Kokt blomkål

Introduktion och förberedelse

Kokt blomkål är gott, enkelt, billigt och nyttigt som tillbehör till det mesta.

Då blomkål är så enkelt att förbereda passar det utmärkt både till vardags men också till många på en buffé eller fest.

Serveringsförslag

  • Blanda gärna den kokta varma blomkålen vid servering med en klick smör eller olivolja, salt och vit- eller svartpeppar.
  • Hackad persilja passar också att garnera med.

4-6 portioner kokt blomkål

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör eller olivolja (valfritt)
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Skär loss blomkålsbuketterna underifrån roten.
  2. Skär stora blomkålsbuketterna i mindre buketter.
  3. Skölj blomkålen i ett durkslag.
  4. Sätt en kastrull på spisen och koka upp 1 dl vatten under lock.
  5. Tillsätt blomkål och salt, rör om och koka i 5 minuter under lock tills blomkålen är mjuk men ända har tuggmotstånd.
  6. Häll av vattnet.
  7. Tillsätt ev. smör eller olivolja och peppar och vänd runt blomkålen.
  8. Lägg upp blomkålen på fat och servera.
E-mail
Medel: 3.6 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.