Kokt grönsakstillbehör

Kokta grönsakstillbehör. Förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta.

Här har jag valt späda fina knippmorötter, gröna bönor - haricots verts - samt knipp- eller salladslökar.

4 portioner kokt grönsakstillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 100 gram gröna bönor haricots verts
  • 6 knippmorötter
  • 8 st knipp- eller salladslökar
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa bönor - skär ev. bort ändarna.
  2. Skär bort blasten och skala morötterna.
  3. Rensa löken - ta ev. bort fult yttre skal.
  4. Lägg dem i en kastrull med ca 2 dl vatten.
  5. Koka under lock i 4 minuter.
  6. Häll av grönsakerna.
  7. Tillsätt smör, salt och peppar och rör runt.
  8. Servera på fat eller tallrik.

Varianter

Du kan såklart ta andra grönsaker och blanda som du vill. Några förslag är:

  • Vaxbönor, strimlad purjolök, rödlök, broccolibuketter, strimlad kål, blomkålsbuketter, små tomater, sockerärtor, grön sparris, gröna ärtor, gröna sojabönor, brysselkål, bladspenat; samt tärnad rotselleri, kålrot, palsternacka, rättika samt persiljerot i stavar.
  • Väljer du vanliga stora morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.
  • Riktigt gott blir det med svenska grönsaker när de är i säsong. Ex. när det kommer primörer på våren och sommaren.

Då kan du laga med vårmorötter, knipplök och sockerärtor exempelvis - en klick smör och lite flingsalt - mums.

Förslag med vårmorötter är att lämna 1-2 cm av blasten, skala dem försiktigt och med en skalkniv putsa och skrapa bort det mörka så de blir rena i toppen runt blasten.

E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 52 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-12