Kokt blomkål

Kokt blomkål är gott, enkelt, billigt och nyttigt som tillbehör till det mesta.
Då blomkål är så enkelt att förbereda passar det utmärkt både till vardags men också till många på en buffé eller fest.
Koka gärna blomkål med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.

4-6 portioner kokt blomkål

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör eller olivolja (valfritt)
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Skär loss blomkålsbuketterna underifrån roten.
  2. Skär stora blomkålsbuketterna i mindre buketter.
  3. Skölj blomkålen i ett durkslag.
  4. Sätt en kastrull på spisen och koka upp 1 dl vatten under lock.
  5. Tillsätt blomkål och salt, rör om och koka i 5 minuter under lock tills blomkålen är mjuk men ända har tuggmotstånd.
  6. Häll av vattnet.
  7. Tillsätt ev. smör eller olivolja och peppar och vänd runt blomkålen.
  8. Lägg upp blomkålen på fat och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer