Renköttbullar

Renköttbullar med renfärs, lök, ströbröd, mjölk, salt och peppar. Enkla att laga och smakar gott - lite som vanlig nötfärsköttbullar. De blir lite rödare i köttet när man stekt dem men de är ändå genomstekta. Då renkött är lite torrare så har jag med 1/4 del fläskfärs.

Serveras som vanliga köttbullar - eller som här med potatisstomt med palsternacka och en enkel gräddsås med trattkantareller. Även goda till jul eller som vanliga köttbullar med gräddsås eller enkel brunsås, kokt potatis och lingon och saltgurka eller inlagd gurka. En grönsallad passar också till.

Malt renkött eller renfärs hittar du i frysen eller fråga i köttdisken.

4 portioner renköttbullar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram renfärs, malt renkött
  • 100 gram fläskfärs
  • 3 msk ströbröd
  • 2 dl grädde
  • 1/2 gul lök
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör att steka i
  • Potatisstomp: 600 gram potatis
  • 200 gram palsternacka
  • 1 dl mjölk
  • 25 gram smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Gräddsås med trattkantareller: 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tärning köttbuljong
  • 0,5 tsk soja, kinesisk
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus maizenaredning till såser
  • 1 dl torkade trattkantareller
  • 4 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda ströbrödet med grädde i en bunke. Låt stå och svälla några minuter.
  2. Skala löken. Riv den grovt på rivjärn. Lägg med ströbrödet och grädden.
  3. Tillsätt renfärs, fläskfärs, salt och peppar. Blanda ihop till en smet. Överarbeta inte smeten - då blir den trådig.
  4. Provstek gärna lite och smaka av med mer salt och peppar.
  5. Forma köttbullar med händerna. Ta lite kallt vatten på händerna så går de lättare att forma och rulla till bullar.
  6. Stek och bryn några renbullar i taget i smör i en stor eller två mindre stekpannor. Vänd dem försiktigt då och då så de blir brynta runt om. Stek färdig på låg värme i 15 minuter. Vänd runt dem då och då och passa så de ej bränns.
  7. Håll renköttbullarna varma fram till servering. Eller kyl och spara till annat. Går utmärkt att frysa.
  8. Potatisstomp: Skala potatis och skär i mindre bitar. Skala och dela palsternacka i mindre bitar.
  9. Koka rotfrukterna mjuka i 15-20 minuter i saltat vatten.
  10. Häll av vattnet och tillsätt smör. Mosa grovt med en potatisstöt. Tillsätt sedan lite mjölk samt smaka av med salt och peppar.
  11. Sås: Koka upp vatten och buljongtärning. Smula ner trattkantareller. Rör så buljongtärningen löser sig. Tillsätt grädde och vispa hastigt ner maizenaredning. Koka upp och sätt ner värmen. Den ska inte koka mer. Smaksätt med soja och peppar. Häll gärna ner ned i stekpannan med köttbullarna. Rör om. Eller servera såsen separat.
  12. Servera renköttbullarna med potatisstompet, trattkantarellsåsen, saltgurka eller inlagd gurka och lingonsylt. Kan garneras med lite hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept