Kokta vaxbönor

Kokta vaxbönor är gott tillbehör till det mesta. Alternativ till vaxbönor är haricots verts eller gröna bönor.
Nykokta vaxbönor är mjuka och lätt söta i smaken och godast är de kanske med en klick smör, salt och lite peppar.
Vaxbönor har säsong på hösten som primör och är då en delikatess tycker jag då de är mycket goda nyplockade. De kan också köpas frysta. Lägg dem då frysta direkt i kokande vatten.
Kokta (blancherade) vaxbönor kan sparas i kylen eller frysas.
Kalla, varma eller ljumma vaxbönor passar till sallad, tillbehör, buffé eller t.o.m. till en enkel förrätt med smör, salt och peppar (servera med gott bröd och ev. ett vitt smörigt vin som Chardonnay).

4 portioner kokta vaxbönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • ca 300 gram vaxbönor
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör eller olivolja (valfritt)
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och rensa vaxbönorna.
  2. Om du vill kan du snoppa dem men jag tycker det går bra att koka dem hela och sedan ev. skära bort träigt blomfäste när man äter.
  3. Sätt en kastrull på spisen och koka upp 1 dl vatten.
  4. Tillsätt vaxbönorna och salt, skaka om och koka vaxbönorna i 5 minuter under lock tills bönorna är mjuka men ända har tuggmotstånd.
  5. Häll av vattnet utom någon halv deciliter så att det är lite vatten kvar i botten på kastrullen. Med smör eller olivolja blir det som en slags dressing till vaxbönorna.
  6. Tillsätt ev. smör eller olivolja och peppar och vänd runt vaxbönorna.
  7. Lägg upp vaxbönorna på fat och servera.
  8. Vaxbönorna kan också serveras nykokta direkt utan smör eller olivolja.
  9. Vill du spara vaxbönorna till senare så häller du av vattnet och lägger vaxbönorna i en bunke med kallt vatten samt ev. isbitar eller sköljer dem kalla i kallt vatten i durkslag.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer