Kokt grönsakstillbehör

Introduktion och förberedelse

Kokta grönsakstillbehör. Förslag på kokta grönsaker som passar som tillbehör till det mesta. Här har jag valt späda fina knippmorötter, gröna bönor - haricots verts - samt knipp- eller salladslökar.

Varianter

Du kan såklart ta andra grönsaker och blanda som du vill. Några förslag är:

  • Vaxbönor, strimlad purjolök, rödlök, broccolibuketter, strimlad kål, blomkålsbuketter, små tomater, sockerärtor, grön sparris, gröna ärtor, gröna sojabönor, brysselkål, bladspenat; samt tärnad rotselleri, kålrot, palsternacka, rättika samt persiljerot i stavar.
  • Väljer du vanliga stora morötter så slanta dem snett eller skär dem i stavar innan du kokar dem.
  • Riktigt gott blir det med svenska grönsaker när de är i säsong. Ex. när det kommer primörer på våren och sommaren. Då kan du laga med vårmorötter, knipplök och sockerärtor exempelvis - en klick smör och lite flingsalt - mums. Förslag med vårmorötter är att lämna 1-2 cm av blasten, skala dem försiktigt och med en skalkniv putsa och skrapa bort det mörka så de blir rena i toppen runt blasten.

4 portioner kokt grönsakstillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 100 gram gröna bönor haricots verts
  • 6 knippmorötter
  • 8 st knipp- eller salladslökar
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa bönor - skär ev. bort ändarna.
  2. Skär bort blasten och skala morötterna.
  3. Rensa löken - ta ev. bort fult yttre skal.
  4. Lägg dem i en kastrull med ca 2 dl vatten.
  5. Koka under lock i 4 minuter.
  6. Häll av grönsakerna.
  7. Tillsätt smör, salt och peppar och rör runt.
  8. Servera på fat eller tallrik.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.