Keftedes Grekiska lammköttbullar
Keftedes är grekiska lammköttbullar smaksatta med vitlök, mynta och lite smulad fetaost.
Tillagning
- Riv löken grovt (eller hacka den fint) i en stor skål.
- Skölj och grovhacka persilja och mynta och tillsätt till skålen. Pressa ner vitlöksklyftorna.
- Hacka eller smula ner fetaost.
- Rör i ströbröd, vatten, citronsaft, ägg, salt och lite socker till en smet.
- Låt stå och svälla några minuter ca 10.
- Tillsätt färsen och blanda hastigt ihop till en kompakt färs.
- Ställ lammfärsblandningen i kylen 15 min.
- Forma små bullar eller avlånga dolmar med våta händer.
- Provstek en liten bit och smaka om det behövs mer kryddor.
- Sätt ugnen på 175 grader om du inte redan har den på att laga klyftpotatis.
- Bryn köttbullarna runt om i omgångar i några msk olivolja i några minuter. Lägg över dem efterhand i en ugnsform. När du brynt alla köttbullarna så eftersteker du dem klart i ugnen i ca 10 minuter.
- Servera med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad (sök recept här på receptfavoriter.se). Stekt zucchini och paprika i skivor är också gott till.
Serveringsförslag
- Servera lammfärsbullarna med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad och/eller grönsallad.
- Stekt eller grillad zucchini i skivor är också gott till.
Varianter
- Fetaost är valfritt att ha i köttbullarna men gott.
- Du kan också använda enbart nötfärs.
- Blir också gott med viltfärs (viltköttbullar) eller älgfärs (älgköttbullar).
- Någon tsk mald spiskummin eller garam masala passar också att variera smaken på lammfärsbullarna.
På spett
Du kan också trycka upp färsen på spett och grilla grekiska lammfärsspett. Grillad paprika och zucchini passar då till. Skivor av bakpotatis som du förkokt nästan klart (men så att de håller ihop på grillen) är då också gott till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal