Renköttbullar

Introduktion och förberedelse

Renköttbullar med renfärs, lök, ströbröd, mjölk, salt och peppar.

Enkla att laga och smakar gott - lite som vanlig nötfärsköttbullar. De blir lite rödare i köttet när man stekt dem men de är ändå genomstekta.

Då renkött är lite mindre fett så har jag med 1/4 del fläskfärs.

Malt renkött eller renfärs hittar du i frysen eller fråga i köttdisken.

Serveringsförslag

Även goda som julköttbullar.

4 portioner renköttbullar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram renfärs, malt renkött
  • 100 gram fläskfärs
  • 3 msk ströbröd
  • 2 dl grädde
  • 1/2 gul lök
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör att steka i
  • Potatisstomp: 600 gram potatis
  • 200 gram palsternacka
  • 1 dl mjölk
  • 25 gram smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Gräddsås med trattkantareller: 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tärning köttbuljong
  • 0,5 tsk soja, kinesisk
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus maizenaredning till såser
  • 1 dl torkade trattkantareller
  • 4 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda ströbrödet med grädde i en bunke. Låt stå och svälla några minuter.
  2. Skala löken. Riv den grovt på rivjärn. Lägg med ströbrödet och grädden.
  3. Tillsätt renfärs, fläskfärs, salt och peppar. Blanda ihop till en smet. Överarbeta inte smeten - då blir den trådig.
  4. Provstek gärna lite och smaka av med mer salt och peppar.
  5. Forma köttbullar med händerna. Ta lite kallt vatten på händerna så går de lättare att forma och rulla till bullar.
  6. Stek och bryn några renbullar i taget i smör i en stor eller två mindre stekpannor. Vänd dem försiktigt då och då så de blir brynta runt om. Stek färdig på låg värme i 15 minuter. Vänd runt dem då och då och passa så de ej bränns.
  7. Håll renköttbullarna varma fram till servering. Eller kyl och spara till annat. Går utmärkt att frysa.
  8. Potatisstomp: Skala potatis och skär i mindre bitar. Skala och dela palsternacka i mindre bitar.
  9. Koka rotfrukterna mjuka i 15-20 minuter i saltat vatten.
  10. Häll av vattnet och tillsätt smör. Mosa grovt med en potatisstöt. Tillsätt sedan lite mjölk samt smaka av med salt och peppar.
  11. Sås: Koka upp vatten och buljongtärning. Smula ner trattkantareller. Rör så buljongtärningen löser sig. Tillsätt grädde och vispa hastigt ner maizenaredning. Koka upp och sätt ner värmen. Den ska inte koka mer. Smaksätt med soja och peppar. Häll gärna ner ned i stekpannan med köttbullarna. Rör om. Eller servera såsen separat.
  12. Servera renköttbullarna med potatisstompet, trattkantarellsåsen, saltgurka eller inlagd gurka och lingonsylt. Kan garneras med lite hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-20