Lingonsylt

Koka hemgjord sylt på lingon. Det speciella med lingon är att de innehåller bensoesyra vilket gör att de konserverar sig själva tillsammans med sockret. Du kan koka på färska eller frysta lingon.

Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens.

Sylten håller i månader svalt och mörkt. Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över sylten i burkarna (valfritt). Öppnad lingonsylt förvaras i kyl.

En stor sats lingonsylt kan du koka av 5 kilo rensade lingon, 4,25 liter socker (ca 3,6 kilo) och ca 3 dl vatten.

Vill du göra sylt på en liter lingon så minska mängden socker något.

En variant på lingonsylt är att laga rårörda lingon utan att koka lingonen.

1,75 liter lingonsylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg lingon, rensade. Cirka 1,3 liter
  • 5 dl socker
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Sterilisera burkarna genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen.
  2. Rensa lingonen.
  3. Mosa ihop lingonen i en gryta och koka upp under omrörning.
  4. Koka lingonen i 8 minuter så att bakterier dör men pektinet i bären ej kokas sönder.
  5. Späd eventuellt med någon dl vatten om sylten kokar för torrt och börjar brännas.
  6. Rör i sockret och rör tills det löst sig.
  7. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda och steriliserade burkar.
  8. Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
  9. Sätt på lock.
  10. Lingonsylten håller i flera månader. Lingonsylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk lingonsylt förvaras i kylen men håller flera veckor.
E-mail
Medel: 3.3 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer