Kokta vaxbönor

Kokta vaxbönor är gott tillbehör till det mesta. Alternativ till vaxbönor är haricots verts eller gröna bönor.

Nykokta vaxbönor är mjuka och lätt söta i smaken och godast är de kanske med en klick smör, salt och lite peppar.

Vaxbönor har säsong på hösten som primör och är då en delikatess tycker jag då de är mycket goda nyplockade. De kan också köpas frysta. Lägg dem då frysta direkt i kokande vatten.

Kokta (blancherade) vaxbönor kan sparas i kylen eller frysas.

Kalla, varma eller ljumma vaxbönor passar till sallad, tillbehör, buffé eller t.o.m. till en enkel förrätt med smör, salt och peppar (servera med gott bröd och ev. ett vitt smörigt vin som Chardonnay).

4 portioner kokta vaxbönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • ca 300 gram vaxbönor
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör eller olivolja (valfritt)
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och rensa vaxbönorna.
  2. Om du vill kan du snoppa dem men jag tycker det går bra att koka dem hela och sedan ev. skära bort träigt blomfäste när man äter.
  3. Sätt en kastrull på spisen och koka upp 1 dl vatten.
  4. Tillsätt vaxbönorna och salt, skaka om och koka vaxbönorna i 5 minuter under lock tills bönorna är mjuka men ända har tuggmotstånd.
  5. Häll av vattnet utom någon halv deciliter så att det är lite vatten kvar i botten på kastrullen. Med smör eller olivolja blir det som en slags dressing till vaxbönorna.
  6. Tillsätt ev. smör eller olivolja och peppar och vänd runt vaxbönorna.
  7. Lägg upp vaxbönorna på fat och servera.
  8. Vaxbönorna kan också serveras nykokta direkt utan smör eller olivolja.
  9. Vill du spara vaxbönorna till senare så häller du av vattnet och lägger vaxbönorna i en bunke med kallt vatten samt ev. isbitar eller sköljer dem kalla i kallt vatten i durkslag.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer