Viltköttbullar
Enkla och klassiska viltköttbullar med viltfärs samt förslag på tillbehör.
Tillagning
- Skala och riv löken. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
- Låt köttbullesmeten stå i kylen en kvart, så att ströbrödet kan svälla.
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Provstek under tiden en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
- Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. Ett tips är att förbereda ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked.
- Bryn några köttbullar runt om. Stek några i taget i smör i en stekpanna.
- Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
- Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen.
- Servera gärna med kantarellsås, potatismos eller kokt eller pressad potatis, lingon och saltgurka.
- KANTARELLSÅS: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller.
- Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
- Skala och finhacka löken.
- Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
- Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
- Häll på grädde och mjölk samt rör om.
- Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
- Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja.
Val av färs
Du kan laga köttbullarna på valfri viltfärs som älgfärs, hjortfärs från Kronhjort eller Dovhjort, vildsvinsfärs, rådjursfärs, mufflonfärs, renfärs eller blanda.
Har du en mager viltfärs kan du ha i mer fett i smeten och få lite saftigare köttbullar om du tar med grädde, vildsvinsfärgs eller mala med späck.
Serveringsförslag
- Goda med kantarellsås, potatismos eller kokt potatis eller pressad potatis, lingon och saltgurka eller inlagd gurka.
- Jag tog färska kantareller men man kan ta 2 dl torkade trattkantareller. Det finns även inlagda kantareller på burk man kan använda.
- Fler tillbehör som passar är en sås som tzatziki, svampsås eller gräddsås; vidare , klyftpotatis, hasselbackspotatis eller annat potatistillbehör.
- Gröna tillbehör som passar är tärnade tomater, avokado, kokta vita bönor, fetaost samt grönsallad till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal