Lingonsylt

Introduktion och förberedelse

Koka hemgjord lingonsylt. Lätt, nyttigt och gott. Du kan koka sylt på färska eller frysta lingon.

Lingon innehåller naturligt bensoesyra vilket gör att de konserverar sig själva tillsammans med sockret. Lingon innehåller även pektin som ger fin konsistens.

Lingonsylt kallas ibland för krösamos i Småland och Blekinge.

Hållbarhet

  • Lingonsylt håller sig länge i kylen. Det speciella med lingon är att de innehåller ett konservererande ämne som heter bensoesyra - så lingonsylt blir naturligt hållbar i flera månader förvarad mörkt och svalt utan extra tillsatser - förutom socker då.
  • Öppnad lingonsylt förvaras i kyl.
  • Sterilisera gärna burkar samt använd god hygien om du vill spara sylten länge tid. Ett sätt är att ställa burkar och lock i 15 minuter på 125 grader i ugnen. Sätt in burkarna i kall ugn och låt dem svalna i ugnen.
  • Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över sylten i burkarna - se anvisningar på paketet med paraffin.

Varianter

  • Vanligt socker kan bytas mot syltsocker om man vill men det är ej nödvändigt för hållbarhetens skull.
  • Okokt lingonsylt - en variant på lingonsylt är rårörda lingon utan att koka lingonen. Då blir inte hållbarheten så lång.
  • Lingonsylt med äpple.
  • Lingonsylt med sirap.
  • Med röda vinbär som ger god syrlighet och smak. Tillsätt ca 300 gram eller ersätt i 1/3 av lingonen med röda vinbär.
  • Het variant - vill du ha lite mer hetta i lingonsylten så kan du laga en lingonchutney med chili.
  • Man kan också smaksätta sylten genom att lägga i en liten bit hel kanel i varje syltburk.

Stor sats

  • En stor sats lingonsylt på ca 1,1 liter sylt kan du koka av 1 kg lingon (ca 1,8 liter) med 5 dl socker. Tillsätt 1 dl vatten i början om du använder färska bär.
  • Eller ca 5,5 liter sylt av 5 kg lingon med 2,5 liter socker. Tillsätt 5 dl vatten i början om du använder färska bär.

Hemgjord lingonsylt i burk
Koka egen lingonsylt av lingon och socker - jättegott och enkelt.

4 dl lingonsylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 450 gram lingon, färska eller frysta, ca 6-7 dl
  • 2,25 dl socker
  • 0,5 dl vatten om du använder färska lingon

Tillagning

  1. Rensa färska lingon. Ta bort fula lingon och smuts, blad, kvistar osv. Skölj dem och låt rinna av.
  2. Lägg lingon och socker i en gryta. Tillsätt vatten om du använder färska lingon. Till frysta lingon behövs inget vatten.
  3. Koka upp.
  4. Koka lingonen i ca 7-8 minuter på lite över medelvärme så att bakterier dör men pektinet i bären ej kokas sönder.
  5. Skumma ev. med en slev.
  6. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda burkar med lock.
  7. Sätt på lock när sylten är varm. Ställ gärna upp och ner när de är varma så blir locket också varmt och du får extra hållbar sylt.
  8. Lingonsylt håller i flera månader förvarad mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen men håller flera veckor.
E-mail
Medel: 4 (55 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 30 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-25