Viltköttbullar

Enkla och klassiska viltköttbullar. Köttbullar med viltfärs som ex. älgfärs. Goda med kantarellsås, potatismos eller kokt eller pressad potatis, lingon och saltgurka.
Istället för färska kantareller i såsen kan man ta 2 dl torkade trattkantareller. Det finns även inlagda kantareller på burk man kan använda.

8 portioner vilktköttbullar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg viltfärs
  • 1 gul lök
  • 4 krm mald kryddpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stark senap
  • 2 ägg
  • KANTARELLSÅS: 6 dl färska kantareller och/eller trattkantareller blandat
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 msk soja, gärna ljus japansk typ Kikkoman

Tillagning

  1. Skala och riv löken. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  2. Låt köttbullesmeten stå i kylen en kvart, så att ströbrödet kan svälla.
  3. Sätt på ugnen på 175 grader.
  4. Provstek under tiden en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  5. Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna om det blir kletigt. Ett tips är att förbereda ett oljat bläck, lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en sked.
  6. Bryn några köttbullar runt om. Stek några i taget i smör i en stekpanna.
  7. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  8. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen.
  9. Servera gärna med kantarellsås, potatismos eller kokt eller pressad potatis, lingon och saltgurka.
  10. KANTARELLSÅS: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller.
  11. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  12. Skala och finhacka löken.
  13. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  14. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  15. Häll på grädde och mjölk samt rör om.
  16. Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
  17. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer