4 portioner pressad potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis av valfri sort
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skala potatisen, dela stora potatisar i halvor och lägg i en kastrull med vatten.
  2. Täck potatisen med vatten, salta vattnet och koka potatisen mjuk under lock i ca 25 minuter på medelvärme. Känn efter med en provsticka eller kniv om potatisen kokt klart.
  3. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av någon minut.
  4. Ta fram potatispressen och lägg i och pressa några potatisar i taget och lägg upp på ett serveringsfat eller i en skål.
  5. Pressad potatis är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer