Vegobullar
Vegobullar eller grönsaksbullar lagade med mixad broccoli, Adzukibönor, fetaost, couscous, lök, vitlök och ströbröd.
Tillagning
- Koka upp 2 dl vatten.
- Häll över couscousen i en skål och låt stå.
- Häll av och skölj bönorna.
- Lägg dem i en skål samt tillsätt örter, couscous, smulad fetaost, parmesan, ströbröd, hackad gul lök, pressad vitlök, svartpeppar samt tabasco.
- Hacka broccolin så fint du kan och tillsätt den.
- Mosa ihop till en rätt fast smet. Låt stå i kylen 10 minuter. Förbered tillbehör som potatis och sallad under tiden.
- Forma bollar i storlek som valnötter. Räkna fem per portion. Runt 20-25 gram styck.
- Värm oljan till 180 grader. Använd en stektermometer.
- Fritera 10 i taget någon minut tills de är mörkt bruna.
- Lägg upp på papper.
- Servera vegobullarna med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
Passar istället för köttbullar till mesta som vegetariska julköttbullar, till buffé, påsk, husmanskost eller som här på bilden med champinjonsås, saltrostad potatis, kokt broccoli samt grönsallad.
Friterade
Godast blir de om man som jag gjorde i receptet nedan friterade dem men vegobullarna kan också stekas eller lagas i ugnen.
I ugnen
Rulla dem i olja och lägg i en form med bakplåtspapper. Stek i övre delen av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills de har fin färg.
I stekpanna
Stek dem i rikligt med matolja tills de har fin färg runt om.
Varianter
- Istället för adzukibönor kan du laga vegobullarna med kokta kikärtor, andra bönor eller linser.
- Vegobullarna är utan ägg.
- Skippar du osten (och tillsätter lite mer ströbröd) så blir vegobullarna helt veganska.
Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal