Kokt potatis

Ett grundrecept på hur man kokar potatis som vinterpotatis, fast potatis med skal, mandelpotatis, delikatesspotatis eller färskpotatis. 

Koktider för potatisen varierar beroende på storlek och sort. För att potatisen ska koka klart samtidigt så försök ha samma storlek på dem ex. dela stora potatisar eller sortera dem i stora och små potatisar - koka de stora potatisarna först några minuter och tillsätt de mindre potatisarna senare. Vidare kan man koka upp vatten i en vattenkokare och hälla över potatisen så går det snabbare att koka upp (och drar mindre energi inbillar jag mig). Att koka upp vatten i the-kokare är också en bra idé om du ska koka mycket potatis i en stor kastrull som annars tar mycket lång tid att koka upp och därmed svår att beräkna koktid på. 

Någon dl av potatisvattnet kan användas att späda ex. gräddsås med som då får fin konsistens då stärkelsen i potatisvattnet reder såsen något.

Kokar du färskpotatis till ex. midsommar eller till sillbord så kan du ha i några stjälkar dill under kokningen.

Räkna ca 16 småpotatisar, 12 medelstora eller 8 större potatisar till 4 portioner. Koka ev. lite extra. Är man riktigt hungrig så räkna 1-1,2 kg potatis till fyra portioner. Överbliven kokt potatis kan man förvara i kylen och är jättegod att steka upp med lite smör eller olivolja, salt och peppar. 

4 portioner kokt potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis med fint skal. Ska du skala den så räkna 1 kg då ca 200 gram skalas bort.
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk hackad persilja eller dill till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Fast potatis med skal, färskpotatis, delikatesspotatis med fint skal: borsta och skrubba potatisen, putsa bort ev. fula delar med en skalkniv och lägg potatisen i en kastrull. Fyll på med vatten tills det precis täcker potatisen. Tillsätt salt.
  2. Skalad potatis ex. vinterpotatis, fast eller mjölig stor potatis: skala potatisen med en potatisskalare och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten tills potatisen är täckt. Tillsätt salt.
  3. Koka upp potatisen på max värme under lock. Sänk värmen och låt potatisen småputtra. Börja ta tiden.
  4. Koktider: stor vinterpotatis, stora hela fasta eller mjöliga potatisar kokar du i 25-35 minuter.
  5. Medelstora eller halverade potatisar kokar du i ca 20 minuter.
  6. Små färskpotatisar eller delikatesspotatis kokar mjuk på 15-20 minuter. Riktigt små färskpotatisar blir klara på 10 minuter.
  7. Känn efter med sticka eller knivspets så att potatisen är mjuk innan du häller av den. Koka annars några minuter till.
  8. Låt gärna potatisen ånga av utan lock några minuter innan servering. Serverar du ej potatisen direkt kan du låta den stå med lite hushållspapper i kastrullen under lock (så håller sig potatisen torr och varm).
  9. Garnera ev. potatisen med hackad persilja eller dill vid servering.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer