Viltköttbullar

Enkla och klassiska viltköttbullar. Köttbullar med viltfärs som ex. älgfärs.

Goda med kantarellsås, potatismos eller kokt potatis eller pressad potatis, lingon och saltgurka eller inlagd gurka.

Istället för färska kantareller i såsen kan man ta 2 dl torkade trattkantareller. Det finns även inlagda kantareller på burk man kan använda.

Fler tillbehör som passar är en sås som tzatziki, svampsås eller gräddsås; vidare , klyftpotatis, hasselbackspotatis eller annat potatistillbehör.

Gröna tillbehör som passar är tärnade tomater, avokado, kokta vita bönor, fetaost samt grönsallad till.

8 portioner vilktköttbullar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg viltfärs
  • 1 gul lök
  • 4 krm mald kryddpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stark senap
  • 2 ägg
  • KANTARELLSÅS: 6 dl färska kantareller och/eller trattkantareller blandat
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 msk soja, gärna ljus japansk typ Kikkoman

Tillagning

  1. Skala och riv löken. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  2. Låt köttbullesmeten stå i kylen en kvart, så att ströbrödet kan svälla.
  3. Sätt på ugnen på 175 grader.
  4. Provstek under tiden en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  5. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. Ett tips är att förbereda ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked.
  6. Bryn några köttbullar runt om. Stek några i taget i smör i en stekpanna.
  7. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  8. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen.
  9. Servera gärna med kantarellsås, potatismos eller kokt eller pressad potatis, lingon och saltgurka.
  10. KANTARELLSÅS: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller.
  11. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  12. Skala och finhacka löken.
  13. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  14. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  15. Häll på grädde och mjölk samt rör om.
  16. Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
  17. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.