Köttbullar i ugn
Laga en större sats köttbullar i ugnen - både enkelt och gott. De håller formen och så slipper du steka köttbullarna.
Köttbullarna blir saftiga med blandfärs, mjölk, ströbröd och ägg.
Tillagning
- Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla 5 minuter.
- Skala och riv löken grovt på ett rivjärn.
- Tillsätt lök, ägg, salt och peppar samt köttfärs till ströbrödet i bunken. Rör ihop till en jämn smet. Rör inte för mycket då blir smeten trådig.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Smörj två djupa plåtar med smält smör.
- Forma köttbullar med händerna i valfri storlek. Förslags 56-60 stycken. Ta lite kallt vatten på händerna så är det lättare att rulla köttbullarna.
- Fördela köttbullarna på plåtarna med några cm mellanrum.
- Stek först köttbullarna i 15 minuter på 225 grader vanlig ugn. Vänd runt och byt plats på plåtarna efter 10 minuter.
- Slå över ugnen till grill 225 grader.
- Lägg över alla köttbullar till en plåt.
- Stek färdigt köttbullarna i övre delen av ugnen ca 10-15 minuter tills de har fått fin färg och stekyta. Ta ut och vänd runt var 5:e minut.
- Servera köttbullarna varma på buffé, julbord, påskbord eller smörgåsbord eller som lunch eller middag med valfria tillbehör. Exempelvis kokt potatis, brunsås eller gräddsås, lingon och inlagd gurka eller saltgurka.
- Köttbullarna kan hållas varma i ugnen på 100 grader på ett fat eller i en ugnsform täckta med folie. Eller ta ut och låt svalna samt förvara i kylen eller frysen. Värm till servering eller servera kalla som pålägg.
- Köttbullarna kan garneras med hackad persilja.
Serveringsförslag
- Servera till buffé, julbord, påskbord eller när som du behöver en stor omgång köttbullar.
- Förslag på varianter och tillbehör som passar hittar du på mitt recept med vanliga köttbullar.
Val av köttfärs
- Vanligast är med blandfärs - vilket är hälften nötfärs och hälften fläskfärs som är lite fetare och ger saftiga köttbullar.
- Tar du enbart nötfärs kan du gärna byta mjölken mot grädde.
- Annan färs som passar att laga köttbullar av är viltfärs, fläskfärs, kycklingfärs, renfärs, älgfärs eller lammfärs.
Julköttbullar
Klassiskt i julköttbullar är kryddpeppar. Tillsätt 3 krm mald kryddpeppar för juligare smak.
Vegetariska köttbullar
Byt köttfärsen mot formbar vegofärs för vegetariska köttbullar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal