Vegobullar

Introduktion och förberedelse

Vegobullar eller grönsaksbullar lagade med mixad broccoli, Adzukibönor, fetaost, couscous, lök, vitlök och ströbröd.

Serveringsförslag

Passar istället för köttbullar till mesta som vegetariska julköttbullar, till buffé, påsk, husmanskost eller som här på bilden med champinjonsås, saltrostad potatis, kokt broccoli samt grönsallad.

Friterade

Godast blir de om man som jag gjorde i receptet nedan friterade dem men vegobullarna kan också stekas eller lagas i ugnen.

I ugnen

Rulla dem i olja och lägg i en form med bakplåtspapper. Stek i övre delen av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills de har fin färg.

I stekpanna

Stek dem i rikligt med matolja tills de har fin färg runt om.

Varianter

  • Istället för adzukibönor kan du laga vegobullarna med kokta kikärtor, andra bönor eller linser.
  • Vegobullarna är utan ägg.
  • Skippar du osten (och tillsätter lite mer ströbröd) så blir vegobullarna helt veganska.

Vegobullar eller grönsaksbullar av mixad broccoli, bönor, fetaost, couscous, lök, vitlök och ströbröd.
Vegobullar eller grönsaksbullar av mixad broccoli, bönor, fetaost, couscous, lök, vitlök och ströbröd.

4 portioner vegobullar, ca 20 stycken

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 burkar kidneybönor på 400 gram
  • 0,5 dl couscous
  • 2 tsk frysta örter provencale
  • 50 gram fetaost eller vegan ost feta style
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano eller vegan parmesan Violife prosociano
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 dl hackad gul lök
  • 150 gram broccoli
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk tabasco
  • 5 dl matolja som solrosolja

Tillagning

  1. Koka upp 2 dl vatten.
  2. Häll över couscousen i en skål och låt stå.
  3. Häll av och skölj bönorna.
  4. Lägg dem i en skål samt tillsätt örter, couscous, smulad fetaost, parmesan, ströbröd, hackad gul lök, pressad vitlök, svartpeppar samt tabasco.
  5. Hacka broccolin så fint du kan och tillsätt den.
  6. Mosa ihop till en rätt fast smet. Låt stå i kylen 10 minuter. Förbered tillbehör som potatis och sallad under tiden.
  7. Forma bollar i storlek som valnötter. Räkna fem per portion. Runt 20-25 gram styck.
  8. Värm oljan till 180 grader. Använd en stektermometer.
  9. Fritera 10 i taget någon minut tills de är mörkt bruna.
  10. Lägg upp på papper.
  11. Servera vegobullarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-15