Viltköttbullar

Introduktion och förberedelse

Enkla och klassiska viltköttbullar med viltfärs samt förslag på tillbehör.  

Val av färs

Du kan laga köttbullarna på valfri viltfärs som älgfärs, hjortfärs från Kronhjort eller Dovhjort, vildsvinsfärs, rådjursfärs, mufflonfärs, renfärs eller blanda. 

Har du en mager viltfärs kan du ha i mer fett i smeten och få lite saftigare köttbullar om du tar med grädde, vildsvinsfärgs eller mala med späck. 

Serveringsförslag

Viltfärsbullar serverade med tillbehör på tallrik
Viltfärsbullar kan du serveras om vanliga köttbullar med valfria tillbehör. Gott till är en sallad också - ovan med tärnad avokado, tomat och strimlad babyspenat.

8 portioner vilktköttbullar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg viltfärs
  • 1 gul lök
  • 4 krm mald kryddpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stark senap
  • 2 ägg
  • KANTARELLSÅS: 6 dl färska kantareller och/eller trattkantareller blandat
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 msk soja, gärna ljus japansk typ Kikkoman

Tillagning

  1. Skala och riv löken. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  2. Låt köttbullesmeten stå i kylen en kvart, så att ströbrödet kan svälla.
  3. Sätt på ugnen på 175 grader.
  4. Provstek under tiden en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  5. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. Ett tips är att förbereda ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked.
  6. Bryn några köttbullar runt om. Stek några i taget i smör i en stekpanna.
  7. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  8. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen.
  9. Servera gärna med kantarellsås, potatismos eller kokt eller pressad potatis, lingon och saltgurka.
  10. KANTARELLSÅS: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller.
  11. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  12. Skala och finhacka löken.
  13. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  14. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  15. Häll på grädde och mjölk samt rör om.
  16. Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
  17. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.