Kokt potatis

Ett grundrecept på hur man kokar potatis som vinterpotatis, fast potatis med skal, mandelpotatis, delikatesspotatis eller färskpotatis.

Tips för hur du kokar potatis

Koktider för potatisen varierar beroende på storlek och sort. För att potatisen ska koka klart samtidigt så försök ha samma storlek på dem ex. dela stora potatisar eller sortera dem i stora och små potatisar - koka de stora potatisarna först några minuter och tillsätt de mindre potatisarna senare.

Vidare kan man koka upp vatten i en vattenkokare och hälla över potatisen så går det snabbare att koka upp (och drar mindre energi inbillar jag mig).

Någon dl av potatisvattnet kan användas att späda ex. gräddsås med som då får fin konsistens då stärkelsen i potatisvattnet reder såsen något.

Kokar du färskpotatis till ex. midsommar eller till sillbord så kan du ha i några stjälkar dill under kokningen.

Hur många potatisar ska man koka?

Räkna ca 16 småpotatisar, 12 medelstora eller 8 större potatisar till 4 portioner. Koka ev. lite extra. Är man riktigt hungrig så räkna 1-1,2 kg potatis till fyra portioner. Överbliven kokt potatis kan man förvara i kylen och är jättegod att steka upp med lite smör eller olivolja, salt och peppar.

4 portioner kokt potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis med fint skal. Ska du skala den så räkna 1 kg då ca 200 gram skalas bort.
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk hackad persilja eller dill till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Fast potatis med skal, färskpotatis, delikatesspotatis med fint skal: borsta och skrubba potatisen, putsa bort ev. fula delar med en skalkniv och lägg potatisen i en kastrull. Fyll på med vatten tills det precis täcker potatisen. Tillsätt salt.
  2. Skalad potatis ex. vinterpotatis, fast eller mjölig stor potatis: skala potatisen med en potatisskalare och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten tills potatisen är täckt. Tillsätt salt.
  3. Koka upp potatisen på max värme under lock. Sänk värmen och låt potatisen småputtra. Börja ta tiden.
  4. Koktider: stor vinterpotatis, stora hela fasta eller mjöliga potatisar kokar du i 25-35 minuter.
  5. Medelstora eller halverade potatisar kokar du i ca 20 minuter.
  6. Små färskpotatisar eller delikatesspotatis kokar mjuk på 15-20 minuter. Riktigt små färskpotatisar blir klara på 10 minuter.
  7. Känn efter med sticka eller knivspets så att potatisen är mjuk innan du häller av den. Koka annars några minuter till.
  8. Låt gärna potatisen ånga av utan lock några minuter innan servering. Serverar du ej potatisen direkt kan du låta den stå med lite hushållspapper i kastrullen under lock (så håller sig potatisen torr och varm).
  9. Garnera ev. potatisen med hackad persilja eller dill vid servering.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept