Köttbullar i ugn

Introduktion och förberedelse

Laga en större sats köttbullar i ugnen - både enkelt och gott. De håller formen och så slipper du steka köttbullarna.

Köttbullarna blir saftiga med blandfärs, mjölk, ströbröd och ägg.

Serveringsförslag

  • Servera till buffé, julbord, påskbord eller när som du behöver en stor omgång köttbullar.
  • Förslag på varianter och tillbehör som passar hittar du på mitt recept med vanliga köttbullar.

Val av köttfärs

  • Vanligast är med blandfärs - vilket är hälften nötfärs och hälften fläskfärs som är lite fetare och ger saftiga köttbullar.
  • Tar du enbart nötfärs kan du gärna byta mjölken mot grädde.
  • Annan färs som passar att laga köttbullar av är viltfärs, fläskfärs, kycklingfärs, renfärs, älgfärs eller lammfärs.

Julköttbullar

Klassiskt i julköttbullar är kryddpeppar. Tillsätt 3 krm mald kryddpeppar för juligare smak.

Vegetariska köttbullar

Byt köttfärsen mot formbar vegofärs för vegetariska köttbullar.

Vill du laga en stor sats köttbullar på enkelt vis utan att hålla på att steka så är ugnen ett alternativ.
Vill du laga en stor sats köttbullar på enkelt vis utan att hålla på att steka så är ugnen ett alternativ.

10 portioner köttbullar, ca 56-60 stycken

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 kg blandfärs
  • 1,5 gul lök; 2 dl riven lök
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 ströbröd
  • 2 ägg L
  • 2,5 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 2 msk smör till stekning
  • 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla 5 minuter.
  2. Skala och riv löken grovt på ett rivjärn.
  3. Tillsätt lök, ägg, salt och peppar samt köttfärs till ströbrödet i bunken. Rör ihop till en jämn smet. Rör inte för mycket då blir smeten trådig.
  4. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  5. Smörj två djupa plåtar med smält smör.
  6. Forma köttbullar med händerna i valfri storlek. Förslags 56-60 stycken. Ta lite kallt vatten på händerna så är det lättare att rulla köttbullarna.
  7. Fördela köttbullarna på plåtarna med några cm mellanrum.
  8. Stek först köttbullarna i 15 minuter på 225 grader vanlig ugn. Vänd runt och byt plats på plåtarna efter 10 minuter.
  9. Slå över ugnen till grill 225 grader.
  10. Lägg över alla köttbullar till en plåt.
  11. Stek färdigt köttbullarna i övre delen av ugnen ca 10-15 minuter tills de har fått fin färg och stekyta. Ta ut och vänd runt var 5:e minut.
  12. Servera köttbullarna varma på buffé, julbord, påskbord eller smörgåsbord eller som lunch eller middag med valfria tillbehör. Exempelvis kokt potatis, brunsås eller gräddsås, lingon och inlagd gurka eller saltgurka.
  13. Köttbullarna kan hållas varma i ugnen på 100 grader på ett fat eller i en ugnsform täckta med folie. Eller ta ut och låt svalna samt förvara i kylen eller frysen. Värm till servering eller servera kalla som pålägg.
  14. Köttbullarna kan garneras med hackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-14

Tillbehör och liknande recept: