Lingonsylt

Koka hemgjord lingonsylt. Lätt, nyttigt och gott. Håller sig länge i kylen då lingonen konserverar sig själva med sockret. Du kan koka på färska eller frysta lingon.

Det speciella med lingon är att de innehåller ett konservererande ämne som heter bensoesyra - så lingonsylt blir naturligt hållbar utan extra tillsatser - förutom socker då.

Sylten håller i månader svalt och mörkt. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl. Sterilisera dock gärna burkar om du vill spara sylten länge.

Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över sylten i burkarna - se anvisningar på paketet med paraffin.

Lingon innehåller även pektin som ger fin geléaktig konsistens.

Vill du göra sylt på en liter lingon så minska mängden socker något - förslag är 3-4 dl socker.

Läs mer här om vad du mer kan laga av lingon.

Stor sats

En stor sats lingonsylt kan du koka av 5 kilo rensade lingon, 4,25 liter socker (ca 3,6 kilo) och ca 3 dl vatten. Koka ihop i en 10-liters kastrull.

Varianter

  • Vanligt socker kan bytas mot syltsocker om man vill men det är ej nödvändigt för hållbarhetens skull.
  • Okokt lingonsylt - en variant på lingonsylt är att laga rårörda lingon utan att koka lingonen.
  • Med äpplen - koka med 0,5 liter skalade tärnade äpplen med lingonen och mosa sönder något på slutet.
  • Med röda vinbär som ger god syrlighet och smak. Tillsätt ca 300 gram eller ersätt i 1/3 av lingonen med röda vinbär.
  • Het variant - vill du ha lite mer hetta i lingonsylten så kan du laga en lingonchutney med chili.

1,75 liter lingonsylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg lingon, rensade. Cirka 1,3 liter
  • 5 dl socker
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Sterilisera burkarna genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen.
  2. Rensa lingonen.
  3. Mosa ihop lingonen i en gryta och koka upp under omrörning.
  4. Koka lingonen i 8 minuter så att bakterier dör men pektinet i bären ej kokas sönder.
  5. Späd eventuellt med någon dl vatten om sylten kokar för torrt och börjar brännas.
  6. Rör i sockret och rör tills det löst sig.
  7. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda och steriliserade burkar.
  8. Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
  9. Sätt på lock.
  10. Lingonsylten håller i flera månader. Lingonsylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk lingonsylt förvaras i kylen men håller flera veckor.
E-mail
Medel: 3.3 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer