Vegobullar

Vegobullar eller grönsaksbullar med broccoli, Adzukibönor, fetaost, couscous, lök, vitlök och ströbröd.
Passar istället för köttbullar till mesta som vegetariska julköttbullar, till buffé, påsk, husmanskost eller som här på bilden med champinjonsås, saltrostad potatis, kokt broccoli samt grönsallad.
Godast blir de om man som här friterar dem men vegobullarna kan också lagas i ugnen eller stekas.
Istället för adzukibönor kan du laga vegobullarna med kokta kikärtor, andra bönor eller linser.
Utan ägg. Skippar du osten (tillsätt lite mer ströbröd) så blir vegobullarna helt veganska.
Det blir ca 20 vegobullar - räkna fem per portion.
I ugnen: Rulla dem i olja och lägg i en form med bakplåtspapper. Stek i övre delen av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills de har fin färg.
I stekpanna: stek dem i rikligt med matolja tills de har fin färg runt om.

4 portioner vegobullar

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 burkar kidneybönor på 400 gram
  • 0,5 dl couscous
  • 2 tsk frysta örter provencale
  • 50 gram fetaost
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 dl hackad gul lök
  • 150 gram broccoli
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk tabasco
  • 5 dl matolja som solrosolja

Tillagning

  1. Koka upp 2 dl vatten.
  2. Häll över couscousen i en skål och låt stå.
  3. Häll av och skölj bönorna.
  4. Lägg dem i en skål samt tillsätt örter, couscous, smulad fetaost, parmesan, ströbröd, hackad gul lök, pressad vitlök, svartpeppar samt tabasco.
  5. Hacka broccolin så fint du kan och tillsätt den.
  6. Mosa ihop till en rätt fast smet. Låt stå i kylen 10 minuter. Förbered tillbehör som potatis och sallad under tiden.
  7. Forma bollar i storlek som valnötter. Räkna fem per portion. Runt 20-25 gram styck.
  8. Värm oljan till 180 grader. Använd en stektermometer.
  9. Fritera 10 i taget någon minut tills de är mörkt bruna.
  10. Lägg upp på papper.
  11. Servera vegobullarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer