Potatismos

Potatismos på klassiskt vis med smör och mjölk. Potatismos blir gott av både mjöliga eller fasta potatisar. King Edward, Ukama, sparris eller mandelpotatis är goda sorter till potatismos.

Själv tycker jag mos på fast potatis blir utmärkt gott och lite rustikare med någon klump kvar. Vispa ej potatismos för mycket med elvisp. Använd ej stavmixer om du inte vill ha potatisklister. Potatismoset består av celler som är fyllda med potatisstärkelse som är likt klister. Använd en potatisstöt eller visp och mosa potatisen. Tips är att pressa potatisen först i en potatispress och sedan röra ihop till mos.

Moset blir godare desto mer smör man har i moset. Till viss gräns förstås. En känd fransk stjärnkock sa han gjorde det perfekta moset med hälften av varje! Det är ju lite att ta i. Istället för smör kan du ha olivolja i potatismos. Och smaksätta med basilika eller vitlök.  Chilipasta, pesto eller rotselleri, palsternacka eller majs blir också gott i mos.

Varianter:

  • Ersätt mjölk och smör samt tillsätt: 0,5 deciliter olivolja, 1 deciliter mjölk, 0,5 paket fryst hackad basilika (15 g). Eller så kan du ta några msk pesto.
  • Potatismos med chili: Tillsätt några knivsuddar chilipasta som sambal oelek eller harissa.
  • Potatismos med rotfrukter: Blanda ut potatisen med lite rotselleri och palsternacka.
  • Potatismos med vitlök: smaksätt med pressad vitlök.
  • Hackad persilja, basilika, dragon, purjolök, majs, paprika blir också gott.

4 portioner potatismos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis, fast eller mjölig sort
  • 4 dl mjölk (standard)
  • 50 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skiva eller tärna potatisen grovt.
  2. Koka under tiden upp en kastrull med 1,5 liter vatten och 1 tsk salt.
  3. Tillsätt potatisen, se till att vattnet täcker och koka mjuk i ca 15 minuter med lock. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
  4. Häll av vattnet.
  5. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  6. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt och ev. en elvisp till ett jämnt mos. Vispa endast någon minut annars blir moset klistrigt.
  7. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  8. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt smör.
  9. Potatismoset är klart att servera.
E-mail
Medel: 3.1 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer