Kokta vaxbönor

Introduktion och förberedelse

Kokta gula vaxbönor är gott tillbehör till det mesta. Alternativ till vaxbönor är haricots verts, gröna bönor eller skärbönor.

Kokta - blancherade - vaxbönor kan du förbereda i god tid och ha i kylen. Eller frysa in.

Serveringsförslag

Nykokta vaxbönor är mjuka och lätt söta i smaken och godast är de kanske med en klick smör, salt och lite peppar.

Kalla, varma eller ljumma vaxbönor passar till sallad, tillbehör eller buffé.

Som förrätt

Svenska fina vaxbönor kan även serveras på egen hand som en enkel men elegant förrätt nykokta med en klick smör, salt och peppar serverade med ett gott bröd och ett vitt smörigt vin som Chardonnay till.

Varianter

Säsong

Vaxbönor har säsong på sensommar och tidig höst - juli, augusti och september - och är då en delikatess tycker jag - de är mycket goda nyplockade.

De kan också köpas frysta. Lägg dem då frysta direkt i kokande vatten.

4 portioner kokta vaxbönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • ca 300 gram färska eller frysta vaxbönor
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja (valfritt)
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och rensa vaxbönorna.
  2. Om du vill kan du snoppa dem men jag tycker det går bra att koka dem hela och sedan ev. skära bort träigt blomfäste när man äter.
  3. Sätt en kastrull på spisen och koka upp 1 dl vatten.
  4. Tillsätt vaxbönorna och salt, skaka om och koka vaxbönorna i 5 minuter under lock tills bönorna är mjuka men ända har tuggmotstånd.
  5. Häll av vattnet utom någon halv deciliter så att det är lite vatten kvar i botten på kastrullen. Med smör eller olivolja blir det som en slags dressing till vaxbönorna.
  6. Tillsätt ev. smör eller olivolja och peppar och vänd runt vaxbönorna.
  7. Lägg upp vaxbönorna på fat och servera.
  8. Vaxbönorna kan också serveras nykokta direkt utan smör eller olivolja.
  9. Vill du spara vaxbönorna till senare så häller du av vattnet och lägger vaxbönorna i en bunke med kallt vatten samt ev. isbitar eller sköljer dem kalla i kallt vatten i durkslag.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 26 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.