Adas Polo persiskt ris med köttbullar

Adas Polo persiskt sötsurt ris med köttbullar. Basmatiris kokas och varvas med små köttbullar, potatis och linser samt kryddor.

Smaksätts och garneras med smörfrästa Zereshk eller berberis - ett surt bär från Iran som kan köpas på välsorterade butiker med sortiment från mellanöstern.

Serveras som en eller flera rätter till persisk mat. Kan också serveras för sig med gott bröd och blandad sallad.

På bilden en variant där jag serverat köttbullarna och potatisskivorna från riskoket vid sidan av riset.

4 portioner persiskt ris med köttbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kokt mosad potatis
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör till stekning
  • Sötsyrligt ris: 1,5 dl gröna linser
  • 2 msk pressad lime
  • 5 dl basmatris
  • 1 msk salt
  • 3 fasta potatisar
  • 6 msk smör
  • 1,5 dl russin
  • 3 msk zereshk (berberis)

Tillagning

  1. Koka linserna i en liten kastrull med 3 dl vatten och 1/2 tsk salt ca 15 minuter under lock.
  2. Miniköttbullar: Skala och riv löken i en skål.
  3. Tillsätt nötfärs, ägg, gurkmeja, salt och svartpeppar.
  4. Blanda samman alla ingredienser till färsen.
  5. Forma små köttbullar ungefär 2x2 cm.
  6. Bryn köttbullarna några i taget i smör och lägg upp i en skål.
  7. Tillsätt pressad lime till linserna. Låt svalna.
  8. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
  9. Skölj riset några gånger tills vattnet blir klart i en bunke.
  10. Häll i riset i det kokande vattnet tillsammans med salt. Rör om.
  11. Låt riset stormkoka i 8 minuter. Riset ska fortfarande ha en hård kärna.
  12. Skala och skiva under tiden potatisen i 0,5 cm-tjocka skivor.
  13. Häll riset i ett durkslag.
  14. Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.
  15. Hetta upp 2 msk smör i den stora kastrullen och lägg i potatisen.
  16. Låt de bli gyllenbruna. Ta av från värmen.
  17. Hetta under tiden upp 2 msk smör i en liten kastrull.
  18. Lägg i russinen i det heta fettet tills de sväller upp. Rör inte, då kan de spricka, skaka bara kastrullen.
  19. Blanda i de kokta linserna och frästa russinen bland köttbullarna.
  20. Lägg hälften av riset på de stekta potatisarna i kastrullen.
  21. Lägg sedan köttbullarna på riset.
  22. Häll andra halvan av riset på blandningen.
  23. Lägg i 2 msk smör i klickar.
  24. Sänk till lägsta temperatur.
  25. Täck undersidan av ett grytlock med handduk. Lägg på locket och låt alltsammans
  26. ångkoka på mycket svag värme ca 40 minuter. Lyft inte på locket under tiden.
  27. Innan riset är färdigkokt fräses zereshken (berberisen) i smör.
  28. Lägg upp riset på fat och varva med lite zereshken (berberis).
  29. Dekorera det persiska riset med köttbullarna samt potatisen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept