Kokt potatis

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på hur man kokar potatis med eller utan skal.

Val av potatis

  • Du kan koka fast eller mjölig potatis.
  • Vidare är lyxiga små fina delikatesspotatisar gott och mycket lättlagat då de kan kokas med skal.
  • Svensk stor vinterpotatis tycker jag är jättegod.
  • Köp gärna ekologisk potatis - det är värt pengarna.
  • Extra tips hur du kokar mandelpotatis.

Tips till kokningen

  • Koktider för potatisen varierar beroende på storlek och sort.
  • För att potatisen ska koka klart samtidigt så försök ha samma storlek på dem ex. dela stora potatisar eller sortera dem i stora och små potatisar - koka de stora potatisarna först några minuter och tillsätt de mindre potatisarna senare.
  • Vidare kan man koka upp vatten i en vattenkokare och hälla över potatisen så går det snabbare att koka upp och drar mindre energi.

Potatisvatten till sås

Någon dl av potatisvattnet kan användas att späda ex. gräddsås med som då får fin konsistens då stärkelsen i potatisvattnet reder såsen något. Detta gäller om du kokar potatis som är skalad.

Smaksättning

Kokar du färskpotatis eller delikatesspotatis till förslagsvis midsommar eller till sillbord så kan du ha i några stjälkar dill under kokningen.

Portionsberäkning

  • Räkna ca 16 småpotatisar, 12 medelstora eller 8 större potatisar till 4 portioner. Koka ev. lite extra.
  • Är man riktigt hungrig så räkna 1-1,2 kg potatis till fyra portioner.

Pressad potatis eller potatismos

  • Kokar du skalad potatis kan du pressa den i en potatispress till pressad potatis.
  • På kokt potatis kan du laga olika varianter på potatismos.

Rester

Överbliven kokt potatis kan man förvara i kylen. Kokt potatis passar ej så bra att frysa in.

  • Kokt kall potatis är jättegod att tärna och steka upp med lite smör eller olivolja, salt och peppar.
  • Gott är även att tärna den och laga pyttipanna, laga potatissallad på eller ha i matiga sallader med mera.

4 portioner kokt potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis med fint skal. Ska du skala den så räkna 1 kg då ca 200 gram skalas bort.
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk hackad persilja eller dill till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Fast potatis med skal, färskpotatis, delikatesspotatis med fint skal: borsta och skrubba potatisen, putsa bort ev. fula delar med en skalkniv och lägg potatisen i en kastrull. Fyll på med vatten tills det precis täcker potatisen. Tillsätt salt.
  2. Skalad potatis ex. vinterpotatis, fast eller mjölig stor potatis: skala potatisen med en potatisskalare och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten tills potatisen är täckt. Tillsätt salt.
  3. Koka upp potatisen på max värme under lock. Sänk värmen och låt potatisen småputtra. Börja ta tiden.
  4. KOKTIDER: mycket stora vinterpotatis, stora hela fasta eller mjöliga potatisar kokar du i 25-35 minuter.
  5. Medelstora eller halverade stora potatisar kokar du i ca 20 minuter.
  6. Mindre potatisar, små färskpotatisar eller delikatesspotatis kokar mjuk på 15-20 minuter. Riktigt små färskpotatisar och delikatesspotatis kan bli klar på 10 minuter.
  7. För att undvika att potatisen blir överkokt så kan du när du närmar dig slutet på koktiden börja känna efter med en sticka, gaffel eller knivspets så att potatisen är genomkokt och mjuk att hälla av. Koka annars några minuter till.
  8. Häll av vattnet och låt gärna potatisen ånga av utan lock några minuter innan servering. Serverar du ej potatisen direkt kan du låta den stå med lite hushållspapper i kastrullen under lock (så håller sig potatisen torr och varm).
  9. Garnera gärna potatisen med hackad persilja eller dill vid servering.
E-mail
Medel: 4 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 145 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-15