Lingonsylt
Introduktion och förberedelse
Koka hemgjord lingonsylt. Lätt, nyttigt och gott. Håller sig länge i kylen då lingonen konserverar sig själva med sockret. Du kan koka på färska eller frysta lingon.
Det speciella med lingon är att de innehåller ett konservererande ämne som heter bensoesyra - så lingonsylt blir naturligt hållbar utan extra tillsatser - förutom socker då.
Sylten håller i månader svalt och mörkt. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl. Sterilisera dock gärna burkar om du vill spara sylten länge.
Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över sylten i burkarna - se anvisningar på paketet med paraffin.
Lingon innehåller även pektin som ger fin geléaktig konsistens.
Vill du göra sylt på en liter lingon så minska mängden socker något - förslag är 3-4 dl socker.
Läs mer här om vad du mer kan laga av lingon.
Stor sats
En stor sats lingonsylt kan du koka av 5 kilo rensade lingon, 4,25 liter socker (ca 3,6 kilo) och ca 3 dl vatten. Koka ihop i en 10-liters kastrull.
Varianter
- Vanligt socker kan bytas mot syltsocker om man vill men det är ej nödvändigt för hållbarhetens skull.
- Okokt lingonsylt - en variant på lingonsylt är att laga rårörda lingon utan att koka lingonen.
- Med äpplen - koka med 0,5 liter skalade tärnade äpplen med lingonen och mosa sönder något på slutet.
- Med röda vinbär som ger god syrlighet och smak. Tillsätt ca 300 gram eller ersätt i 1/3 av lingonen med röda vinbär.
- Het variant - vill du ha lite mer hetta i lingonsylten så kan du laga en lingonchutney med chili.
Tillagning
- Sterilisera burkarna genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen.
- Rensa lingonen.
- Mosa ihop lingonen i en gryta och koka upp under omrörning.
- Koka lingonen i 8 minuter så att bakterier dör men pektinet i bären ej kokas sönder.
- Späd eventuellt med någon dl vatten om sylten kokar för torrt och börjar brännas.
- Rör i sockret och rör tills det löst sig.
- Häll upp lingonsylten på väl rengjorda och steriliserade burkar.
- Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
- Sätt på lock.
- Lingonsylten håller i flera månader. Lingonsylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk lingonsylt förvaras i kylen men håller flera veckor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 30 kcal