Lingonsylt

Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en klassisk och hållbar hemkokt lingonsylt. Det speciella med lingon är att de innehåller bensoesyra vilket gör att de konserverar sig själva. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens.

Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över lingonsylten i burkarna (valfritt). Öppnad lingonsylt förvaras i kyl. 

En stor sats lingonsylt kan du koka av 5 kilo rensade lingon, 4,25 liter socker (ca 3,6 kilo) och ca 3 dl vatten.
1 kg rensade lingon motsvarar ca 1,3 liter. Vill du göra sylt på en liter lingon så minska mängden socker något.

1,75 liter lingonsylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg lingon, rensade
  • 5 dl socker
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Sterilisera burkarna genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen.
  2. Rensa lingonen.
  3. Mosa ihop lingonen i en gryta och koka upp under omrörning.
  4. Koka lingonen i 8 minuter så att bakterier dör men pektinet i bären ej kokas sönder.
  5. Späd eventuellt med någon dl vatten om sylten kokar för torrt och börjar brännas.
  6. Rör i sockret och rör tills det löst sig.
  7. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda och steriliserade burkar.
  8. Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
  9. Sätt på lock.
  10. Lingonsylten håller i flera månader. Lingonsylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk lingonsylt förvaras i kylen men håller flera veckor.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer