Kokt grönsakstillbehör

Kokta grönsakstillbehör. Förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta. Här har jag valt späda fina knippmorötter, gröna bönor - haricots verts - samt knipp- eller salladslökar.

Varianter

Du kan såklart ta andra grönsaker och blanda som du vill. Några förslag är:

  • Vaxbönor, strimlad purjolök, rödlök, broccolibuketter, strimlad kål, blomkålsbuketter, små tomater, sockerärtor, grön sparris, gröna ärtor, gröna sojabönor, brysselkål, bladspenat; samt tärnad rotselleri, kålrot, palsternacka, rättika samt persiljerot i stavar.
  • Väljer du vanliga stora morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.
  • Riktigt gott blir det med svenska grönsaker när de är i säsong. Ex. när det kommer primörer på våren och sommaren. Då kan du laga med vårmorötter, knipplök och sockerärtor exempelvis - en klick smör och lite flingsalt - mums. Förslag med vårmorötter är att lämna 1-2 cm av blasten, skala dem försiktigt och med en skalkniv putsa och skrapa bort det mörka så de blir rena i toppen runt blasten.

4 portioner kokt grönsakstillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 100 gram gröna bönor haricots verts
  • 6 knippmorötter
  • 8 st knipp- eller salladslökar
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa bönor - skär ev. bort ändarna.
  2. Skär bort blasten och skala morötterna.
  3. Rensa löken - ta ev. bort fult yttre skal.
  4. Lägg dem i en kastrull med ca 2 dl vatten.
  5. Koka under lock i 4 minuter.
  6. Häll av grönsakerna.
  7. Tillsätt smör, salt och peppar och rör runt.
  8. Servera på fat eller tallrik.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept