Lingonsylt

Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en klassisk och hållbar hemkokt lingonsylt. Det speciella med lingon är att de innehåller bensoesyra vilket gör att de konserverar sig själva. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens.

Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över lingonsylten i burkarna (valfritt). Öppnad lingonsylt förvaras i kyl. 

En stor sats lingonsylt kan du koka av 5 kilo rensade lingon, 4,25 liter socker (ca 3,6 kilo) och ca 3 dl vatten.
1 kg rensade lingon motsvarar ca 1,3 liter. Vill du göra sylt på en liter lingon så minska mängden socker något.

1,75 liter lingonsylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg lingon, rensade
  • 5 dl socker
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Sterilisera burkarna genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen.
  2. Rensa lingonen.
  3. Mosa ihop lingonen i en gryta och koka upp under omrörning.
  4. Koka lingonen i 8 minuter så att bakterier dör men pektinet i bären ej kokas sönder.
  5. Späd eventuellt med någon dl vatten om sylten kokar för torrt och börjar brännas.
  6. Rör i sockret och rör tills det löst sig.
  7. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda och steriliserade burkar.
  8. Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
  9. Sätt på lock.
  10. Lingonsylten håller i flera månader. Lingonsylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk lingonsylt förvaras i kylen men håller flera veckor.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer