Lingonsylt
Introduktion och förberedelse
Koka hemgjord lingonsylt. Lätt, nyttigt och gott.
Du kan koka på färska eller frysta lingon. Lingon innehåller pektin som ger fin konsistens.
Lingonsylt kallas ibland för krösamos i Småland och Blekinge.
Hållbarhet
- Lingonsylt håller sig länge i kylen. Det speciella med lingon är att de innehåller ett konservererande ämne som heter bensoesyra - så lingonsylt blir naturligt hållbar i flera månader förvarad mörkt och svalt utan extra tillsatser - förutom socker då.
- Öppnad lingonsylt förvaras i kyl.
- Sterilisera dock gärna burkar samt använd god hygien om du vill spara sylten länge tid.
- Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över sylten i burkarna - se anvisningar på paketet med paraffin.
Stor sats
En stor sats lingonsylt kan du koka av 5 kilo rensade lingon, 4,25 liter socker (ca 3,6 kilo) och ca 3 dl vatten. Koka ihop i en 10-liters kastrull.
Varianter
- Vanligt socker kan bytas mot syltsocker om man vill men det är ej nödvändigt för hållbarhetens skull.
- Okokt lingonsylt - en variant på lingonsylt är att laga rårörda lingon utan att koka lingonen.
- Lingonsylt med äpple.
- Lingonsylt med sirap.
- Med röda vinbär som ger god syrlighet och smak. Tillsätt ca 300 gram eller ersätt i 1/3 av lingonen med röda vinbär.
- Het variant - vill du ha lite mer hetta i lingonsylten så kan du laga en lingonchutney med chili.
- Man kan också smaksätta sylten genom att lägga i en liten bit hel kanel i varje syltburk.

Tillagning
- Sterilisera burkar genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen. Sätt in burkarna i kall ugn och låt dem svalna i ugnen. Koka lock i 10 minuter.
- Rensa färska lingon. Ta bort dåliga lingon och smuts, blad, kvistar osv. Skölj dem och låt rinna av.
- Lägg lingonen i en gryta och koka samt mosa ihop dem under omrörning.
- Koka lingonen i ca 8 minuter på lite över medelvärme så att bakterier dör men pektinet i bären ej kokas sönder.
- Späd eventuellt med någon dl vatten om lingonen kokar torrt och börjar brännas i botten.
- Rör i sockret och rör tills det löst sig. Skumma ev. med en slev.
- Häll upp lingonsylten på väl rengjorda burkar.
- Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
- Sätt på lock när sylten är varm. Ställ gärna upp och ner när de är varma så blir locket också varmt och du får extra hållbar sylt.
- Sylten håller i flera månader förvarad mörkt och svalt. Kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk förvaras i kylen men håller flera veckor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 30 kcal