Adas Polo persiskt ris med köttbullar

Adas Polo persiskt sötsurt ris med köttbullar. Basmatiris kokas och varvas med små köttbullar, potatis och linser samt kryddor.
Smaksätts och garneras med smörfrästa Zereshk eller berberis - ett surt bär från Iran som kan köpas på välsorterade butiker med sortiment från mellanöstern. Serveras som en eller flera rätter till persisk mat. Kan också serveras för sig med gott bröd och blandad sallad.
På bilden en variant där jag serverat köttbullarna och potatisskivorna från riskoket vid sidan av riset.

4 portioner persiskt ris med köttbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kokt mosad potatis
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör till stekning
  • Sötsyrligt ris: 1,5 dl gröna linser
  • 2 msk pressad lime
  • 5 dl basmatris
  • 1 msk salt
  • 3 fasta potatisar
  • 6 msk smör
  • 1,5 dl russin
  • 3 msk zereshk (berberis)

Tillagning

  1. Koka linserna i en liten kastrull med 3 dl vatten och 1/2 tsk salt ca 15 minuter under lock.
  2. Miniköttbullar: Skala och riv löken i en skål.
  3. Tillsätt nötfärs, ägg, gurkmeja, salt och svartpeppar.
  4. Blanda samman alla ingredienser till färsen.
  5. Forma små köttbullar ungefär 2x2 cm.
  6. Bryn köttbullarna några i taget i smör och lägg upp i en skål.
  7. Tillsätt pressad lime till linserna. Låt svalna.
  8. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
  9. Skölj riset några gånger tills vattnet blir klart i en bunke.
  10. Häll i riset i det kokande vattnet tillsammans med salt. Rör om.
  11. Låt riset stormkoka i 8 minuter. Riset ska fortfarande ha en hård kärna.
  12. Skala och skiva under tiden potatisen i 0,5 cm-tjocka skivor.
  13. Häll riset i ett durkslag.
  14. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
  15. Hetta upp 2 msk smör i den stora kastrullen och lägg i potatisen.
  16. Låt de bli gyllenbruna. Ta av från värmen.
  17. Hetta under tiden upp 2 msk smör i en liten kastrull.
  18. Lägg i russinen i det heta fettet tills de sväller upp. Rör inte, då kan de spricka, skaka bara kastrullen.
  19. Blanda i de kokta linserna och frästa russinen bland köttbullarna.
  20. Lägg hälften av riset på de stekta potatisarna i kastrullen.
  21. Lägg sedan köttbullarna på riset.
  22. Häll andra halvan av riset på blandningen.
  23. Lägg i 2 msk smör i klickar.
  24. Sänk till lägsta temperatur.
  25. Täck undersidan av ett grytlock med handduk. Lägg på locket och låt alltsammans
  26. ångkoka på mycket svag värme ca 40 minuter. Lyft inte på locket under tiden.
  27. Innan riset är färdigkokt fräses zereshken (berberisen) i smör.
  28. Lägg upp riset på fat och varva med lite zereshken (berberis).
  29. Dekorera det persiska riset med köttbullarna samt potatisen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer