Adas Polo persiskt ris med köttbullar
Adas Polo persiskt sötsurt ris med köttbullar. Basmatiris kokas och varvas med små köttbullar, potatis och linser samt kryddor.
Tillagning
- Koka linserna i en liten kastrull med 3 dl vatten och 1/2 tsk salt ca 15 minuter under lock.
- Miniköttbullar: Skala och riv löken i en skål.
- Tillsätt nötfärs, ägg, gurkmeja, salt och svartpeppar.
- Blanda samman alla ingredienser till färsen.
- Forma små köttbullar ungefär 2x2 cm.
- Bryn köttbullarna några i taget i smör och lägg upp i en skål.
- Tillsätt pressad lime till linserna. Låt svalna.
- Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
- Skölj riset några gånger tills vattnet blir klart i en bunke.
- Häll i riset i det kokande vattnet tillsammans med salt. Rör om.
- Låt riset stormkoka i 8 minuter. Riset ska fortfarande ha en hård kärna.
- Skala och skiva under tiden potatisen i 0,5 cm-tjocka skivor.
- Häll riset i ett durkslag.
- Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
- Hetta upp 2 msk smör i den stora kastrullen och lägg i potatisen.
- Låt de bli gyllenbruna. Ta av från värmen.
- Hetta under tiden upp 2 msk smör i en liten kastrull.
- Lägg i russinen i det heta fettet tills de sväller upp. Rör inte, då kan de spricka, skaka bara kastrullen.
- Blanda i de kokta linserna och frästa russinen bland köttbullarna.
- Lägg hälften av riset på de stekta potatisarna i kastrullen.
- Lägg sedan köttbullarna på riset.
- Häll andra halvan av riset på blandningen.
- Lägg i 2 msk smör i klickar.
- Sänk till lägsta temperatur.
- Täck undersidan av ett grytlock med handduk. Lägg på locket och låt alltsammans
- ångkoka på mycket svag värme ca 40 minuter. Lyft inte på locket under tiden.
- Innan riset är färdigkokt fräses zereshken (berberisen) i smör.
- Lägg upp riset på fat och varva med lite zereshken (berberis).
- Dekorera det persiska riset med köttbullarna samt potatisen.
Serveringsförslag
- Serveras som en eller flera rätter till persisk mat.
- Kan också serveras för sig med gott bröd och blandad sallad.
- På bilden en variant där jag serverat köttbullarna och potatisskivorna från riskoket vid sidan av riset på ett fat. De kan också serveras separat.
Berberis
Smaksätts och garneras med smörfrästa Zereshk eller berberis - ett surt bär från Iran som kan köpas på välsorterade butiker med sortiment från mellanöstern.
Uppskattat näringsvärde per portion: 732 kcal