Kokt grönsakstillbehör
Kokta grönsakstillbehör. Förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta.
Här har jag valt späda fina knippmorötter, gröna bönor - haricots verts - samt knipp- eller salladslökar.
Tillagning
- Rensa bönor - skär ev. bort ändarna.
- Skär bort blasten och skala morötterna.
- Rensa löken - ta ev. bort fult yttre skal.
- Lägg dem i en kastrull med ca 2 dl vatten.
- Koka under lock i 4 minuter.
- Häll av grönsakerna.
- Tillsätt smör, salt och peppar och rör runt.
- Servera på fat eller tallrik.
Varianter
Du kan såklart ta andra grönsaker och blanda som du vill. Några förslag är:
- Vaxbönor, strimlad purjolök, rödlök, broccolibuketter, strimlad kål, blomkålsbuketter, små tomater, sockerärtor, grön sparris, gröna ärtor, gröna sojabönor, brysselkål, bladspenat; samt tärnad rotselleri, kålrot, palsternacka, rättika samt persiljerot i stavar.
- Väljer du vanliga stora morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.
- Riktigt gott blir det med svenska grönsaker när de är i säsong. Ex. när det kommer primörer på våren och sommaren.
Då kan du laga med vårmorötter, knipplök och sockerärtor exempelvis - en klick smör och lite flingsalt - mums.
Förslag med vårmorötter är att lämna 1-2 cm av blasten, skala dem försiktigt och med en skalkniv putsa och skrapa bort det mörka så de blir rena i toppen runt blasten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 52 kcal