Potatismos

Introduktion och förberedelse

Potatismos på klassiskt vis med smör och mjölk. Ett grundrecept med förslag på varianter och smaksättningar.

Gott som tillbehör till det mesta.

Val av potatis

  • Potatismos kan du laga av mjölig eller fast potatis.
  • King Edward, Ukama, sparris eller mandelpotatis är goda sorter till potatismos.
  • Själv tycker jag mos på fast potatis blir utmärkt gott och lite rustikare med någon klump potatis kvar.

Så undviker du klistrigt mos

  • Potatismoset består av celler som är fyllda med potatisstärkelse som är likt klister. Arbetar du sönder den kokta potatisen för hårt så går cellerväggarna sönder och då blir moset klistrigt.
  • Vispa ej potatismos för länge med elvisp eller matberedare med visp. En kort stund går bra.
  • Vispa eller mixa aldrig med stavmixer.
  • Använd en potatisstöt eller kraftig visp och mosa potatisen för hand så fint eller grovt du vill.
  • Ett säkert och enkelt sätt att laga potatismos som är slätt och fint utan klumpar är att pressa den kokta potatisen i en potatispress och sedan försiktigt röra ihop till mos.

Smörigt mos

Moset blir godare desto mer smör man har i moset. Till viss gräns förstås. En känd fransk stjärnkock sa han gjorde det perfekta moset med hälften av varje! Det är ju lite att ta i.

Smalare mos

Byt ut smör mot grädde som är hälften så fett. Du kan även ta matlagningsgrädde som bara har 15% fett.

Vegant potatismos

Med havremjölk och mjölkfritt margarin får du vegant potatismos. Eller ta enbart havregrädde.

Ett grundrecept på potatismos med smör och mjölk
Du kan laga moset på fast eller mjölig potatis. Ovan på fast potatis. Koka potatisen mjuk i tärningar, mosa med potatisstöt eller i potatispress. Blanda med lite mjölk och smör. Smaka av med salt och vitpeppar. Vips så har du ett gott mos.

Varianter

  • Istället för smör kan du ha olivolja eller margarin.
  • Gratinera moset i ugnen till fest med lite extra grädde, gräslök och ost.
  • Örtigt mos med olivolja och basilika: ersätt mjölk och smör med 0,5 deciliter olivolja samt 0,5 paket fryst hackad basilika (15 g). Eller så kan du ta några msk pesto.
  • Potatismos med chili: Tillsätt några knivsuddar chilipasta som sambal oelek eller harissa.
  • Blanda ut potatisen med lite rotselleri, palsternacka, en sötpotatis och/eller 2 dl tärnad pumpa.
  • Potatismos med vitlök: Smaksätt med pressad vitlök eller koka med 2-3 hela grovt delade vitlökar med potatisen.
  • Skippa potatis helt och laga blomkålsmos.
  • Hackad persilja, basilika, dragon, purjolök, majs eller tärnad paprika blir också gott i mos. Tillsätt på slutet.

4 portioner potatismos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis, fast eller mjölig sort
  • 4 dl mjölk (standard)
  • 50 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skiva eller tärna potatisen grovt.
  2. Koka under tiden upp en kastrull med 1,5 liter vatten och 1 tsk salt.
  3. Tillsätt potatisen, se till att vattnet täcker och koka mjuk i ca 15 minuter med lock. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
  4. Häll av vattnet.
  5. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  6. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt och ev. en elvisp till ett jämnt mos. Vispa endast någon minut annars blir moset klistrigt.
  7. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  8. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt smör.
  9. Potatismoset är klart att servera.
E-mail
Medel: 3.6 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.