Keftedes Grekiska lammköttbullar

Keftedes - Grekiska lammköttbullar smaksatta med vitlök, mynta och lite smulad fetaost. Du kan också använda nötfärs. Fetaost är valfritt.
Servera lammfärsbullarna med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad. Det blir ca 20 lammköttbullar. Räkna 5 per portion.
Stekt zucchini i skivor är också gott till.
Blir också gott med viltfärs (viltköttbullar) eller älgfärs (älgköttbullar).
Någon tsk mald spiskummin eller garam masala passar också att variera smaken på lammfärsbullarna.
Du kan också trycka upp färsen på spett och grilla grekiska lammfärsspett. Grillad paprika och zucchini passar då till. Skivor av bakpotatis som du förkokt nästan klart (men så att de håller ihop på grillen) är också gott till.

4 portioner lammköttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g lammfärs
  • 1 lök, röd eller gul
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl hackad mynta
  • 0,5 dl smulad fetaost
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft eller 2 msk
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 dl olivolja till stekning

Tillagning

  1. Riv löken grovt (eller hacka den fint) i en stor skål.
  2. Skölj och grovhacka persilja och mynta och tillsätt till skålen. Pressa ner vitlöksklyftorna.
  3. Hacka eller smula ner fetaost.
  4. Rör i ströbröd, vatten, citronsaft, ägg, salt och lite socker till en smet.
  5. Låt stå och svälla några minuter ca 10.
  6. Tillsätt färsen och blanda hastigt ihop till en kompakt färs.
  7. Ställ lammfärsblandningen i kylen 15 min.
  8. Forma små bullar eller avlånga dolmar med våta händer.
  9. Provstek en liten bit och smaka om det behövs mer kryddor.
  10. Sätt ugnen på 175 grader om du inte redan har den på att laga klyftpotatis.
  11. Bryn köttbullarna runt om i omgångar i några msk olivolja i några minuter. Lägg över dem efterhand i en ugnsform. När du brynt alla köttbullarna så eftersteker du dem klart i ugnen i ca 10 minuter.
  12. Servera med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad (sök recept här på receptfavoriter.se). Stekt zucchini och paprika i skivor är också gott till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer