Kokt potatis

Ett grundrecept på hur man kokar potatis som vinterpotatis, fast potatis med skal, mandelpotatis, delikatesspotatis eller färskpotatis. 

Koktider för potatisen varierar beroende på storlek och sort. För att potatisen ska koka klart samtidigt så försök ha samma storlek på dem ex. dela stora potatisar eller sortera dem i stora och små potatisar - koka de stora potatisarna först några minuter och tillsätt de mindre potatisarna senare. Vidare kan man koka upp vatten i en vattenkokare och hälla över potatisen så går det snabbare att koka upp (och drar mindre energi inbillar jag mig). Att koka upp vatten i the-kokare är också en bra idé om du ska koka mycket potatis i en stor kastrull som annars tar mycket lång tid att koka upp och därmed svår att beräkna koktid på. 

Någon dl av potatisvattnet kan användas att späda ex. gräddsås med som då får fin konsistens då stärkelsen i potatisvattnet reder såsen något.

Kokar du färskpotatis till ex. midsommar eller till sillbord så kan du ha i några stjälkar dill under kokningen.

Räkna ca 16 småpotatisar, 12 medelstora eller 8 större potatisar till 4 portioner. Koka ev. lite extra. Är man riktigt hungrig så räkna 1-1,2 kg potatis till fyra portioner. Överbliven kokt potatis kan man förvara i kylen och är jättegod att steka upp med lite smör eller olivolja, salt och peppar. 

4 portioner kokt potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis med fint skal. Ska du skala den så räkna 1 kg då ca 200 gram skalas bort.
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk hackad persilja eller dill till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Fast potatis med skal, färskpotatis, delikatesspotatis med fint skal: borsta och skrubba potatisen, putsa bort ev. fula delar med en skalkniv och lägg potatisen i en kastrull. Fyll på med vatten tills det precis täcker potatisen. Tillsätt salt.
  2. Skalad potatis ex. vinterpotatis, fast eller mjölig stor potatis: skala potatisen med en potatisskalare och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten tills potatisen är täckt. Tillsätt salt.
  3. Koka upp potatisen på max värme under lock. Sänk värmen och låt potatisen småputtra. Börja ta tiden.
  4. Koktider: stor vinterpotatis, stora hela fasta eller mjöliga potatisar kokar du i 25-35 minuter.
  5. Medelstora eller halverade potatisar kokar du i ca 20 minuter.
  6. Små färskpotatisar eller delikatesspotatis kokar mjuk på 15-20 minuter. Riktigt små färskpotatisar blir klara på 10 minuter.
  7. Känn efter med sticka eller knivspets så att potatisen är mjuk innan du häller av den. Koka annars några minuter till.
  8. Låt gärna potatisen ånga av utan lock några minuter innan servering. Serverar du ej potatisen direkt kan du låta den stå med lite hushållspapper i kastrullen under lock (så håller sig potatisen torr och varm).
  9. Garnera ev. potatisen med hackad persilja eller dill vid servering.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer