Lammfärsbullar med indisk smak

Introduktion och förberedelse

Köttbullar med lammfärs i en smakrik currysås i indisk stil med kokosmjölk.

Lök, ingefära, vitlök, gurkmeja, koriander, spiskummin och chili ger fyllig smak som passar mycket bra ihop med just lammfärs som är lite smakrikare.

Serveringsförslag

  • Servera lammfärsbullarna med ex. basmatiris. Basmatiris kan man koka med en hel bit kanel samt kardemumma och sedan delvis blanda med lite gurkmeja samt toppa med rostad lök.
  • Kokt matvete eller råris passar också bra.
  • Några andra tillbehör som passar till är cashew nötter, russin, skivad banan, jordnötter, creme fraiche, chilisås, mango chutney, picklad mango, raita och naan-bröd.
  • Vill du göra en dryck till så prova indisk cashewsmoothie.

Varianter

  • Vill du ha i grönsaker så går det utmärkt gott i är blomkål, broccoli, paprika, zucchini, vitkål med mera - koka med såsen.
  • Har du en vegetarisk gäst så ta undan en del av såsen innan du lägger i köttbullarna och koka ihop med blomkål, babyspenat, röd paprika och tärnad tofu.
  • Du kan ersätta kryddorna som gurkmeja osv med valfri blandning currypulver eller indisk currypasta. Annat förslag är Garam masala som är en lite mer rostad variant av vår variant på snällt currypulver.

Val av lammfärs

Köp svensk fin lammfärs. Här har jag räknat ett paket på 500 gram färsk lammfärs från Gotland. Lika bra att laga på ett helt paket. Då får man 5 portioner. Rulla ca 3 stora köttbullar per portion.

Kan lagas i god tid

Lammfärsbullarna blir bara godare om de får ligga i såsen (gärna puttra länge) så det är en utmärkt rätt att laga flera portioner av och spara rester (med ris) till ex. jobbet.

5 portioner indiska lammfärsbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • Lammfärsbullar: 500 gram lammfärs
  • 4 msk skorpmjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör eller ghee (klarerat smör) till stekning
  • Sås: 2 burkar kokosmjölk
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 msk matolja ex. solrosolja eller ghee (klarerat smör)
  • 1 gul lök
  • 1,5 klyfta vitlök
  • 1 msk finhackad färsk ingefära
  • 3 krm chiliflakes eller annan chili efter tycke
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Rör ihop skorpmjölet med mjölken i en bunke i ca fem minuter.
  2. Skala och finhacka eller riv löken. Lägg i bunken.
  3. Tillsätt lammfärs samt salt och peppar. Blanda hastigt till en jämn smet.
  4. Forma stora köttbullar - förslagsvis tre vardera - totalt 15 stycken till 5 portioner. Tips är att dela upp smeten i fem delar och sedan dela till tre bullar - innan du rullar dem klart.
  5. Sås: skala och hacka lök, vitlök samt ingefära fint och lägg i en kastrull. Tillsätt olja och chili. Stek på låg värme och rör då och då i några minuter.
  6. Tillsätt kryddorna till såsen - gurkmeja, spiskummin, malen koriander och paprikapulver. Rör om och låt steka någon minut till på låg värme.
  7. Tillsätt kokosmjölken samt 1 dl vatten, grönsaksbuljong och socker samt låt stå och puttra medan du steker köttbullarna.
  8. Bryn och stek lammfärsbullarna i smör runt om några i taget. Lägg över i såsen efter hand.
  9. Börja koka ris eller annat tillbehör.
  10. Låt lammfärsbullarna puttra på låg värme i ca 20 minuter under lock. Rör då och då. Förslagsvis medan ris eller annat tillbehör kokar klart. Eller så länge du har tid. Gärna någon timme - då utvecklas smakerna mer.
  11. Skaka av currysåsen med salt och socker.
  12. Servera lammfärsbullarna med ex. basmatiris och lite grönt som hackad babyspenat och tärnade tomater. Förslag på fler tillbehör se ovan.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 458 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-05

Tillbehör och liknande recept: