Vegobullar

Vegobullar eller grönsaksbullar med broccoli, Adzukibönor, fetaost, couscous, lök, vitlök och ströbröd.
Passar istället för köttbullar till mesta som vegetariska julköttbullar, till buffé, påsk, husmanskost eller som här på bilden med champinjonsås, saltrostad potatis, kokt broccoli samt grönsallad.
Godast blir de om man som här friterar dem men vegobullarna kan också lagas i ugnen eller stekas.
Istället för adzukibönor kan du laga vegobullarna med kokta kikärtor, andra bönor eller linser.
Utan ägg. Skippar du osten (tillsätt lite mer ströbröd) så blir vegobullarna helt veganska.
Det blir ca 20 vegobullar - räkna fem per portion.
I ugnen: Rulla dem i olja och lägg i en form med bakplåtspapper. Stek i övre delen av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills de har fin färg.
I stekpanna: stek dem i rikligt med matolja tills de har fin färg runt om.

4 portioner vegobullar

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 burkar kidneybönor på 400 gram
  • 0,5 dl couscous
  • 2 tsk frysta örter provencale
  • 50 gram fetaost
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 dl hackad gul lök
  • 150 gram broccoli
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk tabasco
  • 5 dl matolja som solrosolja

Tillagning

  1. Koka upp 2 dl vatten.
  2. Häll över couscousen i en skål och låt stå.
  3. Häll av och skölj bönorna.
  4. Lägg dem i en skål samt tillsätt örter, couscous, smulad fetaost, parmesan, ströbröd, hackad gul lök, pressad vitlök, svartpeppar samt tabasco.
  5. Hacka broccolin så fint du kan och tillsätt den.
  6. Mosa ihop till en rätt fast smet. Låt stå i kylen 10 minuter. Förbered tillbehör som potatis och sallad under tiden.
  7. Forma bollar i storlek som valnötter. Räkna fem per portion. Runt 20-25 gram styck.
  8. Värm oljan till 180 grader. Använd en stektermometer.
  9. Fritera 10 i taget någon minut tills de är mörkt bruna.
  10. Lägg upp på papper.
  11. Servera vegobullarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer