Kokt grönsakstillbehör

Kokta grönsakstillbehör. Förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta. Här har jag valt knippmorötter, bönor sk haricots verts samt knipp- eller salladslökar.

Du kan såklart ta andra grönsaker och blanda som du vill. Några förslag är vaxbönor, strimlad purjolök, rödlök, broccolibuketter, strimlad kål, blomkålsbuketter, små tomater, sockerärtor, grön sparris, gröna ärtor, gröna sojabönor, brysselkål, bladspenat; samt tärnad rotselleri, kålrot, palsternacka, rättika, persiljerot i stavar. Väljer du vanliga morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.

Riktigt gott blir det med svenska grönsaker när de är i säsong. Ex. när det kommer primörer på våren och sommaren. Då kan du laga med vårmorötter, knipplök och sockerärtor exempelvis - en klick smör och lite flingsalt - mums. Förslag med vårmorötter är att lämna 1-2 cm av blasten, skala dem försiktigt och med en skalkniv putsa och skrapa bort det mörka så de blir rena i toppen runt blasten. 

4 portioner kokt grönsakstillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 100 gram gröna bönor haricots verts
  • 6 knippmorötter
  • 8 st knipp- eller salladslökar
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa bönor - skär ev. bort ändarna.
  2. Skär bort blasten och skala morötterna.
  3. Rensa löken - ta ev. bort fult yttre skal.
  4. Lägg dem i en kastrull med ca 2 dl vatten.
  5. Koka under lock i 4 minuter.
  6. Häll av grönsakerna.
  7. Tillsätt smör, salt och peppar och rör runt.
  8. Servera på fat eller tallrik.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer