Kokt potatis

Ett grundrecept på hur man kokar potatis som vinterpotatis, fast potatis med skal, mandelpotatis, delikatesspotatis eller färskpotatis. 

Koktider för potatisen varierar beroende på storlek och sort. För att potatisen ska koka klart samtidigt så försök ha samma storlek på dem ex. dela stora potatisar eller sortera dem i stora och små potatisar - koka de stora potatisarna först några minuter och tillsätt de mindre potatisarna senare. Vidare kan man koka upp vatten i en vattenkokare och hälla över potatisen så går det snabbare att koka upp (och drar mindre energi inbillar jag mig). Att koka upp vatten i the-kokare är också en bra idé om du ska koka mycket potatis i en stor kastrull som annars tar mycket lång tid att koka upp och därmed svår att beräkna koktid på. 

Någon dl av potatisvattnet kan användas att späda ex. gräddsås med som då får fin konsistens då stärkelsen i potatisvattnet reder såsen något.

Kokar du färskpotatis till ex. midsommar eller till sillbord så kan du ha i några stjälkar dill under kokningen.

Räkna ca 16 småpotatisar, 12 medelstora eller 8 större potatisar till 4 portioner. Koka ev. lite extra. Är man riktigt hungrig så räkna 1-1,2 kg potatis till fyra portioner. Överbliven kokt potatis kan man förvara i kylen och är jättegod att steka upp med lite smör eller olivolja, salt och peppar. 

4 portioner kokt potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis med fint skal. Ska du skala den så räkna 1 kg då ca 200 gram skalas bort.
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk hackad persilja eller dill till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Fast potatis med skal, färskpotatis, delikatesspotatis med fint skal: borsta och skrubba potatisen, putsa bort ev. fula delar med en skalkniv och lägg potatisen i en kastrull. Fyll på med vatten tills det precis täcker potatisen. Tillsätt salt.
  2. Skalad potatis ex. vinterpotatis, fast eller mjölig stor potatis: skala potatisen med en potatisskalare och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten tills potatisen är täckt. Tillsätt salt.
  3. Koka upp potatisen på max värme under lock. Sänk värmen och låt potatisen småputtra. Börja ta tiden.
  4. Koktider: stor vinterpotatis, stora hela fasta eller mjöliga potatisar kokar du i 25-35 minuter.
  5. Medelstora eller halverade potatisar kokar du i ca 20 minuter.
  6. Små färskpotatisar eller delikatesspotatis kokar mjuk på 15-20 minuter. Riktigt små färskpotatisar blir klara på 10 minuter.
  7. Känn efter med sticka eller knivspets så att potatisen är mjuk innan du häller av den. Koka annars några minuter till.
  8. Låt gärna potatisen ånga av utan lock några minuter innan servering. Serverar du ej potatisen direkt kan du låta den stå med lite hushållspapper i kastrullen under lock (så håller sig potatisen torr och varm).
  9. Garnera ev. potatisen med hackad persilja eller dill vid servering.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer