Keftedes Grekiska lammköttbullar

Keftedes är grekiska lammköttbullar smaksatta med vitlök, mynta och lite smulad fetaost. Du kan också använda nötfärs. Fetaost är valfritt.

Servera lammfärsbullarna med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad. Det blir ca 20 lammköttbullar. Räkna ca 5 köttbullar per portion. Stekt zucchini i skivor är också gott till.

Blir också gott med viltfärs (viltköttbullar) eller älgfärs (älgköttbullar). Någon tsk mald spiskummin eller garam masala passar också att variera smaken på lammfärsbullarna.

Du kan också trycka upp färsen på spett och grilla grekiska lammfärsspett. Grillad paprika och zucchini passar då till. Skivor av bakpotatis som du förkokt nästan klart (men så att de håller ihop på grillen) är också gott till.

4 portioner lammköttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g lammfärs
  • 1 lök, röd eller gul
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl hackad mynta
  • 0,5 dl smulad fetaost
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft eller 2 msk
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 dl olivolja till stekning

Tillagning

  1. Riv löken grovt (eller hacka den fint) i en stor skål.
  2. Skölj och grovhacka persilja och mynta och tillsätt till skålen. Pressa ner vitlöksklyftorna.
  3. Hacka eller smula ner fetaost.
  4. Rör i ströbröd, vatten, citronsaft, ägg, salt och lite socker till en smet.
  5. Låt stå och svälla några minuter ca 10.
  6. Tillsätt färsen och blanda hastigt ihop till en kompakt färs.
  7. Ställ lammfärsblandningen i kylen 15 min.
  8. Forma små bullar eller avlånga dolmar med våta händer.
  9. Provstek en liten bit och smaka om det behövs mer kryddor.
  10. Sätt ugnen på 175 grader om du inte redan har den på att laga klyftpotatis.
  11. Bryn köttbullarna runt om i omgångar i några msk olivolja i några minuter. Lägg över dem efterhand i en ugnsform. När du brynt alla köttbullarna så eftersteker du dem klart i ugnen i ca 10 minuter.
  12. Servera med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad (sök recept här på receptfavoriter.se). Stekt zucchini och paprika i skivor är också gott till.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept